Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Wmo en afvalheffingen mokerslag voor gemeenten én huiseigenaar

Maandag 02 maart 2020 10:12Margot Boesveld
Complexiteit van de Wet WOZ en toename bezwaren zorgen voor extra werkdruk bij gemeenten

Complexiteit van de Wet WOZ en toename bezwaren zorgen voor extra werkdruk bij gemeenten

De afgelopen jaren worden er veel meer taken overgeheveld vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten. Ook kampen veel gemeenten met een kostenstijging van bijvoorbeeld Wmo en jeugdzorg én zijn de kosten voor storten en verbranden van restafval per 1000 kilo €18,- duurder geworden.  Daarnaast moeten ze bezuinigen op personeel. Ze hebben nauwelijks mogelijkheden om deze tekorten op te vangen.

Dit alles gaat o.a. ten koste van de uitvoerbaarheid van de Wet WOZ en de waardebepaling van de WOZ-waarde. Deze toenemende kosten worden onder andere door middel van het heffen van belastingen gedekt. Nog nooit eerder steeg de afvalstofheffing (ruim 9,5%) zo hard. Gemeenten moeten meer betalen voor het storten en verbranden van restafval, omdat de overheid recycling wil bevorderen en berekenen dit door aan de inwoners. Zes gemeenten verhogen de heffing met meer dan 50 procent. Ook de onroerendezaakbelasting  en de waterschapsbelastingen stijgen in veel gemeenten.  Dit in combinatie met een gemiddelde stijgende WOZ-waarde van 6,6% zorgt ervoor dat de huizenbezitter dit in de portemonnee gaat voelen. 

Toenemende kosten gemeenten

  • Gemeentelijke kosten gescheiden afvalinzameling is voor de gemeente per 1000 kilo €18,- duurder geworden
  • Sommige gemeente maken gebruik van de nieuwe meetmethode (van inhoud m3 naar woonoppervlak)
  • Kostenstijging WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) 
  • Tekorten Jeugdzorg

Gemeenten hebben nauwelijks mogelijkheden om deze werkdruk en kostenstijging op te vangen. De belastingen zoals onroerendezaakbelastingen en afvalstofheffingen gaan omhoog om enigzins de gaten te dichten. 

Moeilijk uitvoerbare wet WOZ

De complexiteit van de Wet WOZ is de laatste jaren toegenomen. De waarderingskamer* heeft een waarderinginstructie opgesteld om ervoor te zorgen dat de gemeenten de WOZ-bepaling zorgvuldig moeten uitvoeren. Bij de uitvoering van de WOZ-activiteiten is sprake van een steeds grotere diversiteit aan werkzaamheden. Dan kun je denken aan het bijhouden van de Basisregistratie adressen en gebouwen en Basisregistratie Grootschalige Topografie en de integratie van verschillende systemen. De gemeente - of het samenwerkingsverband dat verantwoordelijk is voor de WOZ-bepaling - moet rekening houden met: Marktanalyse van de woningen, systeembeheer en een beoordelingsprotocol.

Sinds de invoering van de Wet WOZ in 1995 is het gebruik van de WOZ-waarde sterk toegenomen. Naast de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting, wordt de WOZ-waarde nu bijvoorbeeld ook gebruikt bij de erf- en schenkbelasting en voor de vennootschapsbelasting. Gezien het groeiende maatschappelijke gebruik van WOZ-taxaties is het steeds belangrijker dat de WOZ-waarden juist zijn, aansluiten op de daadwerkelijke marktwaarde (transactieprijzen) en dat er geen sprake is van systematische over- of onderwaardering.

Veel gemeenten hebben oppervlakten of bouwjaren verkeerd, of weten niet of er een dakkapel of garage aanwezig is. Ook gegevens over de kwaliteit van de buurt of het onderhoud van woningen ontbreken. Dit is belangrijk om in te schatten hoeveel een huis waard is. Ook in de communicatie gaat het vaak mis. In de grote steden - Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - gaat ook niet alles goed. Zo heeft Amsterdam vaker problemen met het taxeren van bedrijfspanden. Rotterdam had ook moeite met het taxeren van woningen. Ook de WOZ-taxatie in Utrecht kan worden verbeterd.


*De waarderingskamer controleert op adequate toepassing van interne-beheersingsinstrumenten van de Wet WOZ. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Dor chay

Waarom kan ik mij niet aanmelden voor de nieuwsbrief?
Kreeg een mededeling dat mijn emailadres is niet geldig terwijl ik emails van jullie ontvang.

Vrijdag 26 februari 2021 14:39

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 01 maart 2021 16:49
Beste, dit komt doordat jouw mail adres al staat ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Het is niet mogelijk je hiervoor 2x aan te melden.

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond: Maak huiseigenaren niet de dupe van verkeerd ingeschatte WOZ-waarde

Te hoog geschatte WOZ-waarden kost huishoudens 312 miljoen

Donderdag 20 februari 2020 07:50

PERSBERICHT 20-02-2020: Nederlandse huishoudens betalen komend jaar naar verwachting ruim 312 miljoen teveel door te hoog ingeschatte WOZ waarden. Het grootste gedeelte van het teveel betaald...

Lees meer
De WOZ-waarde voor appartementen worden 3 onlangs verkochte appartement als referentie gebruikt.

WOZ-waarde appartement: dubbele belasting door VVE reserves?

Zondag 16 februari 2020 10:41

Dat de WOZ-waarde voor veel appartementen te hoog wordt vastgesteld komt omdat gemeenten ten onrechte het reservefonds waarin appartementeigenaren verplicht sparen voor het onderhoud van de w...

Lees meer
De voor -en nadelen van een hoge WOZ-waarde

Wanneer is een hoge WOZ-waarde nadelig?

Maandag 27 januari 2020 16:10

Een hoge WOZ-waarde is in veel gevallen onplezierig.  Nu de belastingbrieven op de mat vallen zal de WOZ-waarde vaker in opspraak zijn. Een groot deel van de Nederlandse huishoudens zal in i...

Lees meer
Zelf bezwaar maken of via no cure no pay bureau gratis?

Wel of geen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Dinsdag 25 januari 2022 07:36

De WOZ-beschikking valt de komende maanden op de mat. Deze waardebepaling van je woning is verbonden met verschillende belastingen zoals de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. Wanneer je hui...

Lees meer