Wmo en afvalheffingen mokerslag voor gemeenten én huiseigenaar
Maandag 02 maart 2020 10:12:32

De afgelopen jaren worden er veel meer taken overgeheveld vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten. Ook kampen veel gemeenten met een kostenstijging van bijvoorbeeld Wmo en jeugdzorg én zijn de kosten voor storten en verbranden van restafval per 1000 kilo €18,- duurder geworden.  Daarnaast moeten ze bezuinigen op personeel. Ze hebben nauwelijks mogelijkheden om deze tekorten op te vangen.

Dit alles gaat o.a. ten koste van de uitvoerbaarheid van de Wet WOZ en de waardebepaling van de WOZ-waarde. Deze toenemende kosten worden onder andere door middel van het heffen van belastingen gedekt. Nog nooit eerder steeg de afvalstofheffing (ruim 9,5%) zo hard. Gemeenten moeten meer betalen voor het storten en verbranden van restafval, omdat de overheid recycling wil bevorderen en berekenen dit door aan de inwoners. Zes gemeenten verhogen de heffing met meer dan 50 procent. Ook de onroerendezaakbelasting  en de waterschapsbelastingen stijgen in veel gemeenten.  Dit in combinatie met een gemiddelde stijgende WOZ-waarde van 6,6% zorgt ervoor dat de huizenbezitter dit in de portemonnee gaat voelen. 

Toenemende kosten gemeenten

Gemeenten hebben nauwelijks mogelijkheden om deze werkdruk en kostenstijging op te vangen. De belastingen zoals onroerendezaakbelastingen en afvalstofheffingen gaan omhoog om enigzins de gaten te dichten. 

Moeilijk uitvoerbare wet WOZ

De complexiteit van de Wet WOZ is de laatste jaren toegenomen. De waarderingskamer* heeft een waarderinginstructie opgesteld om ervoor te zorgen dat de gemeenten de WOZ-bepaling zorgvuldig moeten uitvoeren. Bij de uitvoering van de WOZ-activiteiten is sprake van een steeds grotere diversiteit aan werkzaamheden. Dan kun je denken aan het bijhouden van de Basisregistratie adressen en gebouwen en Basisregistratie Grootschalige Topografie en de integratie van verschillende systemen. De gemeente - of het samenwerkingsverband dat verantwoordelijk is voor de WOZ-bepaling - moet rekening houden met: Marktanalyse van de woningen, systeembeheer en een beoordelingsprotocol.

Sinds de invoering van de Wet WOZ in 1995 is het gebruik van de WOZ-waarde sterk toegenomen. Naast de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting, wordt de WOZ-waarde nu bijvoorbeeld ook gebruikt bij de erf- en schenkbelasting en voor de vennootschapsbelasting. Gezien het groeiende maatschappelijke gebruik van WOZ-taxaties is het steeds belangrijker dat de WOZ-waarden juist zijn, aansluiten op de daadwerkelijke marktwaarde (transactieprijzen) en dat er geen sprake is van systematische over- of onderwaardering.

Veel gemeenten hebben oppervlakten of bouwjaren verkeerd, of weten niet of er een dakkapel of garage aanwezig is. Ook gegevens over de kwaliteit van de buurt of het onderhoud van woningen ontbreken. Dit is belangrijk om in te schatten hoeveel een huis waard is. Ook in de communicatie gaat het vaak mis. In de grote steden - Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - gaat ook niet alles goed. Zo heeft Amsterdam vaker problemen met het taxeren van bedrijfspanden. Rotterdam had ook moeite met het taxeren van woningen. Ook de WOZ-taxatie in Utrecht kan worden verbeterd.


*De waarderingskamer controleert op adequate toepassing van interne-beheersingsinstrumenten van de Wet WOZ. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Datalek bij UnitedConsumers
UnitedConsumers heeft vanochtend rond 10:00 foutieve e-mails naar klanten verstuurd, met daarin de e-mailadressen, postcodes, huisnummers en klantnummers van andere klanten. 2865 klanten hebben deze e...
Te hoog geschatte WOZ-waarden kost huishoudens 312 miljoen
PERSBERICHT 20-02-2020: Nederlandse huishoudens betalen komend jaar naar verwachting ruim 312 miljoen teveel door te hoog ingeschatte WOZ waarden. Het grootste gedeelte van het teveel betaald...
Aflossingsvrije hypotheek wint weer aan populariteit
Huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten kiezen er steeds vaker voor om hun aflossingsvrije hypotheek te behouden. Vorig jaar was bij bijna 55% van de oversluiters het aflossingsvrij gedeelte van d...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam