Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Variabele tarieven Vandebron in stroomversnelling geraakt

Maandag 25 oktober 2021 07:53Frank van de Ven
Vandebron verdubbelt de variabele tarieven per november. In eerste instantie zou deze tariefwijziging pas in januari 2022 ingaan.

Vandebron verdubbelt de variabele tarieven per november. In eerste instantie zou deze tariefwijziging pas in januari 2022 ingaan.

Klanten van Vandebron met een variabel tarief krijgen al vanaf november te maken met een verdubbeling van de gasprijzen. In eerste instantie zou de stijging pas in 2022 ingaan, maar dat houdt de leverancier financieel niet lang vol. “De situatie is zo bizar dat we anders moeten handelen. We moeten ook aan onze organisatie denken”, laat het bedrijf via Twitter weten.

Begin oktober liet Vandebron nog weten dat een prijsstijging pas in januari 2022 zou plaatsvinden. Daar komt de energiemaatschappij nu dus van terug. Vandebron heeft er naar eigen wel voor “gezorgd dat de stijging van de tarieven zo laag mogelijk blijft voor iedereen, waardoor de nieuwe tarieven nog steeds voordeliger zijn dan een nieuw vast contract op dit moment.”

De huidige reguliere elektriciteitsprijs (dus geen daltarief) inclusief btw was 0,09455 euro per Kilowattuur. Deze prijsstelling wordt 0,21010 euro wat een ruime verdubbeling is. De gasprijs loopt nog verder op en gaat van 0,25734 naar 0,66754 euro per kubieke meter. “Wij vinden het vervelend dit te moeten melden. Een stijging van de energierekening is absoluut geen leuke boodschap, dat realiseren wij ons. De volgende wijziging zal weer op 1 juli plaatsvinden”, communiceert VandeBron via hun social mediakanalen.

Rechtsgeldig

De leverancier stelt dat de beslissing om de tarieven fors te verhogen rechtsgeldig is. Het bedrijf verwijst naar de voorwaarden. Daarin staat dat in uitzonderlijke omstandigheden ook op andere momenten prijswijzigingen doorgevoerd mogen worden. Vandebron heeft geen eigen productielocatie. Het bedrijf werkt samen met 300 lokale energiebronnen zoals grootschalige zonneparken, windmolens van boerenbedrijven en relatief kleine biomassa-installaties.

De gastekorten zorgen ervoor dat energiebedrijven moeten anticiperen op recente marktontwikkelingen. Dat gebeurt niet altijd op de juiste manier. Zo probeerde Enstroga onlangs om eenzijdig contracten op te zetten van klanten die niet wilde meegaan met plotse tariefstijgingen. Publieke toezichthouder Autoriteit Consument & Mark (ACM) tikte de energiemaatschappij op de vingers, want deze werkwijze is niet rechtsgeldig.
 

Klantenstop

Dat de gastekorten nijpend zijn, bewijst het nieuws dat energieleveranciers een klantenstop hebben ingelast. Door de tariefwijzigingen en het waarborgen van de leveringszekerheid aan bestaande klanten hebben energieleveranciers de werving van nieuwe klanten on hold gezet. Dat geldt voor bijna alle leveranciers.

De Vastelastenbond publiceerde begin oktober een onderzoek naar de solvabiliteit van energiemaatschappijen.  De solvabiliteit van negentien energiemaatschappijen werd onderzocht. Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit. Het gaat hier om Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Zes andere energieleveranciers, waartoe Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam behoren, hebben een positieve solvabiliteit hoewel deze erg laag is. Voor deze bedrijven geldt dat een klein verlies ze direct in problemen kunnen komen.
 

Solvabiliteit

De laatste groep energieleveranciers bevindt zich niet in de gevarenzone en bestaat uit De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall. Deze leveranciers hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit. Er zijn ook leveranciers die een uitstekende solvabiliteit hebben. Greenchoice heeft een solvabiliteit van boven de twintig procent.

Het onderzoek naar de solvabiliteit van energieleveranciers werd door verschillende media opgepikt. Op 15 oktober vroegen Welkom Energie en Eneco de ACM om toestemming voor een overname. In onderstaande links is meer te lezen over het onderzoek en de mogelijke gevolgen van een lage solvabiliteit.  

Dit onderzoek werd gepubliceerd in: 

RTL NIEUWS: Wat als je energieleverancier failliet gaat?
Het Parool: Energiecrisis al gaande

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Autoriteit Consument & Mark (ACM) wijst energiemaatschappijen op hun verantwoordelijkheden. Een contract eenzijdig openbreken om prijsverhogingen door te voeren mag niet.

Eenzijdige contractbeëindiging energiemaatschappijen is niet rechtsgeldig

Donderdag 21 oktober 2021 13:57

‌ De gastekorten zorgen niet alleen voor hoge energierekeningen, maar ook voor leveringsproblemen. Recentelijk stuurde energiemaatschappij Enstroga een brief naar zijn klanten met het verzoe...

Lees meer
Eneco Energie heeft interesse in Welkom Energie

Eneco wil Welkom Energie overnemen

Dinsdag 19 oktober 2021 12:22

U‌pdate: 28-10-2021: Inmiddels is de leveringsvergunning van Welkom Energie ingetrokken. Dat betekent dat het contract van de 90.000 klanten wordt stopgezet. Tot 1 december 2021 geldt een overgan...

Lees meer
Energieleveranciers weren klanten om de leveringszekerheid voor bestaande klanten te kunnen waarborgen

Energieleveranciers nemen geen nieuwe klanten meer aan

Vrijdag 08 oktober 2021 16:10

‌Energieleveranciers weren klanten om leveringszekerheid te waarborgen. Momenteel is er sprake van een omgekeerde wereld in de energiebranche. Zoals de Vastelastenbond al eerder voorspelde, komt ...

Lees meer
Deze unieke situatie is in het 17,5 jarig bestaan van de Vastelastenbond nog niet voorgekomen.

Deze energieleveranciers kampen met solvabiliteitsproblemen

Vrijdag 01 oktober 2021 06:26

Laatste Update 5-10-2021 12.57 uur Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers. Vooral kleine energiemaatschappijen hebben het moeilijk. De...

Lees meer