Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Vreemde voertuigen op de weg: hoe verzeker je een Speed Pedelec, Hoverboard of e-step?

Donderdag 08 juni 2023 11:34Frank van de Ven
Vreemde voertuigen zoals Hoverboards maken hun opwachting. Hoe weet je of deze nieuwe vervoersmiddelen goed verzekerd zijn?

Vreemde voertuigen zoals Hoverboards maken hun opwachting. Hoe weet je of deze nieuwe vervoersmiddelen goed verzekerd zijn?

‌Het straatbeeld vult zich steeds vaker met bijzondere voertuigen zoals Speed Pedelecs, elektrische steps en Hoverboards. Speed Pedelecs zijn van die supersnelle gemotoriseerde fietsen die je voorbij razen als je rustig aan het trappen bent. Hoe zit het eigenlijk met de verzekering van deze nieuwe voertuigen? Onze adviseur Amber van Beers legt uit waarop je moet letten als je een nieuw voertuig wilt aanschaffen en goed verzekerd de weg op wilt.
 

Is een aansprakelijkheidsverzekering voldoende om je Speed Pedelec of e-step te verzekeren?

“Nee. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor schade veroorzaakt met of door motorrijtuigen. Onder andere Auto’s , snorfietsen ,brommers, e-steps en Speed Pedelecs vallen onder de noemer motorrijtuigen en zijn dus uitgesloten van je aansprakelijkheidsverzekering.”


Stel dat de persoon aan wie je je Speed Pedelec of brommer uitleent schade rijdt wat gebeurt er dan? 

“De schadeafhandeling gaat hetzelfde als bij een auto. Hierover bestaat veel onduidelijkheid merk ik. Mensen gaan er bijna altijd vanuit dat wanneer je iets leent, jouw aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt bij schade. Helaas is dit niet het geval. Stel dat je jouw Speed Pedelec of brommer uitleent en die persoon hem total loss rijdt, dient de Speed Pedelec of brommer voor deze schade verzekerd te zijn. Dat betekent dus dat je een all risk dekking nodig hebt. Als het voertuig niet voor deze schade is verzekerd, val je dus tussen wal en schip. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker sluit namelijk motorrijtuigen uit. In het geval van brommers, snorfietsen en auto’s is het daarnaast ook nog zo dat degene op wiens naam het voertuig is verzekerd de claim op naam krijgt en (een deel) van zijn schadevrije jaren kwijtraakt.”  
 

Waar moet je verder aan denken als je een e-step koopt?

“Je moet kijken naar RDW-goedgekeurde e-steps. Je moet hier wel enige moeite voor doen, want Op de website van de leverancier staat dit vaak niet of niet duidelijk vermeld. Koop je een verkeerde – dus niet goedgekeurde step – mag je hier officieel niet de openbare weg mee op. Zo’n 9 van de 10  steps zijn niet goedgekeurd om op de weg te gaan. Voor de steps die wel goedgekeurd zijn, moet je echt WA-verzekering sluiten. Net als auto.”


Hoe zit het met een Hoverboard? Hoe verzeker je zo’n voertuig?

“Dit is een lastige, omdat Hoverboards niet standaard worden gezien als motorvoertuigen. Sommige aansprakelijkheidsverzekeringen bieden wel dekking voor schade die veroorzaakt is door een Hoverboard, terwijl andere maatschappijen dat niet doen. Mijn advies is om bij je tussenpersoon te polsen hoe het zit. Als je jouw kind veilig en verantwoord op een Hoverboard wilt laten spelen, is het belangrijk om vooronderzoek te doen.”
 

En wat moet een bezitter van een Speed Pedelec doen?

“Een Speed Pedelec moet je als ‘speciale’ brommer verzekeren. Dit voertuig wordt niet gezien als e-bike omdat je met een Speed Pedelec 45 kilometer per uur gaat en daarom als brommer wordt aangemerkt. Dat betekent dat je een kentekenplaatje moet hebben als je met dit voertuig de weg op gaat.”
 

Het moet voor een verzekeringsadviseur lastig zijn om met deze vreemde voertuigen om te gaan.

“Als je ziet hoeveel haken en ogen er aan deze nieuwe voertuigen zitten, zul je begrijpen dat het verzekeren van deze voertuigen een vrij complexe zaak is. Speed Pedelecs, Hoverboards en e-steps zijn niet zo lang op de markt. Het duurt meestal een paar jaar voordat de verzekering daarop wordt aangepast.”
 

Wat is jouw advies?

“Neem contact op met je tussenpersoon bij vragen. Het is belangrijk dat je verantwoord de weg op gaat en jezelf en je dierbaren beschermt tegen mogelijke risico’s zoals ongelukken en schades.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond roept consumenten op om – ongeacht de hoogte van de besparing – altijd over te stappen: “Voorkom een slapersboete en steek het te besparen bedrag in eigen zak.”

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Stap over van verzekeraar en voorkom slapersboete’

Vrijdag 26 mei 2023 08:34

‌De Vastelastenbond raadt aan om jaarlijks over te stappen van verzekeraar als dat financieel voordeel oplevert. Veel mensen vinden het regelen van een overstap te veel ‘gedoe’ en bli...

Lees meer
In deze editie van ‘Onderaan de Streep’ gaan we dieper in op klantvragen over schadevrije jaren. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers vertelt hoe schadevrije jaren worden opgebouwd.

Podcast geeft antwoord op al je vragen over schadevrije jaren

Maandag 22 mei 2023 11:23

‌Er bestaan bij onze klanten veel vragen over de opbouw en het behoud van schadevrije jaren. Hoog tijd dus om deze te beantwoorden en dat doet onze verzekeringsadviseur Amber van Beers in een po...

Lees meer
Onze adviseur Amber van Beers legt uit wat er veranderd is op het gebied van schadevrije jaren bij de autoverzekering.

Alles wat je moet weten over de opbouw en het behoud van je schadevrije jaren

Dinsdag 16 mei 2023 16:38

‌Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over de autoverzekering en de opbouw van schadevrije jaren. Onze adviseur Amber van Beers legt uit hoe het nu precies zit met d...

Lees meer
Hoe het komt dat de premie van je autoverzekering stijgt en wat je eraan kunt doen, vertelt onze verzekeringsadviseur Amber van Beers.

De premie van je autoverzekering stijgt en dit zijn de redenen!

Donderdag 11 mei 2023 10:43

‌Voor het afsluiten van een autoverzekering betaal je in mei dit jaar gemiddeld 82 euro meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat is een stijging van circa acht procent. De hoogte van d...

Lees meer