Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Waar staan de gratis laadpalen in Nederland?

Donderdag 02 juli 2020 15:48Frank van de Ven
Overzicht van gratis laadpalen in Nederland.

Overzicht van gratis laadpalen in Nederland.

Wanneer je geen eigen laadpaal hebt, of onderweg je auto moet opladen, is het een prettig vooruitzicht om te weten waar je dat kan doen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te achterhalen waar jij je auto kunt opladen, of dat gratis is en wat de eventuele kosten zijn. In dit blog ontdek je waar je terechtkunt met je elektrische auto.

Mogelijkheden elektrisch laden 

Als bezitter van een elektrische auto zit je goed in Nederland. Ons land telt maar liefst 100.000 privé-laadpalen en 37.000 openbare laadpalen. Nederland loopt internationaal gezien voorop.

De komende jaren staat een forse investering in laadpalen op de agenda. In 2030 moeten er circa 1,8 miljoen laadpalen in Nederland staan en dat is inclusief circa 20.000 laadpunten voor bestelauto’s en 8.000 voor vrachtauto’s.

Normale laadpalen versus snelladers

Er zijn twee soorten laadstations: AC-laders en DC-laders. De AC-laders gebruiken – net als de laadpaal thuis – wisselstroom (AC). De DC-laders werken op zogenaamde gelijkstroom (DC). De AC-laadpalen zie je het meest. Dit kunnen openbare laadpunten zijn, maar ook de laadpaal thuis of op de zaak hoort hierbij. AC-laders hebben een maximale laadsnelheid van 22 kW.
 
DC-laders heten ook wel snelladers. Deze laders vind je langs de snelweg of bij openbare laadstations. De laadsnelheid hangt af van de boordlader van jouw elektrische auto. In principe beschikken de DC-laadpalen over een laadsnelheid van minimaal 50 kW. De nieuwste DC-laders hebben een laadvermogen van 350 kW en heten in de volksmond ook wel High Power Chargers (HPC).
 

Eigen laadpunt beste keuze

DC-laders laden extreem snel op en zijn daardoor erg populair. Er kleven helaas ook nadelen aan deze systemen. Het gebruik van een snellader is doorgaans een stuk duurder en heeft op de lange termijn een negatieve impact op de levensduur van de accu. Het is het verstandigste om de elektrisch auto zoveel mogelijk aan de eigen laadpaal op te laden.
 
In Nederland staan vooral AC-laders, omdat deze voordeliger zijn. Er komen wel steeds meer publieke DC-laders bij en deze zijn vooral langs snelwegen en op andere drukke plekken te vinden.
 

Waar vind ik een laadpaal?

Wanneer je op reis gaat, is het prettig om te weten waar je jouw elektrische auto kunt opladen. Er zijn verschillen de manieren om te achterhalen hoe dat kan:
 • Via websites:
 • Via navigatie:
 • Via de smartphone.

Websites

Er zijn verschillende websites die een overzicht van alle (semi-)publieke laadpunten in Nederland geven op een online kaart. Door op de kaart in te zoomen, zie je de exacte plek van de laadpaal. Wanneer je op de individuele laadpunten klikt, zie je meer details. Denk dan bijvoorbeeld aan het laadtarief, het type lader (AC of DC), de laadaansluiting (Type 1 of Type 2), het laadvermogen en het adres. Voorbeelden van dergelijke websites zijn:
 • ANWB.nl
 • Nederlandelektrisch.nl
 • Oplaadpalen.nl
 • ChargeMap.com
 • Plugsurfing.com
Vaak geeft de website van je leverancier van jouw laadpas ook een overzicht van de beschikbare laadpunten in Nederland.
 

Navigatie

Veel navigatiesystemen van elektrische auto’s beschikken over een ‘vind een laadpaal’-functie. Ook zijn veel systemen voorzien van een functie die de hele route, inclusief laadpunten, berekent.

Aan de hand van de accucapaciteit en de actieradius zoekt het navigatiesysteem de optimale route uit én ontdek je waar en hoe vaak je de auto moet opladen. Helaas werkt deze functie niet altijd even goed bij oudere auto’s.
 

Smartphone

Er zijn veel apps beschikbaar die aangeven waar laadpunten te vinden zijn. Veel van deze applicaties zijn van laadpaal- en laadpasproviders. Dit zijn er een aantal:
 • Shell/New Motion:
 • Vattenfall:
 • Ionity:
 • Fastned.
Er bestaan ook navigatieapps die de hele route met de ideale laadpunten voor jou uitzoeken. Dit zijn een paar handige apps:

 • Chargemap:
 • aBetterRoutePlanner.


Thuis opladen is het voordeligst

Het beste is om voor vertrek je auto thuis op te laden. Thuisladen is gemakkelijker, minder stressvol en goedkoper. Het is interessant om de mogelijkheden van zonnepanelen te verkennen als je de aanschaf van een elektrische auto overweegt. Door zonnepanelen te plaatsen, wek je zelf stroom op en dat komt goed van pas omdat het opladen van een auto veel stroom kost.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Aad

Bij de Lidl in Emmen was het eerst gratis laden van mijn elektrische auto is nu niet meer moet nu een pas hebben

Maandag 05 juni 2023 16:05

Goedkoop oplanden bij Lidl?

Ik wil dit even onder de aandacht brengen let op bij het opladen bij de Lidl is niet meer gratis.
tarieven zijn https://www.lidl.nl/c/laadpalen/s10015078

etaal makkelijk en snel voor Lidl-tarieven of met uw eigen laadpas.Met betrekking tot de tarieven maken we onderscheid in regulier-laadstations (AC) en snel-laadstations (DC):

Tarief regulier-laadstation: € 0.50 €/kWh (AC)
Tarief snel-laadstation: € 0.56 €/kWh (DC)
Na 40 minuten laden*: + € 0.50 €/min (AC/DC)

*Na 40 min. laden geldt het tarief regulier- of snel-laden in combinatie met het tarief na 40 min laden per minuut. Binnen 40 minuten stoppen anders wordt het een dure grap!.

Donderdag 25 mei 2023 18:31

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 mei 2023 09:08
Bedankt voor deze aanvulling. De blog hebben we daarom ook aangepast.

MickLeiden

Helaas is het in NL over met gratis laden bij Lidl. Alle palen zijn betaalde palen met flink hoge tarieven! ( > 70 cent/ kWh)
Tel daarbij de zeer lage vermogens op (3,6 KWh laders) en de conclusie is: JE HEBT ER NIKS AAN! Gemiddeld doe je 0,5 uur boodschappen….
In Leiderdorp staat de paal zelfs al maanden in storing, ding laadt 0,0 bij!
Slechte zaak, Lidl!!!

Vrijdag 28 april 2023 09:11

Erwin

Inmiddels zijn er meer vestigingen van de Lidl met gratis laadpalen.
Tevens hebben de vestigingen van Makro in Breda en Barendrecht hebben ook gratis opladen.

Er is een Android-app beschikbaar waarin de gratis laadpalen te vinden zijn en waarin je ook zelf nieuwe gratis laadpalen kunt toevoegen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=charging.free

Woensdag 30 maart 2022 17:01

jos reitsma

Wat een gezever die reacties, ik rijd elektrisch, dat rijd heerlijk rustig, is supersnel, bereik is altijd voldoende voor mij, in het ergste geval een keer snelladen, even benen streken en hij zit weer voor 80% vol.
openbare laadpalen 30 cent per kw, thuis opladen dit jaar 2022
14 cent per kw, heb je zonnepanelen rijd je zo goed als gratis.
vrijwel geen onderhoud aan de auto geen uitlaat ,geen olie ,geen snaren, bijna geen remslijtage. nog enkele jaren wegenbelastingvrij, mag in elke stad komen, en echt je rijd voor 2 a 3 cent per km op aan stroom. 200km laad ik voor 3 euro thuis aan stroom zonnepanelen nog niet een meegerekend, vandaag word het mooi weer dus dat is weer gratis rijden.

Zondag 30 januari 2022 10:14

pipa

lekker een ouwe 123 mercedes en dan rooie diesel uit belgie erin!!!!

Zondag 09 januari 2022 20:19

Eric

Waar kan ik overzicht vinden met gratis laadpunten ?

Zaterdag 11 december 2021 17:43

Ruud

‘Hello’ slaat de plank zelf mis. Al die gratis laadpalen zijn particuliere initiatieven, heeft de overheid niets med te maken.

Woensdag 27 oktober 2021 19:50

Hansi

Alleen moet je bij Renault je accu huren
Vind ik helemaal niks

Vrijdag 09 juli 2021 21:42

Martin Schuit

Ik rijdt Ins vorig jaar augustus elektrisch namelijk de Renault Zoe 136.
Ik was eerst ook sceptisch maar nu ik wil niets anders meer. Ten eerst heerlijk stil in de auto. De Renault Zoe is op dit moment de beste aanschaf mede door de diverse laders die hij heeft. En lang wachten hoeft allang niet meer. Je gaat naar Shell od Fastned koppel je auto aan ga n bakje koffie doen. 20 minuten en je kunt weer 180 kilometer door.
Bijna geen onderhoud. GEEN Vervuiling. Gewoon super

Woensdag 16 juni 2021 11:54

hello

Beter maken ze het gratis, wat is het nut van opladen als je bijna net zoveel kwijt ben? Bovendien is het gewoon niet praktisch om zolang te wachten. Je bent misschien paar tientjes goedkoper, maar ook enorm veel tijd kwijt. Overheid slaat volledig de plank mis.

Woensdag 09 juni 2021 23:17

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Lees dit en bespaar geld op je energierekening!

Grip op je energierekening en gasverbruik

Woensdag 15 september 2021 09:12

Van oktober tot en met februari verbruik je het meeste energie en gas. In deze maanden zit je vaker binnen, omdat het kouder is. Om te voorkomen dat je je in het voorjaar een hoedje schrikt van een to...

Lees meer
5 slimme tips om je woningwaarde te verhogen

5 tips om de waarde van je woning te verhogen (en je lasten te verlagen)

Donderdag 08 augustus 2019 13:04

Wil je een flinke klapper maken en de waarde van je woning verhogen. Zo kun je door slimme en relatief lage investeringen het optimale rendement behalen. 1. Size does matter | Oppervlakt...

Lees meer
Hoe kies je de pechhulp: premie per maand en dekking

Klantvraag: ANWB opzeggen en via autoverzekeraar pechhulp regelen?

Vrijdag 10 mei 2019 13:45

Klantvraag: ANWB opzeggen en via autoverzekeraar pechhulp regelen? 10 mei 2019: Henk, 51 jaar : "Afgelopen week zag ik dat de ANWB (voor mijn lidmaatschap) € 220 heeft afgeschreven. Di...

Lees meer
Zuinig rijden zo doe je dat.

10 tips om zuiniger te rijden

Donderdag 11 april 2019 09:03

De kosten voor benzine of diesel vormen voor huishoudens een grote maandelijkse kostenpost. In de top 10 met vaste lasten staat deze last op 7. Daarom geven wij u graag 10 tips om te besparen op de br...

Lees meer