Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Warmteleveranciers moeten storingen melden na actie van de ACM

Maandag 27 juli 2020 12:43Margot Boesveld
warmteleveranciers moeten storingen goed registeren. Zeker nu door de verduurzaming meer mensen worden aangesloten op stadsverwarming en bestaande warmtenetten.

warmteleveranciers moeten storingen goed registeren. Zeker nu door de verduurzaming meer mensen worden aangesloten op stadsverwarming en bestaande warmtenetten.

Alle warmteleveranciers moeten een storingsregistratie bijhouden en publiceren op hun website. Veel van de onderzochte warmteleveranciers publiceren geen of een beperkte registratie van de storingen in de warmtevoorziening. Voor klanten is het daardoor onduidelijk of zij voldoende gecompenseerd zijn. Dat blijkt uit navraag door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij 40 warmteleveranciers. De ACM heeft hen nadrukkelijk verzocht hun verplichte registratie op orde te brengen en te publiceren. De meeste leveranciers waren hiertoe direct bereid. De ACM kan eventueel lasten onder dwangsom of boetes opleggen.

Goed toegankelijke informatie

De ACM vindt het belangrijk dat de storingsregistratie goed toegankelijk is. Klanten moeten eenvoudig kunnen zien of zij recht hebben op storingscompensatie. Zeker nu er door de verduurzaming meer huishoudens overgaan op warmtenetten. Huiseigenaren hebben in ieder geval de volgende informatie nodig:

  • de datum en het tijdstip van de aanvang van de storing
  • de onderbrekingsduur
  • de oorzaak van de storing
  • het warmtenet of project waar de storing plaatsvond inclusief het aantal getroffen verbruikers

Recht op compensatie

Warmteklanten hebben recht op een vergoeding voor een storing als deze langer duurt dan 8 uur. Zij krijgen 35 euro bij een storing van 8 tot 12 uur. Voor iedere 4 uur dat de storing daarna langer duurt, hebben ze recht op een extra bedrag van 20 euro. De warmteleverancier moet een storingsregistratie bijhouden en moet vergoeden binnen 6 maanden na het herstel van de storing. Een klant hoeft hier geen verzoek voor in te dienen.

Uitzondering recht op compensatie

Een warmteleverancier hoeft geen compensatie uit te betalen als de storing minder dan 24 uur duurt en het de eerste storing is in een jaar tijd. 

Warmteplan gemeente checken | Gemeentelijke warmteplan

Door de energietransitie wordt elke gemeente verplicht gesteld om in 2021 een warmteplan (transitievisie) te hebben. Hier moeten duidelijke kaders (participatiesprincipes) in staan voor de netbeheerder, warmtebedrijven en eigenaren van een pand of woning. Het kan zijn dat jouw woning in de toekomst op het warmtenet wordt aangesloten. Het is overigens niet verplicht om je aan te sluiten op het warmtenet, maar wel handig om te weten. Controleer bij jouw gemeente of er al duidelijkheid is over het warmteplan voor de toekomst. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Paul Speekenbrink

Geldt dit ook als de woningcorporatie de leverancier is. Ook nu zij sinds enkele jaren niet meer onder de warmtewet vallen?

Vrijdag 24 maart 2023 09:23

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 maart 2023 09:32
Volgens onze informatie wel. Op deze pagina leest u er meer over:
https://www.consuwijzer.nl/stadsverwarming-en-blokverwarming/vergoeding-bij-warmtestoring

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Terugleververgoeding zonnepanelen. 20.000 huishoudens te weinig gekregen

Fout energierekening teruglevergoeding zonnepanelen door tussentijdse meterwissel

Vrijdag 24 juli 2020 12:37

Ongeveer 20.000 huishoudens hebben in de afgelopen twee jaar ieder gemiddeld 60 euro te weinig vergoed gekregen voor het terugleveren van stroom. Huiseigenaren met bijvoorbeeld zonnepanelen die z...

Lees meer
Goedkoopste stroom en gas. Gemiddelde besparing energierekening op dit moment gemiddeld € 510 op jaarbasis. Aanmelden kan eenvoudig via de website.

De Vastelastenbond biedt als enige de laagste prijsgarantie aan op je energierekening aan

Dinsdag 07 juli 2020 12:59

Er is geen prijsvergelijker, energieveiling, inkoopcollectief of energieleverancier in Nederland, die je de altijd de goedkoopste energietarieven kan garanderen. De Vastelastenbond garandeert dit wel...

Lees meer
Is mijn energieleverancier betrouwbaar en financieel stabiel? Wat gebeurt er als mijn energieleverancier failliet gaat

Hoe kies je een betrouwbare energieleverancier?

Dinsdag 29 september 2020 08:10

Je kan tegenwoordig uit meer dan 50 verschillende energieleveranciers kiezen. Sommige hebben namen waarvan je misschien nog nooit gehoord heb. Kies je voor een relatief nieuwe energieleverancier...

Lees meer
Samenwerking Vastelastenbond en Budget Energie Beëindigd

Vastelastenbond stopt samenwerking Budget Energie

Dinsdag 23 juni 2020 12:53

Samenwerking Budget Energie stopt Per 14 juni is samenwerking beëindigd Lees hier wat het voor jou betekent Controleer energie > #overlay-header { margin-top: -480px; displa...

Lees meer