Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Hoe kies je een betrouwbare energieleverancier?

Dinsdag 29 september 2020 08:10Benny Moonen
Is mijn energieleverancier betrouwbaar en financieel stabiel? Wat gebeurt er als mijn energieleverancier failliet gaat

Is mijn energieleverancier betrouwbaar en financieel stabiel? Wat gebeurt er als mijn energieleverancier failliet gaat

Je kan tegenwoordig uit meer dan 50 verschillende energieleveranciers kiezen. Sommige hebben namen waarvan je misschien nog nooit gehoord heb. Kies je voor een relatief nieuwe energieleverancier of liever eentje die onderdeel is van een grote moedermaatschappij?

De afgelopen jaren gingen er een aantal energieleveranciers failliet. Zo ging in 2018 Energieflex failliet en een paar maanden later ging Robin Energie over de kop. Hoe weet je of een energieleverancier betrouwbaar is? We geven antwoord op de volgende vragen:

  1. Hoe weet je of een energieleverancier financieel betrouwbaar is?
  2. Hoe kies je voor een betrouwbare energieleverancier?
  3. Is een energiebedrijf oprichten makkelijk?
  4. Welke regels gelden er voor het opstarten?
  5. Wat gebeurt er als een energieleverancier failliet gaat?
  6. Hoe test ACM de financiële situatie van een energieleverancier?
"Als je als consument echt wil weten wat de financiële situatie van je energieleverancier is,
zal je in de jaarcijfers moeten zoeken naar de solvabiliteitsratio van het energiebedrijf."

1. Hoe weet je of een energieleverancier financieel betrouwbaar is?

Misschien niet het antwoord waar je op hoopt, maar je als consument is dat knap lastig. Als je echt wil weten of energieleveranciers financieel betrouwbaar is zal je zelf de solvabiliteitsratio* in de jaarcijfers op moeten zoeken. Dat is de verhouding tussen vreemd vermogen (schulden) en eigen vermogen (bezittingen). En zelfs dan nog. Dat blijft heel lastig, omdat je niet mee kan kijken achter de schermen van bedrijven. In 2017 deed het Financieel Dagblad onderzoek naar de financiële zekerheid van een energieleverancier. Toen al bleek dat meer dan de helft van de energiebedrijven geen financiële buffers heeft. In oktober 2019 deed ook de Consumentenbond onderzoek naar de financiële zekerheid van energieleveranciers en toen bleken wederom 13 van de 30 onderzochte leveranciers weinig reserves te hebben. Hoe gaat het met energieleveranciers tijdens de corona-crisis?

2. Hoe kies je voor een betrouwbare energieleverancier?

Energie Vanzelf Geregeld

Het helemaal zeker weten doe je als consument nooit. Er gebeurt namelijk gigantisch veel in de energiemarkt. Er zijn om de haverklap overnames en financiële injecties van moedermaatschappijen in dochterondernemingen. Toch zijn er wel een aantal punten waar je op kunt letten:

  • Vergunning: Lees goed door waar een energieleverancier aan moet voldoen om een vergunning te krijgen. Dit kun je vinden op de website van Consuwijzer en op de ACM website.
  • Check de website van de ACM: Als er energieleveranciers op de vingers wordt getikt, wordt dat op de website van de ACM gepubliceerd.
  • Gedragscode: Heeft de energieleverancier de vrijwillige ‘gedragscode Consument en Energieleverancier’ van Energie Nederland getekend? Een overzicht van de energieleveranciers die dit hebben getekend kun je vinden op de website van Energie Nederland.
  • Klachten: Kijk of een energieleverancier is aangesloten bij de Geschillencommissie, zodat je bij een conflict een onafhankelijk oordeel kan vragen. Je kan ook de beoordelingen van andere klanten bekijken.

Heb je geen zin om dit allemaal zelf te controleren? Regel dan je stroom en gas via de Vastelastenbond. Door gebruik te maken van Energie Vanzelf Geregeld. Wij regelen dagelijks energiecontracten en zijn meer op de hoogte van betrouwbare leveranciers.

3. Is het starten van een energiebedrijf makkelijk?

Ja, sinds de liberalisering van de energiemarkt is het relatief makkelijk om een nieuw energiebedrijf te starten. Je kan bij de ACM voor slechts € 2.398 een leveringsvergunning aanvragen voor kleinverbruikers (Kleinverbruikers zijn consumenten en zakelijke klanten met een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80A en een maximale gas aansluiting van capaciteit van 40m3(n)/uur.) Je mag ook gas en stroom inkopen bij andere energiebedrijven, dus je hebt zelf geen centrales nodig.

4. Welke regels gelden er voor het opstarten energiebedrijf?

Als je een energiebedrijf wil opstarten, moet je aan een aantal eisen voldoen. Als er een nieuw energiebedrijf wordt opgestart, toetst De ACM ten tijde van de aanvraag of het bedrijf beschikt over benodigde organisatorische, financiële en technische kwaliteiten. Ze kijken vooral of de nieuwe energieleverancier de wettelijke regels van elektriciteit of gas aan kleinverbruikers uit de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet kan nakomen. De ACM (toezichthouder energiemarkt ) kijkt niet naar de volledige financiële staat of het inkoopbeleid van energieleveranciers. Wel vraagt de ACM naar een non-faillissementsverklaring en een assurance-rapport van een onafhankelijke accountant.

5. Wat gebeurt er als een energieleverancier failliet gaat?

Als een energieleverancier failliet gaat, is dit voor klanten is een heel gedoe. Zo zijn er vaak voorschotten betaald en klanten kunnen fluiten naar de kortingen die nog uitbetaald moet worden. Hoe wordt omgegaan met voorschotten die voor het faillissement zijn betaald, wordt door de curator bepaald. En dat duurt vaak erg lang.

Ook vragen klanten zich af of ze wel stroom en gas geleverd krijgen en niet onverhoopt zonder energie komen te zitten. Vaak wordt de levering van stroom, ook bij een faillissement wel gewaarborgd (Besluit Leveringszekerheid Elektriciteitswet en het Besluit Leveringszekerheid Gaswet), maar het terugbetalen van voorschotten en kortingen is een ander verhaal. Hierbij geldt: "Beter voorkomen dan genezen". Kies dus voor een energieleverancier met een goede solvabiliteit.

6. Test de ACM de financiële situatie van een energieleverancier?

Nou eigenlijk niet. Ze zeggen van wel, maar geven zelf ook aan dat de financiële situatie in kaart brengen een lastiger verhaal is. Het is namelijk heel moeilijk om op basis van een openingsbalans van een startende onderneming, een goed beeld te krijgen van de solvabiliteit. Daarnaast is het zo dat je als consument te allen tijde zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes.

Wil je advies? Bel dan even met onze energie experts op: 040-7200200

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jonge

Kies voor een zo laag mogelijke maandbetaling bv € 100,--. Dan loop je geen risico. Wel een dikke afrekening, maar niks duurder.

Vrijdag 10 juli 2020 17:05

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Samenwerking Vastelastenbond en Budget Energie Beëindigd

Vastelastenbond stopt samenwerking Budget Energie

Dinsdag 23 juni 2020 12:53

Samenwerking Budget Energie stopt Per 14 juni is samenwerking beëindigd Lees hier wat het voor jou betekent Controleer energie > #overlay-header { margin-top: -480px; displa...

Lees meer
Record aantal overstappers in 1 jaar (1,7 miljoen huishoudens wisselde van energieleverancier

ACM: Opnieuw record aantal overstappers energie. Prijsverschil loopt op tot 600 euro

Vrijdag 12 juni 2020 09:15

1 op 5 huishoudens is afgelopen jaar overgestapt. Dat is een nieuw record Ruim 1,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens - is tussen april 2019 en april 2020 overgestapt van energieleverancier. Dat i...

Lees meer
Solvabiliteit energieleveranciers: Nederlandse energieleveranciers gooien met actiecontracten eigen ruiten in.

Nederlandse energieleveranciers in zwaar weer

Dinsdag 09 juni 2020 13:18

Energieleveranciers hebben het moeilijk Toegenomen klantbewegingen Daling operationele winstmarge Geen buffers om corona-gevolgen op te vangen DitStap nu nog over > ...

Lees meer
Overstappen van energieleverancier levert consument 500,- euro op

Gasprijs nog nooit zo laag. Besparingen mogelijk tot 511 Euro

Woensdag 03 juni 2020 10:35

Door het coronavirus en daarmee het uitblijven van de vraag naar stroom en gas daalt ook onze energierekening. De afgelopen weken kwamen we voor Energie. Vanzelf Geregeld klanten uit o...

Lees meer