Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Warmtewet, warmtenet, stadsverwarming en blokverwarming

Dinsdag 08 september 2020 08:07Margot Boesveld
wat is een warmtenet? En wat is het verschil met blokverwarming en stadverwarming? We zetten even alle feiten over warmtenetten op een rij.

wat is een warmtenet? En wat is het verschil met blokverwarming en stadverwarming? We zetten even alle feiten over warmtenetten op een rij.

Bijna een kwart van de woningen in Nederland aangesloten kan worden op een warmtenet. En het wordt al concreter dan dat, want er is al een intentieverklaring voor het aanleggen van een warmtenet in Gorecht-Noord in Groningen. Goed nieuws zou je zeggen. Zeker als we de doelstellingen van het klimaatakkoord willen behalen. De drie belangrijkste alternatieven voor duurzame energie zijn elektrische warmtepompen, groen gas en warmtenetten. Maar wat is een warmtenet? En wat is het verschil met blokverwarming en stadsverwarming? We zetten even alle feiten over warmtenetten op een rij. 

 1. Warmtenet: verwarmen zonder aardgas
  • Blokverwarming
  • Stadsverwarming
 2. Verschillende warmtebronnen
 3. Warmtewet (met een w)

1. Warmtenet: verwarmen zonder aardgas

Een warmtenet is mogelijk op wijk-, stad- of regioniveau, maar ook voor een enkel gebouw (blokverwarming). Warmtenetten vind je vooral in dichtbevolkte gebieden, zoals de randstad. Voor oudere woningen zijn eigenlijk twee varianten: Blokverwarming en stadsverwarming. Stadsverwarming en blokverwarming zijn manieren om je huis te verwarmen of om warm water te krijgen, zonder het gebruik van gas. Ze worden wel eens in één adem genoemd, maar er is een belangrijk verschil.

 • Blokverwarming is er één centrale ketel voor het gehele complex. Bij blokverwarming wordt een heel huizencomplex voorzien van warmte via een collectieve ketel. Vaak hebben huishoudens wel een eigen gasaansluiting om te koken en douchen.
 • Stadsverwarming gebruikt restwarmte (lees meer over warmtebronnen) van bijvoorbeeld een energiecentrale, verbrandingsinstallatie of fabriek in de buurt. Deze restwarmte kan water verwarmen. Zo worden woningen verwarmd en voorzien van warm kraanwater. Dat is minder belastend voor het milieu dan wanneer je voor jezelf stookt op gas. In wijken met stadsverwarming ligt meestal helemaal geen gasnetwerk.

2. Verschillende warmtebronnen

Voor warmtenetten (blok- en stadsverwarming) kunnen verschillende warmtebronnen gebruikt worden. In duurzame warmtenetten wordt aardwarmte of restwarmte gebruikt, bijvoorbeeld van een elektriciteitscentrale, fabriek of datacenter. Als de warmtebron duurzaam is, kan een warmtenet klimaatwinst opleveren.

 1. Restwarmte: Restwarmte is energie van de industrie of verbrandingsinstallaties, die bij bedrijven overblijft na het productieproces. Deze restwarmte kun je als bron voor een warmtenet gebruiken, en die later (als de industrie energiezuiniger is) vervangen door aardwarmte.
 2. Aardwarmte: Aardwarmte is warmte uit waterhoudende aardlagen van 1 tot 3 kilometer diep. Het staat ook bekend als geothermie. De warmte is doorgaans van hoge temperatuur, maximaal 120 graden. 
 3. Warmtepomp in combinatie met aardwarmte: Met behulp van een elektrische warmtepomp kan ook de warmte in de bodem (tussen de 100 en 300 meter diep) een bron voor een warmtenet zijn. Dit is alleen te gebruiken bij woningen die goed geïsoleerd zijn. Omdat de temperatuur van deze warmte een stuk lager is. 

Temperatuur is belangrijk

Welke warmtebron je het beste kan gebruiken hangt samen met de temperatuur van het warmtenet en het energielabel van de woningen. Hoe lager de temperatuur, hoe duurzamer. Maar daarvoor moeten huizen wel goed geïsoleerd zijn. Aardwarmte, geothermie genoemd, geldt als een duurzame vorm van energie. Het wordt gewonnen door warm water van 70 graden uit de bodem (ongeveer 2 kilometer diep) op te pompen. De warmte wordt vervolgens verspreid via warmtenetten. Oudere woningen hebben 70 graden nodig. Er zijn niet veel andere warmtebronnen die je in kan zetten. Voor nieuwere woningen zijn er andere alternatieven, zoals de een grote gezamenlijke warmtepomp. Deze heeft een lagere temperatuur en is dat is vriendelijker voor het milieu. Maar opwekken op 70 graden is eigenlijk voor alle gebouwen de beste middenweg. 

3. Warmtewet (met een w) en je energierekening 

Een jaarafrekening van blok- of stadsverwarming is niet te vergelijken met een gewone jaarafrekening. Er wordt namelijk gerekend met andere eenheden (gigajoules). En als er geen GJ warmtemeters zijn, wordt er op basis van vloeroppervlakte of meeteenheden op de radiatormetertjes een verdeling toegepast. In de prijs die je voor warmte betaalt zitten ook transportkosten (van de ketel naar een woning) en servicekosten (voor het verwarmen van centrale ruimtes en het onderhoud van de ketel). Om ervoor te zorgen dat je als gebruiker van stadsverwarming niet te veel betaalt is er de warmtewet. 

Warmtewet vanaf 1 januari 2020

De belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2020 volgens de nieuwe Warmtewet zijn:

 • Nieuwe maximale tarief voor warmte is: € 26,06 per GJ
 • Nieuwe maximale vastrecht voor warmte bedraagt:  €469,17 per jaar
 • Maximale meettarief bedraagt: € 26,63 
 • Nieuw zijn maximale tarieven voor afleversets type (CW-4) is dat: € 126,19. 

Nieuw is ook een maximaal tarief voor koude die samenhangt met de levering van warmte, dat bedraagt €253,13.

Je kan alle tarieven terugvinden op de wesbite van de ACM en consuwijzer tarieven blokverwarming.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Menting

Aan de alternatieve verwarmingen kunnen we infrarood verwarming toevoegen. De tweede generatie infrarood systemen zijn effectief en efficiënt met een groot bereik van meer dan 5 meter en kunnen hierdoor ook als hoofdverwarming dienen, in tegenstelling tot de traditionele systemen. De verwarmingskosten zijn vergelijkbaar met een warmtepomp. De aanschafkosten van een infrarood systeem zijn lager dan van een warmtepomp, de montage is eenvoudig en de verwarming is geluidloos. Dergelijke systemen zijn nu al verkrijgbaar.

Woensdag 28 oktober 2020 09:19

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Wat is de nieuwe BENG methode voor energielabels

Uitleg nieuwe meetmethode BENG voor energielabel

Woensdag 02 september 2020 12:49

Vanaf 1 januari gaat de nieuwe BENG methode in. Dit is een nieuwe meetmethode om een energielabel te berekenen. BENG staat voor: Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit wil zeggen dat de EPC (Energie...

Lees meer
Over welke telemarketing bedrijven hebben we klachten ontvangen?

Telefonische verkopers misbruiken goede naam Vastelastenbond

Woensdag 12 augustus 2020 09:27

Vastelastenbond waarschuwt voor telefonische energieverkopers die vanuit onze goede naam bellen. We krijgen de laatste tijd steeds vaker te horen dat mensen denken door ons gebeld te zijn.&nb...

Lees meer
warmteleveranciers moeten storingen goed registeren. Zeker nu door de verduurzaming meer mensen worden aangesloten op stadsverwarming en bestaande warmtenetten.

Warmteleveranciers moeten storingen melden na actie van de ACM

Maandag 27 juli 2020 12:43

Alle warmteleveranciers moeten een storingsregistratie bijhouden en publiceren op hun website. Veel van de onderzochte warmteleveranciers publiceren geen of een beperkte registratie van de storinge...

Lees meer
Terugleververgoeding zonnepanelen. 20.000 huishoudens te weinig gekregen

Fout energierekening teruglevergoeding zonnepanelen door tussentijdse meterwissel

Vrijdag 24 juli 2020 12:37

Ongeveer 20.000 huishoudens hebben in de afgelopen twee jaar ieder gemiddeld 60 euro te weinig vergoed gekregen voor het terugleveren van stroom. Huiseigenaren met bijvoorbeeld zonnepanelen die z...

Lees meer