Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Uitleg nieuwe meetmethode BENG voor energielabel

Woensdag 02 september 2020 12:49Margot Boesveld
Wat is de nieuwe BENG methode voor energielabels

Wat is de nieuwe BENG methode voor energielabels

Vanaf 1 januari gaat de nieuwe BENG methode in. Dit is een nieuwe meetmethode om een energielabel te berekenen. BENG staat voor: Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit wil zeggen dat de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt), het getal dat uitdrukt hoe energiezuinig uw (nieuwbouw-) huis is, richting de nul gaat. Vanaf 1 januari 2021 gaat de BENG norm de huidige EPC vervangen voor nieuwbouwwoningen. Op basis van gebouweigenschappen, installaties en standaard gebruikersgedrag wordt de energiezuinigheid van een woning of gebouw bepaald. Bij de oplevering van het gebouw zal een geldig energielabel overhandigd worden aan de koper of huurder. 

Uitleg BENG in 3 stappen

  • BENG 1: Buitenschil van de woning

Hoe goed is jouw nieuwbouwhuis geïsoleerd, hoe kierdicht is de woning en hoeveel buitenoppervlak heeft de woning. Hierbij draait het om het gegeven hoeveel energie er verloren gaat. “De schil bepaalt wat de warmtebehoefte is. Dit noemen we BENG 1.”

  • BENG 2: Hoeveel energie er nodig is voor de woning

Voor verwarming of koeling, voor ventilatie, voor de installaties en voor warm tapwater. Daarbij wordt uitgegaan van het primaire energiegebruik: de energie die het kost om deze elektriciteit in de elektriciteitscentrale te maken. Het gaat dan met name om elektriciteit en om warmte van bijvoorbeeld stadsverwarming. Aardgas is bij de bouwaanvraag van nieuwbouwhuizen niet meer aan de orde. Sinds 1 juli 2018 worden geen bouwvergunningen meer afgegeven voor nieuwbouw met een aardgasaansluiting. 

  • BENG 3: Hoeveel energie van de woning is hernieuwbare energie

Onder hernieuwbare energie vallen wind- en zonne-energie maar ook warmte uit de bodem (voor de warmtepomp) of uit de lucht. Alle drie de eisen moeten gehaald worden voordat een woning voldoet aan de wettelijke eisen.

Wil je meer weten over het energielabel? Bijvoorbeeld hoe ze jouw energielabel berekenen. Of wat er vanaf 1 januari 2021 gaat veranderen

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Over welke telemarketing bedrijven hebben we klachten ontvangen?

Telefonische verkopers misbruiken goede naam Vastelastenbond

Woensdag 12 augustus 2020 09:27

Vastelastenbond waarschuwt voor telefonische energieverkopers die vanuit onze goede naam bellen. We krijgen de laatste tijd steeds vaker te horen dat mensen denken door ons gebeld te zijn.&nb...

Lees meer
warmteleveranciers moeten storingen goed registeren. Zeker nu door de verduurzaming meer mensen worden aangesloten op stadsverwarming en bestaande warmtenetten.

Warmteleveranciers moeten storingen melden na actie van de ACM

Maandag 27 juli 2020 12:43

Alle warmteleveranciers moeten een storingsregistratie bijhouden en publiceren op hun website. Veel van de onderzochte warmteleveranciers publiceren geen of een beperkte registratie van de storinge...

Lees meer
Terugleververgoeding zonnepanelen. 20.000 huishoudens te weinig gekregen

Fout energierekening teruglevergoeding zonnepanelen door tussentijdse meterwissel

Vrijdag 24 juli 2020 12:37

Ongeveer 20.000 huishoudens hebben in de afgelopen twee jaar ieder gemiddeld 60 euro te weinig vergoed gekregen voor het terugleveren van stroom. Huiseigenaren met bijvoorbeeld zonnepanelen die z...

Lees meer
Goedkoopste stroom en gas. Gemiddelde besparing energierekening op dit moment gemiddeld € 510 op jaarbasis. Aanmelden kan eenvoudig via de website.

De Vastelastenbond biedt als enige de laagste prijsgarantie aan op je energierekening aan

Dinsdag 07 juli 2020 12:59

Er is geen prijsvergelijker, energieveiling, inkoopcollectief of energieleverancier in Nederland, die je de altijd de goedkoopste energietarieven kan garanderen. De Vastelastenbond garandeert dit wel...

Lees meer