Wel of geen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Donderdag 23 januari 2020 12:36:59

Wanneer je bezwaar moet maken tegen de hoogte van je WOZ-beschikking is afhankelijk van je persoonlijke situatie en ieder voor zich. Het is in ieder geval verstandig om je goed in te lezen en te laten informeren over de mogelijkheden. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is in meerdere opzichten zinvol. Ik (Margot Boesveld) ga dieper in op de materie zodat je zelf de keuze kan maken om wel of geen bezwaar in te dienen.

De overheid heeft ooit besloten dat het systeem omgedraaid moest worden. Het huidige model is er op ingericht zo min mogelijk te hoeven doen. Als de WOZ-waarde van jouw huis niet klopt en je doet niks, dan gebeurt er ook niets. Je moet zelf actie ondernemen. Daarbij heeft de overheid het wél mogelijk gemaakt dat je dan gratis een expert voor kan inhuren.

Zelf doen of via een no-cure-no-pay bureau?

Er wordt veel onrust veroorzaakt door de media en er zijn duidelijk twee kampen. Hoe kijk ik hier naar?

 • Het is goed dat ze er zijn, omdat ze werk voor je uit handen nemen. Zeker bij een lastiger bezwaar is het goed dat het recht bestaat dat je als consument een bureau kan inschakelen. Zelf een bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking is gratis en - bij een makkelijk bezwaar - relatief simpel. Met makkelijk bedoel ik afwijkende objectkenmerken of feiten waar de gemeenten niet omheen kan. Is een bezwaar lastiger (bijvoorbeeld omgevingsfactoren of schade aan de woning) dan biedt een no-cure-no-pay bureau uitkomst. 
   
 • Je hoeft geen bezwaar te maken: Bezwaar maken heeft nut als je denkt dat je een te hoge WOZ-waarde hebt. Maar het hóeft niet hè. Sterker nog. Heb je een huis gekocht in het jaar voorafgaand aan de waardepeildatum. Dan is een bezwaar niet eens ter zake doende. De Wet WOZ geeft aan dat de gemeente dan de verkoopprijs (aankoopprijs) als nieuwe WOZ-waarde mag gebruiken.
   
 • Niet iedereen is even goed geletterd: De juridische termen vliegen je om de oren.  Als er een terugkoppeling komt “moet je daar weer iets mee”.  Je wil er vooral niet te veel zelf mee bezig zijn. Maar een juiste WOZ-waarde is van belang voor veel belastingen. Ook dan biedt een bureau uitkomst.
   
 • Het kost tijd en geld: Het werkt frustrerend voor de gemeente dat deze WOZ-bureaus een grote hoeveelheid bezwaren indienen. Daarnaast wordt er aan de inwoner aangegeven dat deze kosten het volgende jaar weer worden meegenomen in belastingverhoging. Dit vind ik wat krom. De gemeente uit hun frustratie en verrekenen hun eigen 'fouten' door aan de huiseigenaren. Daarnaast kost het ook geld om de systemen aan te passen. Vooalsnog zullen de miljarden aan inkomsten die ze uit de belastingen halen meer opleveren, dan wat ze aan kosten kwijt zijn aan gegronde bezwaren. Wat kost meer tijd? WOZ-bezwaren en individuele telefoontjes en afzonderlijke brieven, dan de bezwaren van een WOZ-bureau. De tijd wordt door een WOZ-bureau in ieder geval zo effectief mogelijk besteed. In het geval van lastigere bezwaren gaan ze namelijk naar de rechtbank en besteden een dagdeel aan alle bezwaren uit de betreffende gemeente.
   
 • Er is een vergoedingsmodel: Als een no-cure-no-pay bureau een WOZ-bezwaar goedgekeurd krijgt, ontvangen ze een vergoeding tussen de € 230,- tot € 500,- per geaccordeerd bezwaar. Let op: Dit is dus alleen bij een gegrond bezwaar. Als het bezwaar wordt afgekeurd krijgen ze ook geen vergoeding. Dan moeten ze de uren en tijd zelf bekostigen. Als je zelf individueel WOZ-bezwaar maakt ontvang je deze vergoeding niet. De hoogte van de vergoeding kan mijn inziens wel lager. Alhoewel dit er ook voor zorgt dat het bureau een stapje extra zet om jouw WOZ-waarde te verlagen.
   
 • De waarderingskamer controleert. De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet Waardering Onroerende Zaken goed uitvoert. Daarnaast zijn er enorm veel andere instanties (zoals Ensia, RBG, BSGW en Centric) die zich bemoeien met de WOZ-wet. Dát kost pas tijd en geld, maar dat is een andere discussie. ;-) 

Perverse prikkel WOZ-waarde bepaling gemeente

Er zijn natuurlijk gemeenten die veel tijd en geld besteden om de taxaties uit te voeren en systemen te onderhouden. Anderen zitten met de handen in het haar. Vorig jaar (2019) werden 29 gemeenten op de vingers getikt, waarvan 4 dringend verbeteringen moesten doorvoeren. Een toename aan bezwaren betekent dat meer medewerkers bezig zijn om de bezwaren te behandelen. En tijd is geld. Ook bij de gemeente. En hier zit een perverse prikkel. Het is natuurlijk vreemd dat de gemeente die de baat heeft bij de inkomsten van de gemeentelijke belastingen, de hoogte van tarieven bepaalt én de hoogte van de WOZ-waarde vast stelt. Sommige gemeenten geven aan dat de kostenvergoedingen aan een consultantsbureau weer worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerendezaakbelastingen. Zo wordt het cirkeltje in stand gehouden.

De gemeente vergeet dat de gemeentelijke belastingen een peulenschil zijn bij de belastingen die ook door de WOZ-waarde wordt bepaald. Een lokale overheid bepaalt in zekere zin een waarde die verder voor landelijk vastgestelde belastingen als basis wordt gebruikt.

Vrije keuze om WOZ-bezwaar te maken

Iedereen vrij in de keuze voor het inschakelen van een deskundige. Heb je geen zin of tijd. Maak dan gebruik van een no-cure-no-pay bureau. Daar zijn ze immers voor.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Recordstijging gemeentelijke woonlasten. Sterkste stijging sinds 13 jaar
De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2020 sterk. Voor huurders gaat het om een stijging van 5,1 procent, voor woningeigenaren om 4,3 procent hogere lasten. Dat blijkt uit onderzoek van COELO. Gem...
Tot nu toe 1,1 miljoen overstappers zorgverzekering 2019-2020
Van 2019 op 2020 is 6,2 % van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars. In totaal gaat het om 1,1...
Zacht weer zorgt voor zachte jaarrekening energie
Het echte koude winterweer blijft uit. Het is warm voor december. En ook voor januari worden er redelijk lage temperaturen verwacht. Dat is goed nieuws voor je energierekening. We verbruiken ongeveer ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
 • Gratis WOZ-waarde check
 • Advies over al je energievragen
 • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
 • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam