Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Wel of geen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Dinsdag 25 januari 2022 07:36Margot Boesveld
Zelf bezwaar maken of via no cure no pay bureau gratis?

Zelf bezwaar maken of via no cure no pay bureau gratis?

De WOZ-beschikking valt de komende maanden op de mat. Deze waardebepaling van je woning is verbonden met verschillende belastingen zoals de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. Wanneer je huis niet goed is getaxeerd betaal je onnodig veel belasting. Het kan interessant zijn om te controleren of de gemeente jouw woning goed heeft getaxeerd. Zeker nu er een nieuwe rekenmethode verplicht is. 
 
Voor de berekening van de WOZ-waarde gebruiken gemeenten computermodellen. Sinds dit jaar worden woningen op basis van oppervlakte (m2) in plaats van inhoud (m3) berekend. De implementatie van deze nieuwe berekening kan foutgevoelig zijn dus is het dit jaar extra raadzaam om je WOZ-beschikking te controleren. Het is aan de burgers zelf om deze controle op te starten. Als de WOZ-waarde van jouw huis niet klopt en je doet niks, dan gebeurt er ook niets. Je moet zelf actie ondernemen. Gelukkig betaal je niets voor bezwaar maken en kun je ook gratis een expert voor jou aan het werk zetten.
 

Zelf bezwaar maken of via no-cure-no-pay bureau?

Er is veel onrust ontstaan over het bestaan van no-cure-no-pay bureaus door berichtgeving in de media en er zijn duidelijk twee kampen. Je hebt mensen die deze bureaus niet waarderen en menen dat zij burgers en gemeenten op kosten jagen. Het andere kamp is juist blij met deze bureaus, omdat zij drempelverlagend werken. 
 • Het is goed dat no-cure-no-pay bureaus er zijn, omdat ze werk voor je uit handen nemen. 
  Zeker bij een lastiger bezwaar is het goed dat het recht bestaat dat je als consument een bureau kunt inschakelen. Zelf bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking is gratis en - bij een makkelijk bezwaar - relatief simpel. Met gemakkelijk bedoelen we de constatering van afwijkende objectkenmerken of feiten waar de gemeenten niet omheen kan. Is een bezwaar lastiger (bijvoorbeeld omgevingsfactoren of schade aan de woning) dan biedt een no-cure-no-pay bureau uitkomst. 
   
 • De kans op verlaging van de WOZ-waarde is via een bureau hoger. Als je via een bureau een bezwaarschrift indient, is kans 1 op 5 dat de WOZ-waarde met meer dan 50.000 euro wordt verlaagd. Als je het zelf doet, is die kans 1 op 10. Dat blijkt uit het onderzoek van de WODC afgelopen jaar. WODC staat voor Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.
   
 • Bezwaar maken heeft nut als je denkt dat je een te hoge WOZ-waarde hebt. Heb je een huis gekocht in het jaar voorafgaand aan de waardepeildatum dan is een bezwaar niet eens ter zake doende. De Wet WOZ geeft aan dat de gemeente dan de verkoopprijs (aankoopprijs) als nieuwe WOZ-waarde mag gebruiken.
   
 • Niet iedereen beschikt over juridische kennis: De juridische termen vliegen je om de oren.  Als er een terugkoppeling komt “moet je daar weer iets mee”.  Je wilt er vooral niet te veel zelf mee bezig zijn. Maar een juiste WOZ-waarde is van belang voor veel belastingen. Ook in zulke situaties biedt een bureau uitkomst, omdat zijn wel over de juridische kennis beschikken. 
   
 • Bezwaar maken kost tijd en geld: Gemeenten vinden het vervelend dat no-cure-no-pay bureaus een grote hoeveelheid bezwaren indienen. De gemaakte juridische kosten berekent de gemeente vervolgens door aan de burgers. Volgens gemeenten zijn de WOZ-bureaus ‘schuldig’ aan belastingverhogingen, omdat zij de gemeenten naar eigen zeggen ‘op kosten jagen’. Het punt is dat deze bureaus hun bestaansrecht danken aan verkeerde WOZ-beschikkingen. De gemeente uit hun frustratie en verrekent hun eigen 'fouten' door aan huiseigenaren. Daarnaast kost het ook geld om de systemen aan te passen. Vooralsnog zullen de miljarden aan inkomsten die ze uit de belastingen halen meer opleveren, dan wat ze aan kosten kwijt zijn aan gegronde bezwaren. 
   
 • Je draagt bij aan een betere waardebepaling. Als je eenmaal bezwaar hebt gemaakt, weet jij wat de correcte waarde van je woning is. En de gemeente weet dit ook. Dit helpt weer om beter inzicht te krijgen in andere waardebepalingen van woningen in dezelfde gemeente. Je kunt het ook zo zien dat als je eenmaal bezwaar hebt gemaakt, bijdraagt aan een beter inzicht van de WOZ-waarden van je gemeente. Er zijn ook gemeenten die het juist fijn vinden dat ze op deze manier een betere inschatting van de WOZ-taxaties krijgen.
   
 • Er is een vergoedingsmodel: Als een no-cure-no-pay bureau een WOZ-bezwaar goedgekeurd krijgt, ontvangen ze een vergoeding tussen de € 230,- tot € 500,- per geaccordeerd bezwaar. Let op: Dit is dus alleen bij een gegrond bezwaar. Als het bezwaar wordt afgekeurd, krijgen WOZ-bureaus geen vergoeding. Als je zelf individueel WOZ-bezwaar maakt ontvang je deze vergoeding niet. 
   
 • De Waarderingskamer controleert. De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet Waardering Onroerende Zaken goed uitvoeren. Daarnaast zijn er enorm veel andere instanties (zoals Ensia, RBG, BSGW en Centric) die zich bemoeien met de WOZ-wet. 
   
 • Een bureau kan na een afgewezen bezwaar vervolgstap zetten.
  Als je zelf bezwaar hebt gemaakt en dat bezwaar wordt afgewezen, houdt het op. Na ontvangst van de uitspraak kan men geen stappen meer zetten. Men kan natuurlijk wel, binnen 6 weken na dagtekening van de uitspraak, een beroepsprocedure starten. Zodra de gemeente een uitspraak heeft gedaan stopt het proces en de bezwaarprocedure. Je zult moeten wachten tot volgend jaar voordat je een nieuw bezwaar kunt indienen. Bureaus kunnen een stapje verder gaan. In bezwaren kunnen zij aangeven dat wanneer de gemeente niet akkoord gaat met het voorstel of het bezwaar gedeeltelijk gegrond wil verklaren, zij een hoorzitting willen voeren.

Perverse prikkel WOZ-waarde bepaling gemeente

Er zijn gelukkig genoeg gemeenten die veel tijd en geld besteden om goede taxaties uit te voeren en hun systemen te onderhouden. Toch zijn er ook verbeterpunten nodig. In 2019 werden 29 gemeenten op de vingers getikt, waarvan er 4 dringend verbeteringen moesten doorvoeren. Een toename aan bezwaren betekent dat meer medewerkers bezig zijn om de bezwaren te behandelen. En tijd is geld. Ook bij de gemeente. En hier zit een perverse prikkel. Het is natuurlijk vreemd dat de gemeente die de baat heeft bij de inkomsten van de gemeentelijke belastingen, de hoogte van tarieven bepaalt én de hoogte van de WOZ-waarde vast stelt. Sommige gemeenten geven aan dat de kostenvergoedingen aan een consultantsbureau weer worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerendezaakbelastingen.
 
De gemeente vergeet dat de gemeentelijke (lokale) belastingen een peulenschil zijn bij de belastingen die ook door de WOZ-waarde wordt bepaald. Een lokale overheid bepaalt in zekere zin een waarde die verder voor landelijk vastgestelde belastingen als basis wordt gebruikt.
 

Vrije keuze om WOZ-bezwaar te maken

Iedereen is vrij in de keuze voor het inschakelen van een deskundige. Heb je geen zin of tijd? Maak dan gebruik van een no-cure-no-pay bureau. Daar zijn ze immers voor.

 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Halloi Maargot: is ddit duidelijk te maken bij de politiek voor de verkiezingen.!!!!

Wat gek, eerst krijg je landelijke en gem. subs. om je huis te isoleren en van zonpanelen te voorzien en daarna een extra verhoogde WOZ rekening krijgen. Evenals het salderen wat eerst met subs. aanbevolen wordt en daarna ook weer terug gedraaid gaat worden????

Vrijdag 26 februari 2021 17:47

Hagemans

Is er een overzicht te vinden op internet van no-cure no pay bureaus?

Vrijdag 26 februari 2021 14:55

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 februari 2021 15:33
Beste heer Hagemans,

Er is volgens mij geen overzicht van no-cure-no-pay bureaus. Wij werken met Previcus. Een bureau dat zich al sinds 2003 inzet voor de correcte taxatie. Eerst voornamelijk voor bedrijfspanden en sinds een aantal jaren ook voor particulieren. Wellicht kun je in het onderzoek van WODC een aantal bureaus vinden die hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Historisch hoogtepunt van WOZ-waarde verwacht in 2020. Amsterdam en Rotterdam koplopers van grootste steden

Verwachting: Gemiddelde WOZ-waarde 2020 schiet door 2,5 ton heen

Woensdag 04 december 2019 08:20

In januari en februari 2020 worden de WOZ-waarden met waardepeildatum 1 januari 2019 verzonden. Er wordt verwacht dat de WOZ-waarde voor de vijfde keer op rij gaat stijgen. Voor 6 provincies bete...

Lees meer
Of je wel of geen bezwaar maakt is ieder voor zich. Het is in ieder geval altijd goed om te controleren of je gemeente alle feiten juist heeft.

Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde met succes

Donderdag 17 oktober 2019 16:03

Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde. Het aantal bezwaren tegen de door gemeenten vastgestelde WOZ-waarde groeit. Huiseigenaren denken vaak dat hun huis te duur wordt ingeschat en dat ze ...

Lees meer
Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder.

WOZ-waarde hoogste niveau ooit. Hoogste stijging in Rotterdam en Amsterdam.

Vrijdag 11 oktober 2019 15:10

De gespannen huizenmarkt is voor veel mensen tastbaar en dat is zichtbaar in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. WOZ-waarde naar record, hoogste stijging sinds jaren.e jaarlijkse taxatie van de geme...

Lees meer
Door stijging WOZ waarde neemt het aantal bezwaren ook toe

Taxateur WOZ uitleg proces en taxateur vanuit gemeente?

Dinsdag 09 juli 2019 16:51

In februari en maart van dit jaar hebben huiseigenaren een bezwaar ingediend tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning of pand. In totaal zijn er 149.000 bezwaren ingediend (Bron: waarderingska...

Lees meer