Zakelijk energiecontract | KVK stopt met doorverkopen telefoonnummers

Publicatie datum: Donderdag 15 november 2018 11:09:43

Vereniging de Vastelastenbond is blij! De Kamer van Koophandel stopt namelijk met het massaal doorverkopen van telefoonnummers van zelfstandig ondernemers via het online adressenbestand. Ieder bedrijf dat zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet daarbij verplicht een aantal gegevens achterlaten, zoals een telefoonnummer en adresgegevens. Voor gewone bedrijven is dat geen punt, omdat er geen persoonlijke gegevens in de database terechtkomen, maar bedrijfsgegevens.Voor zzp'ers is dat heel anders. Zij hebben doorgaans geen bedrijfspand en geen telefoon van de zaak. Dus geven zij hun eigen gegevens door. Maar die gegevens werden tot voor kort door de KvK via het online adressenbestand in bulk doorverkocht aan (commerciële) bedrijven. Jarenlang is deze informatie misbruikt en kregen starters hinderlijke telefoontjes met (misleidende) aanbiedingen van MKB collectief, Total Energy en andere initiatieven.

Zakelijke diensten zoals telefonie, internet en energiecontracten

Al jaren ondervinden Zzp'ers grote last en problemen doordat ze gebeld worden met een aanbieding. Zo ook voor zakelijke energiecontracten. Dit is voor vereniging de Vastelastenbond al jaren een doorn in het oog. 'We roepen het al jaren! Een zakelijk energiecontract is voor kleine ondernemers en Zzp-ers NIET voordeliger! We proberen ondernemers zo goed mogeljk te waarschuwen voor dergelijke praktijken. Op verschillende manieren geven we uitleg over de zakelijke energiemarkt. Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren contact met ons opgenomen om hulp te vragen hoe ze uit een dergelijke situatie konden komen. Vaak was het al te laat omdat partijen op een slinkse manier verkooptechnieken gebruiken en de voorwaarden van dergelijke contracten zo dicht timmeren dat men er niet zonder slag of stoot vanaf kon zien. Het niet doorverkopen van dergelijke gegevens is een stap in de goede richting."

Lees ook: Zakelijk energiecontract, dit kunt u er tegen doen.

Goed nieuws! Kvk Stopt met doorverkopen gegevens

Uit onderzoek dat de KvK zelf heeft laten uitvoeren blijkt dat 40 procent van de ondernemers telefoontjes krijgt die zij als 'zeer hinderlijk' ervaren. Daarom is er nu dus besloten om de telefoonnummers van eenmanszaken, vof's en maatschappen niet meer te verkopen via het adressenbestand. Dat wordt door veel bedrijven gebruikt om eenvoudig aan heel veel telefoonnummers van potentiële klanten te komen. Goed nieuws, aldus de oprichter van de Vastelastenbond. We zijn dolblij dat door deze beslissing startende ondernemers beter zijn beschermd. Ook zijn De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en KvK al enige tijd in gesprek om te kijken in hoeverre de manier waarop de KvK gegevens verkoopt in strijd is met privacywet AVG. Het is natuurlijk een rare constructie die de Kvk tot voor kort uitvoerde, die in onze ogen veel privacyrechten schaadt.

Extra aandacht

Kort geleden werd Vereniging de Vastelastenbond benadert door Meike van Roosmalen, Onderzoeksjournalist bij Argos, of de Vastelastenbond mee wilde werken aan een onderzoek naar zakelijke energiecontracten. Aanstaande zaterdag 17 november tussen 14.00 uur en 15.00 uur  wordt er aandacht geschonken aan deze rapportage bij NPO Radio 1.

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
X