Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Waarom stijgen de energiekosten?

Woensdag 07 november 2018 09:08Margot Boesveld
Gas duurder 2018 en 2019

Gas duurder 2018 en 2019

Afgelopen week steeg de gasprijs door een ongekende grens van 0,70 cent per m3. Ook de elektriciteitsprijzen blijven maar stijgen. In 2019 gaan Nederlanders dan ook meer betalen voor energie. Dit komt op de eerste plaats natuurlijk door de belastingstijgingen, maar ook de leveringstarieven rijzen de pan uit. Waar komen deze prijsstijgingen vandaan? De Vastelastenbond legt uit welke factoren van invloed zijn op de prijs van stroom en gas.
 

Tip! Zet uw prijzen nu vast en ga niet meer betalen.

Factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de elektriciteit- en gasprijs:

  • Vraag en aanbod
  • Weersomstandigheden
  • Olieprijs en kolenprijs
  • Groningse gaswinning
  • De wisselkoers Euro/dollar
  • Buitenlande gas –en elektriciteitsnetwerken

Vraag en aanbod

Alles draait om vraag en aanbod. Zo ook de energieprijzen. Er zijn in de energiemarkt verschillende handelsplaatsen waar vraag en aanbod samen komen. Doordat de Nederlandse gas-en elektriciteitsnetten gekoppeld zijn aan omringende landen, hebben vraag en aanbod en de weersomstandigheden in die landen een belangrijke invloed op de energieprijzen.

Olie is een van de belangrijkste grondstoffen op aarde en heeft invloed op veel producten (denk aan benzine, autobanden en gas). De oorsprong voor de koppeling tussen de olieprijs en gasprijs is terug te herleiden naar de jaren 50. Toen werden er gasbellen ontdekt die dichtbij olieboringen lagen. Het ontginnen van olie en gas lagen geografisch dus vlak naast elkaar. Om niemand in de energiemarkt te benadelen en het ontginnen van gasbellen rendabel te houden is er besloten om de koppeling tussen beide prijzen wettelijk vast te leggen.

Om niet continu wisselende prijzen te moeten communiceren wordt de gasprijs nog steeds aangepast aan de olieprijs. Om de gasprijs te berekenen wordt de gemiddelde olieprijs van de afgelopen maanden gebruikt. In principe geldt het volgende. Is het aanbod groot, dan zakt de prijs, omdat producenten van hun olie/gas af willen. Is het aanbod laag en de vraag hoog (schaarste) dan neemt de prijs toe. Dat geldt ook wanneer de vraag naar gas toeneemt, bijvoorbeeld als het kouder weer wordt. Dan zullen producenten de prijs opvoeren, omdat ze weten dat de behoefte groter is.

Vraag:

De vraag hangt nauw samen met de weersomstandigheden. Is het kouder, dan wordt er meer gestookt en neemt de vraag naar gas toe. Dat leidt tot een stijging van de gasprijs. De elektriciteitsprijs is ook afhankelijk de van gas- en kolenprijs.  Dit komt doordat elektriciteit ook wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Wanneer de kolenprijs hoog is, kan de opwek van elektriciteit met gas voordeliger zijn dan de opwek met kolen. Hierdoor neemt de vraag naar gas toe, wat mogelijk een stijging van de gasprijs tot gevolg heeft. Is er meer zon en wind, waarmee elektriciteit opgewekt kan worden, dan neemt de vraag naar gas en kolen weer af en zal de prijs dalen.

Aanbod:

Het aanbod van gas in Nederland is afhankelijk van het Groninger gasveld. Naast het eigen gasveld importeert Nederland ook gas en elektriciteit uit andere landen. (bijvoorbeeld Noorwegen, België, en Duitsland). Het besluit om minder gas af te nemen uit Groningen heeft dus ook een stijgend effect op de gasprijs. Verder speelt de olieprijs een rol bij de gasprijs ontwikkeling. Wanneer de olieprijs stijgt, kan de gasprijs deels meestijgen.

De wisselkoers van de euro/dollar is ook van belang op de energieprijzen, omdat kolen en olie wereldwijd in dollars verhandeld worden. Stijgt de dollar, dan wordt het inkopen van olie duurder en stijgt daardoor ook de gasprijs.

Wie blijft afwachten zal de komende jaren alleen maar meer gaan betalen voor gas en stroom. Energiespecialisten raden dan ook aan om uw tarieven vast te zetten voor langere periode. 

Lees ook deze artikelen over stijgende energieprijzen:

https://www.vastelastenbond.nl/blog/oorzaken-en-gevolgen-extreme-olieprijs-stijging-2018/

https://www.vastelastenbond.nl/blog/energiekosten-in-2019-fors-omhoog/

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ronald

De factoren die van invloed zijn op de prijsontwikkeling klinken logisch en snapt iedereen. Maar het is een gaslight-verhaal. Want vraag/aanbod en weersomstandigheden zouden de prijs juist moeten drukken! Evenals de wisselkoers die in ons voordeel is.Uit Groningen wordt geen m3 minder gas gepompt als andere jaren want dat zou ten koste gaan van de winsten van grootaandeelhouders. De prijzen worden versneld verhoogd, middels belastingen zodat de regering straks goede sier kan maken voor vergoeding van beschadigde huizen in Groningen en Drenthe.

Vrijdag 08 maart 2019 12:21

Paul

Ook wij hebben geen gasaansluiting meer en betalen nauwelijks iets. Desondanks warme voeten (vloerverwarming) en comfort.

Donderdag 08 november 2018 21:08

Jan Simons

Minder belasting scheelt ook veel. Dat daar heeft de Nederlandse regering wel invloed op.

Donderdag 08 november 2018 15:07

Joop Perk

De energie prijs wordt voor 75 % bepaalt door Belastingen !! Dus alle gegevens die vastelastenbond aangeeft zijn maar een klein gedeelte van de prijs.
PS. door de grote hoeveelheid olie op de wereldmarkt zijn de olieprijzen (zie benzine prijzen) behoorlijk gedaald.

Donderdag 08 november 2018 10:45

Hylke

Het grootste deel van de gasprijs is belastingen en die zie ik niet terug.

Reactie Vastelastenbond:

De energiebelasting maakt inderdaad ook een groot deel uit van de energierekening. Meer informatie hierover vindt u in onderstaand bericht:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/energiekosten-in-2019-fors-omhoog/

Met vriendelijke groet,
Nikki Colijn

Donderdag 08 november 2018 10:39

Piet

Gelukkig:

We zijn nu 2 weken in onze nieuwe energie neutrale woning gaan wonen. (geen gasaansluiting)
Vorig jaar toch wat overleg gehad met diverse installateurs over de voor - nadelen en uiteraard de investeringen. Ook de isolatie waarden goed aanhouden.
Maar we denken nu dat het een juiste zet is geweest de eerste 20 - 25 jaar geen grote kosten meer en alleen kosten van vastrecht electra aansluiting. En lekker warm en zomers koel !! Heel goede isolatie R6.0

Donderdag 08 november 2018 09:33

Cees Steenbakker

Deze factoren spelen toch altijd een rol. Waarom zijn deze dan nu van invloed op de verhoging. En het kan toch niet zijn omdat er (veel) meer gestookt is omdat het zo koud was!!!! Integendeel.

Donderdag 08 november 2018 09:24

A. Helsloot

Goedemorgen, duidelijk uiteenzetting, maar ook belastingen doen een behoorlijke duit in het zakje!

Vriendelijke groet,

A. Helsloot

Donderdag 08 november 2018 09:17

j.plomp

zolang er energieleveranciers bijkomen die er ook aan verdienen kan de prijs best omlaag.
eerst waren er 39 nu zijn er 43 leveranciers.

Donderdag 08 november 2018 08:45

E, de Jong

Ik mis de energiebelasting als medeoorzaak van het duurder worden van energie. Dit maakt toch een subtiantieel deel uit van de energie rekening

Reactie Vastelastenbond:

Het klopt inderdaad dat de energiebelasting ook een groot onderdeel uitmaakt van de energierekening. Meer informatie hierover vindt u in onderstaand bericht:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/energiekosten-in-2019-fors-omhoog/

Met vriendelijke groet,


Mireille van der Heijden

Donderdag 08 november 2018 08:36

jerome

Tuurlijk gaat alles omhoog maar dat doen we met zijn allen ,je kunt erook niks tegen doen ,want als ik alleen in mijn sector kijk komt er een pakje van 3 euro binnen ,zit voor 2,75 euro aan plastic in ,laten we eerst is naar de buitenlandse bedrijven kijken om niet zo veel plastic meer naar ons toe te sturen ,dan hebben wij minder geld nodig om het te verbranden of wat er meer mee word gedaan ,en niet alleen Nederlanders op hun hielen zitten met kosten ook buitenlanders,die vaak met meerdere gezinnen in een huis wonen.

Donderdag 08 november 2018 08:00

Willem

wat ik dan niet begrijpt is omdat er zoveel over gestapt word naar milieu vriendelijk dan houden ze toch olie over dan willen ze er toch van af en als het kouder word meer vraag dus moet het goed koper.

Donderdag 08 november 2018 07:55

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

energie en apparaten

Energiekosten: besparen op apparatuur heeft nut!

Maandag 05 november 2018 16:00

Hoe zijn de energiekosten verdeeld? Hoe zijn de energiekosten van uw woning verdeeld?  Het grootste gedeelte (47%) gaat op aan uw verwarming, maar wist u dat naast de verwarming, apparaten en ...

Lees meer
Energieflex verliest vergunning

Update 23-10: Energieflex failliet (ACM trekt vergunning Energieflex in)

Woensdag 17 oktober 2018 11:36

UPDATE: 23-10-2018 Energieflex failliet Na surseance (uitstel) van betaling vorige week, heeft de rechter op 23 oktober energieleverancier Energieflex failliet verklaard. De curator gaat nu verder ...

Lees meer
woningwaarde stijgt met 2% door beter energielabel

Beter energielabel leidt tot 2% hogere verkoopprijs woning

Vrijdag 05 oktober 2018 11:29

Uit recent onderzoek (2e kwartaal 2018) van Calcasa blijkt dat een beter energielabel een positief effect heeft op de verkoopprijs. Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkoch...

Lees meer
Gasloos wonen

Gemeenten ontvangen rijksbijdrage voor gasloze wijken

Donderdag 04 oktober 2018 09:49

De rijksoverheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld aan 27 gemeenten om te starten met het aardgasvrij maken van een wijk. 74 gemeenten dienden een plan in om voor de rijksbijdrage in aanmerking t...

Lees meer