Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Stappenplan Warmteplan Particulieren | Zo werkt dat!

Donderdag 07 maart 2019 15:45Margot Boesveld
Particulier warmteplan stappenplan

Particulier warmteplan stappenplan

Stappenplan Warmteplan Particulieren – Zo werk dat!

Huiseigenaren twijfelen. Er is nog veel onduidelijkheid op het gebied van de energietransitie. Wordt u als woningeigenaar gedwongen om kosten te maken voor de verduurzaming van uw woning? Wacht u totdat de gemeente het verplicht gestelde warmteplan kenbaar maakt of gaat u pro-actief aan de slag? Wat betekent de energietransitie voor u en wat kost dat?

Gericht advies voor uw woonsituatie

U wilt als huiseigenaar een paar dingen weten. Welke mogelijkheden zijn er voor mijn woning,  wat kost dat en wat levert het op? De huidige situatie stemt de meeste huiseigenaren somber. Veel huishoudens zijn erg terughoudend als het komt op verduurzaming van de eigen woning omdat er nog veel onduidelijk is. Daarnaast werken de negatieve berichtgevingen over de warmtepomp ook niet mee. De Vastelastenbond biedt u enkele handvatten voor een persoonlijk verduurzamingsplan.
 

De Vastelastenbond heeft een simpel stappenplan gemaakt om u voor te bereiden op een duurzamere woning. Begin klein, eindig groots!

1. Warmteplan gemeente checken
2. Inlezen en onafhankelijk advies op maat (kosten maatwerkadvies: € 250- tot € 350,-)
3. Opties overwegen
4. Plan opstellen – combineren van besparende maatregelen
5. Offertes opvragen installatiebedrijven
6. Financiering bepalen. Subsidies/leningen controleren

 “Niet te snel handelen, neem even de tijd. Dergelijke maatregelen hebben invloed op uw woonsituatie en portemonnee. Lees u goed in en laat u goed adviseren.”

1. Warmteplan gemeente checken  | Gemeentelijke warmteplan

Door de energietransitie wordt elke gemeente verplicht gesteld om in 2021 een warmteplan (transitievisie) te hebben. Hier moeten duidelijke kaders (participatiesprincipes) in staan voor de netbeheerder, warmtebedrijven en eigenaren van een pand of woning. Het kan zijn dat uw woning in de toekomst op het warmtenet wordt aangesloten. Het is overigens niet verplicht om u aan te sluiten op het warmtenet, maar wel handig om te weten. Controleer bij uw gemeente of er al duidelijkheid is over het warmteplan voor de toekomst. 

2. Inlezen en onafhankelijk advies op maat

De eerste stappen naar een energiezuinigere woning zijn vaak spouwmuurisolatie en HR++ glas. Denk alvast na over welke opties er voor uw woning zouden zijn en lees u goed in. Er zijn in Nederland bedrijven die zich richten op duurzaamheid. U kan – naast het inlezen- ook persoonlijk advies inwinnen bij een onafhankelijk energieadviseur. Wat voor uw buurman de beste duurzame oplossing is, is namelijk niet automatisch voor uw woning de beste maatregel. Laat u daarom altijd zorgvuldig informeren. Door middel van een huisbezoek zal de onafhankelijke adviseur met een maatwerk advies komen die afgestemd is op uw persoonlijke (woon)situatie.  Op de website QBIS of maatwerkadvies kan u een adviesbureau in uw regio vinden. U ontvangt dan een rapport van uw woning met een overzicht van de maatregelen, kosten en rendement.

  • De kosten voor een advies op maat variëren van € 250,- tot €350,-
  • Let op een BRL9500-02-certificering van het bedrijf

Door het huidige klimaatakkoord zien we verschillende samenwerkingsverbanden ontstaan. Zo werken bouwbedrijven, producenten van duurzame producten en installatiebedrijven nauw samen om u als particulier de beste opties te bieden. Maak gebruik van deze kennis.

3. Opties overwegen

Wat past binnen uw financiën en levert het meeste rendement op. Naar aanleiding van de rapportage van het maatwerkadvies van uw woning kan u kijken welke energiebesparende maatregelen u het meeste aanspreken. Bepaal voor uzelf welke factoren voor u de doorslag geven. Mocht een subsidie daarbij een rol spelen, ga dan ook alvast aan de slag met stap 6 van het stappenplan: financiering bepalen. Subsidies/leningen controleren.

4. Plan opstellen – combineren van besparende maatregelen

Een goed warmteplan dat aansluit bij het regeerakkoord is afhankelijk van het maken van juiste combinatie(s). Met alleen met een warmtepomp of zonnepanelen installatie komt u er als huiseigenaar niet. Combinaties maken is essentieel. Denk ook alvast na over de toekomst en maak een meerjarenplan, waarbij u met de maatregelen die u op korte termijn doet ook alvast rekening houdt met de toekomst. Zo kan u in kleinere ruimtes kiezen voor infraroodpanelen en deze te combineren met een warmtepomp. Combineer uw zonnepanelen installatie of PVT panelen met uw warmwatervoorziening of leg alvast een lage temperatuurverwarming aan met het oog op de toekomst. Houdt de lange termijn bij al uw beslissingen in gedachten.

5. Offertes opvragen installatiebedrijven

Wilt u over gaan tot uitvoering of gewoon weten met welke kosten u te maken krijgt? Nodig (maximaal) drie isolatie en installatiebedrijven uit om een offerte uit te brengen. Kijk daarbij goed naar de keurmerken die voor de branche gelden en de garanties die een bedrijf op de producten en diensten geeft. Ga altijd met een gerenommeerd bedrijf in zee.

6. Subsidies en (duurzaamheid)leningen

Niet iedereen kan de energiebesparende maatregelen financieren. Er zijn vaak subsidies en / of aantrekkelijke (groene) leningen beschikbaar. Momenteel zijn er veel gemeentelijke subsidies beschikbaar. U kan de subsidies op de energiesubsidiewijzer.nl website bekijken. Soms zijn er speciale buurt initiatieven waar u bij aan kan haken. Vergeet daarom ook niet om informatie rechtstreeks bij uw gemeente op te vragen.

Met een duurzaamheidslening  kan u – afhankelijk van de energiebesparende maatregelen maximaal € 25.000,- lenen. De looptijd varieert van 10 tot 15 jaar. Dit werkt in principe hetzelfde als een bouwdepot. U moet de energiebesparende maatregelen vanuit dit ‘bouwdepot’ declareren. Doe dit altijd rechtstreeks bij uw gemeente.
Er bestaan tussenpartijen, maar deze organisaties vragen daar soms een vergoeding of hogere rente voor. Gemeenten en provincies hanteren een eigen beleid en daardoor verschillende voorwaarden. De voorwaarden verschillen dus per gemeente en/of provincie.

Lees ook: 

Klimaatonderzoek: veel zorgen weinig actie

De feiten en fabels van isoleren

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

fennis

Ik heb 20 jaar geleden veel isolatiemaatregelen genomen. Waaqronder spouwmuurisolatie. Mijn vraaqg : Kan het nodig zijn de muren opnieuw te laten inspuiten of bijspuiten?


Geachte heer/mevrouw,

Indien uw huidige woning is geïsoleerd met wol / losse parels of UF schuim destijds is dit eventueel te verwijderen om vervolgens nieuwe isolatie aan te brengen. De kosten van het verwijderen zijn vaak flink. Wanneer de isolatie niet tot problemen leidt door verkeerd aanbrengen van het bedrijf destijds is het niet aan te raden dit te vervangen. De isolatie waarde is een stukje minder, maar de terugverdientijd afzettend tegen de kosten is niet rendementvol. Zeker niet als de isolatie momenteel nog goed in de spouwmuur zit. U kan dit eventueel laten controleren door een isolatiebedrijf. Ze kunnen een endoscopisch onderzoekje doen.

Vrijdag 08 maart 2019 06:39

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Woning voor 1982 isoleren

Woning voor 1982 isoleren

Dinsdag 25 september 2018 09:48

Woningen van voor 1982 zijn standaard slecht - of niet - geïsoleerd, waardoor je onnodig veel energie verbruikt. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat in een niet-geïsolee...

Lees meer
woning 1982 of later isoleren

Isolatie en woning na 1982

Dinsdag 11 september 2018 09:47

Woningen die in 1982 of later gebouwd zijn, zijn beter geïsoleerd dan woningen die voor 1982 gemaakt werden. In deze woningen uit de jaren 80 is dak-, gevel- en vloerisolatie aanwezig ...

Lees meer
autovakantie in europa

Tips voor een autovakantie in Europa

Woensdag 04 juli 2018 09:37

Komende zomer gaan er weer duizenden Nederlanders met de auto op vakantie. Niet vreemd want de auto heeft een groot aantal voordelen t.o.v. het vliegtuig, namelijk zelf bepalen wanneer u vertrekt, u b...

Lees meer
klachtenafhandeling onduidelijk bij telecombedrijven

Misleidende informatie en slechte klachtenafhandeling telecombedrijven

Dinsdag 22 mei 2018 11:37

Uit onderzoek van diverse Europese toezichthouders, waaronder de ACM, blijkt dat het voor klanten onduidelijk is waar ze met klachten terecht kunnen. Telecombedrijven geven dit online niet duidelijk g...

Lees meer