Lente bespaartips | bereid uw woning voor op de lente

Publicatie datum: Maandag 01 april 2019 12:00:54

Bespaartips lente schoonmaken en onderhouden woningAlles voor woningonderhoud, schoonmaaktips en bespaartips

Hoe is uw woning de winter doorgekomen? Is alles nog op orde voor de komende zomer? Begin april start hét seizoen voor buitenschilderwerk weer. Daarnaast zijn er, naast de lenteschoonmaak, nog andere klusjes uit te voeren. De Vastelastenbond voorziet u van enkele tips op het gebied van woningonderhoud, voordelige en groene schoonmaaktips en bespaartips.

Woningonderhoud

Naast de grote lenteschoonmaak is de lente ook een uitstekend moment om het onderhoud van de woning op te pakken. Zo voorkomt u achterstallig onderhoud en kan u onbezorgd de zomer in.  

 1. Maak uw houtwerk (exterieur) met een sopje schoon. Het schilderwerk blijft beter behouden als u het houtwerk ook afneemt met een doekje. Ook voor aluminiumkozijnen doet dit wonderen, want de kleur blijft zo langer behouden.
 2. Schilderwerk bijwerken. De grootste aantasting van het schilderwerk zal plaatsvinden door Uv-straling. Dit tast de bindmiddelen in de verf aan waardoor de verf gaat afbladeren. De zon heeft dus zo zijn effect op uw schilderwerk. Daarom is het verstandig om in de lente uw schilderwerk weer tiptop in orde te maken voor de komende zonnestralen.
 3. Dakgoten schoonmaken. De blaadjes en takjes in de winter hebben hun sporen achter gelaten. Maak de dakgoten of aan het begin van de lente of aan het begin van herfst (of beiden) goed schoon. Zo kan u ook direct kijken of er ergens lekkages zijn, vogelnestjes verstopt zitten en het regenwater zijn weg goed naar de regenpijp kan vinden.
 4. Inspecteer uw deuren en kozijnen. Naast het controleren van de dakgoot is het verstandig even de kozijnen en deuren te controleren.

Voordelige en groene schoonmaaktips

 1. Reinig uw terras.

Kookvocht gebruiken voor groene aanslagHoe verwijdert u op een goedkope én milieuvriendelijke manier uw groene aanslag? Er zijn verschillende manieren om de tegels in uw tuin schoon te krijgen. De hogedrukreiniger wordt het meest ingezet. Dit verbruikt alleen water, maar is wel redelijk prijzig in aanschaf. Schoonmaakazijn wordt ook veel gebruikt. Een effectief middel, maar schadelijk voor de planten en grond. Spray schoonmaakazijn goed op de tegels en spoel dit niet af. (lees: laat het vervuilende water niet in uw tuingrond komen)

Met deze trucs houdt u uw terras op een groene manier aanslagvrij:

 • Met kookvocht van aardappels: Wist u dat aardappelvocht een handig natuurmiddel is om over uw terras gooien als de groene aanslag er nog op zit? Door het even in te laten trekken en er vervolgens met een goede bezem overheen te vegen, verwijdert u de aanslag én blijft het langer weg.
 • Zand (uit de zandbak van uw kinderen): Verspreid wat zand in combinatie met wat warm water (en eventueel wat sop) over de tegels. Het zand werkt op deze manier als ‘schuurpapier’ en zo verwijderd u redelijk effectief de groene aanslag.
 1. Elektrische apparaten schoonmaken

 • Magnetron: Bak water (1 liter) met schijfjes citroen. 3-5 minuten de magnetron op hoogste stand aanzetten. Uw magnetron wordt door de damp schoon gestoomd en u hoeft allen nog een vluchtig doekje door de magnetron te halen.
 • Oven: Meng Baking Soda of zuiveringszout (2-4 eetlepels) met water en maak de niet-verwarmde onderdelen van de oven schoon met het papje.
 • Waterkoker: Azijn laten koken. (let op dat u een raampje open zet). Verwijder daarna alle kalkaanslag.
 • Koelkast en vriezer. Een ijslaag van 2 mm zorgt er al voor dat uw diepvries 10% meer energie verbruikt. De lente is een goed moment om de vriezer te ontdooien en de koelkast schoon te maken. Pak een emmer en vul dit met azijn en water (verhouding 50/50). Dit mengsel verwijdert niet alle bacteriën en nare geurtjes. Strooi tot slot talkpoeder op de rubberen randen. Hier trekt het vocht er minder snel in en gaat de apparatuur langer mee.

Bespaartips (voor de lente)

 1. Bespaartips om huis schoon te maken in de lenteLaat uw huis goed doorluchten. Zet de ramen open en laat de frisse lentelucht binnen! Frisse lucht verdrijft geurtjes en vocht, waardoor het binnenklimaat een stuk prettiger aanvoelt. Daarbij is droge lucht een stuk sneller te verwarmen dan vochtige lucht. dus uw ketel hoeft hoeft minder hard te stoken om de woning te verwarmen.
 2. Begin met een moestuintje. Dit is niet alleen leerzaam en ontspannend. Het scheelt ook nog geld. April is één van de beste zaaimaanden. U kan andijvie, prei, pastinaak, spinazie, aardappels en koolsoorten zaaien.
 3. Laat de was buiten drogen. Weg met de droger. De was kan weer heerlijk buiten drogen. Dat scheelt – afhankelijk van het energielabel – 2 tot 8 kWh per wasbeurt. (ca. € 1,- per droogbeurt)
 4. Pak de Fiets! Na alle regen en kou is het tijd om de fiets te pakken. Dat scheelt benzinekosten en is goed voor milieu én portemonnee.
Share thisShare this

Ineke reageerde op Donderdag 04 april 2019 16:28:17

Bravo Tiny Ellen, zelf ben ik 10 jr jonger, leef zoals jij, maar zonder groentetuintje.

Nog vele gezonde Jaren toegewenst, Ineke

Tiny Ellen reageerde op Donderdag 04 april 2019 09:53:19

Vroeger toen ik nog jong was deed ik alles zo als de tips aan geven.Nu laat ik het meeste door een tuinman doen.Mijn groente tuintje is nu ingezaaid met gras. Alleen nog een plekje voor de tomaten.Grasmaaien doe ik zelf nog .Ik ben dit jaar 85 jaar.