Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Lente bespaartips | schoonmaak tips voor je huis

Vrijdag 13 maart 2020 12:00Margot Boesveld
Begin april start hét seizoen voor voorjaarsschoonmaak weer. Benut deze gekke tijd en ga schoonmaken. Daar hoef je je huis niet voor uit!

Begin april start hét seizoen voor voorjaarsschoonmaak weer. Benut deze gekke tijd en ga schoonmaken. Daar hoef je je huis niet voor uit!

Alles voor woningonderhoud, schoonmaaktips en bespaartips

Bijgewerkt op 13 maart 2020 door Margot Boesveld - Begin april start hét seizoen voor buitenschilderwerk weer. Daarnaast zijn er, naast de lenteschoonmaak, nog andere klusjes uit te voeren. Besteed deze (gekke) tijd aan dingen je gemakkelijk thuis kan doen. Haal de voorjaarsschoonmaak naar voren. We hebben handige en ecologische tips voor je om je huis weer helemaal zomerklaar te maken. 

Woningonderhoud

Naast de grote lenteschoonmaak is de lente ook een uitstekend moment om het onderhoud van de woning op te pakken. Zo voorkom je achterstallig onderhoud en kan je onbezorgd de zomer in.  

  1. Maak het houtwerk (exterieur) met een sopje schoon. Het schilderwerk blijft beter behouden als je het houtwerk ook afneemt met een doekje. Ook voor aluminiumkozijnen doet dit wonderen, want de kleur blijft zo langer behouden.
  2. Schilderwerk bijwerken. De grootste aantasting van het schilderwerk zal plaatsvinden door Uv-straling. Dit tast de bindmiddelen in de verf aan waardoor de verf gaat afbladeren. De zon heeft dus zo zijn effect op uw schilderwerk. Daarom is het verstandig om in de lente jouw schilderwerk weer tiptop in orde te maken voor de komende zonnestralen.
  3. Dakgoten schoonmaken. De blaadjes en takjes in de winter hebben hun sporen achter gelaten. Maak de dakgoten of aan het begin van de lente of aan het begin van herfst (of beiden) goed schoon. Zo kan je ook direct kijken of er ergens lekkages zijn, vogelnestjes verstopt zitten en het regenwater zijn weg goed naar de regenpijp kan vinden.
  4. Inspecteer uw deuren en kozijnen. Naast het controleren van de dakgoot is het verstandig even de kozijnen en deuren te controleren.
  5. Maak je ramen schoon. Doe dit bij voorkeur bij bewolkt weer. De zon verdampt het schoonmaakmiddel sneller en krijg je strepen. Wil je echt geen strepen? Maak dan een prop van een oude krant en wrijf deze over de strepen. Zo kun je weer heerlijk genieten van de eerste zonnestralen.

Voordelige en groene schoonmaaktips

  1. Reinig het terras.

Hoe verwijder je op een goedkope én milieuvriendelijke manier de groene aanslag? Er zijn verschillende manieren om de tegels in jouw tuin schoon te krijgen. De hogedrukreiniger wordt het meest ingezet. Dit verbruikt enorm veel water! En kost ook nog een duit.  Schoonmaakazijn wordt ook veel gebruikt. Een effectief middel, maar schadelijk voor de planten en grond. Spray schoonmaakazijn goed op de tegels en spoel dit niet af. (lees: laat het vervuilende water niet in jouw tuingrond komen)

Met deze trucs hou je jouw terras op een groene manier aanslagvrij:

  • Met kookvocht van aardappels: Wist je dat aardappelvocht een handig natuurmiddel is om over jouw terras gooien als de groene aanslag er nog op zit? Door het even in te laten trekken en er vervolgens met een goede bezem overheen te vegen, verwijder je de aanslag én blijft het langer weg.
  • Zand (uit de zandbak van de kinderen): Verspreid wat zand in combinatie met wat warm water (en eventueel wat sop) over de tegels. Het zand werkt op deze manier als ‘schuurpapier’ en zo verwijder je redelijk effectief de groene aanslag.
  • In de tuin gewerkt? Vieze handen na het tuinieren? Strooi wat baking soda op je natte handen en wrijf ze schoon. Spoel daarna je handen goed af. 

  1. Elektrische apparaten schoonmaken

  • Magnetron: Bak water (1 liter) met schijfjes citroen. 3-5 minuten de magnetron op hoogste stand aanzetten. Jouw magnetron wordt door de damp schoon gestoomd en je hoeft allen nog maar een vluchtig doekje door de magnetron te halen.
  • Oven: Meng baking soda of zuiveringszout (2-4 eetlepels) met water en maak de niet-verwarmde onderdelen van de oven schoon met het papje.
  • Waterkoker: Azijn laten koken. (let op dat je een raampje open zet). Verwijder daarna alle kalkaanslag.
  • Koelkast en vriezer. Een ijslaag van 2 mm zorgt er al voor dat de diepvries 10% meer energie verbruikt. De lente is een goed moment om de vriezer te ontdooien en de koelkast schoon te maken. Pak een emmer en vul dit met azijn en water (verhouding 50/50). Dit mengsel verwijdert niet alle bacteriën en nare geurtjes. Strooi tot slot talkpoeder op de rubberen randen. Hier trekt het vocht er minder snel in en gaat de apparatuur langer mee. 

Bespaartips (voor de lente)

  1. Laat je huis goed doorluchten. Zet de ramen open en laat de frisse lentelucht binnen! Frisse lucht verdrijft geurtjes en vocht, waardoor het binnenklimaat een stuk prettiger aanvoelt. Daarbij is droge lucht een stuk sneller te verwarmen dan vochtige lucht. Dus jouw ketel hoeft minder hard te stoken om de woning te verwarmen.
  2. Begin met een moestuintje. Dit is niet alleen leerzaam en ontspannend. Het scheelt ook nog geld. April is één van de beste zaaimaanden. Je kan andijvie, prei, pastinaak, spinazie, aardappels en koolsoorten zaaien.
  3. Laat de was buiten drogen. Weg met de droger. De was kan weer heerlijk buiten drogen. Dat scheelt – afhankelijk van het energielabel – 2 tot 8 kWh per wasbeurt. (ca. € 1,- per droogbeurt)
  4. Pak de Fiets! Na alle regen en kou is het tijd om de fiets te pakken. Dat scheelt benzinekosten en is goed voor milieu én portemonnee.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ineke

Bravo Tiny Ellen, zelf ben ik 10 jr jonger, leef zoals jij, maar zonder groentetuintje.

Nog vele gezonde Jaren toegewenst, Ineke

Donderdag 04 april 2019 16:28

Tiny Ellen

Vroeger toen ik nog jong was deed ik alles zo als de tips aan geven.Nu laat ik het meeste door een tuinman doen.Mijn groente tuintje is nu ingezaaid met gras. Alleen nog een plekje voor de tomaten.Grasmaaien doe ik zelf nog .Ik ben dit jaar 85 jaar.

Donderdag 04 april 2019 09:53

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Particulier warmteplan stappenplan

Stappenplan Warmteplan Particulieren | Zo werkt dat!

Donderdag 07 maart 2019 15:45

Stappenplan Warmteplan Particulieren – Zo werk dat! Huiseigenaren twijfelen. Er is nog veel onduidelijkheid op het gebied van de energietransitie. Wordt u als woningeigenaar gedwongen om koste...

Lees meer
Woning voor 1982 isoleren

Woning voor 1982 isoleren

Dinsdag 25 september 2018 09:48

Woningen van voor 1982 zijn standaard slecht - of niet - geïsoleerd, waardoor je onnodig veel energie verbruikt. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat in een niet-geïsolee...

Lees meer
woning 1982 of later isoleren

Isolatie en woning na 1982

Dinsdag 11 september 2018 09:47

Woningen die in 1982 of later gebouwd zijn, zijn beter geïsoleerd dan woningen die voor 1982 gemaakt werden. In deze woningen uit de jaren 80 is dak-, gevel- en vloerisolatie aanwezig ...

Lees meer
autovakantie in europa

Tips voor een autovakantie in Europa

Woensdag 04 juli 2018 09:37

Komende zomer gaan er weer duizenden Nederlanders met de auto op vakantie. Niet vreemd want de auto heeft een groot aantal voordelen t.o.v. het vliegtuig, namelijk zelf bepalen wanneer u vertrekt, u b...

Lees meer