Zonnepanelen collectieve veiling versus individueel aanschaffen
Maandag 29 juli 2019 13:05:27

Collectieve veiling zonnepanelen gaat ten koste van kwaliteit. Er zijn tegenwoordig verschillende constructies om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Zo kan je zonnepanelen huren, een duurzaamheidslening aangaan, gebruik maken van een collectieve veiling of de panelen zelf aanschaffen.

Zonnepanelen worden in rap tempo op de daken geplaatst, maar het blijft toch een fikse investering. Daarnaast ben je er ook al veel tijd kwijt om de juiste partij te zoeken. Er zijn tegenwoordig verschillende constructies om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Zo kan je zonnepanelen huren, een duurzaamheidslening aangaan, gebruik maken van een collectieve veiling of de panelen zelf aanschaffen. Hoe dit in elkaar zit lees je hier. 

Zonnepanelen kopen via collectieve veiling 

'Die het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het deksel op den neus'

Sommige bedrijven en organisaties organiseren een collectieve inkoop op basis van een veiling. Wij zijn geen voorstander van een collectieve veiling voor zonnepanelen. Bij een veiling is er sprake van een onvermijdelijke concurrentie. Er wordt tegen elkaar opgeboden. Maar om te kunnen voldoen aan een lage prijs,  gaat dit van ten koste van het materiaal, installatie en garanties. Dat betekent dat er wordt ingeleverd op de kwaliteit van het paneel. Hierdoor wordt de opbrengst en het rendement aangetast. Dit resulteert in constructies met aanbetalingen, meerkosten of een aanbod met panelen van een lagere opwekcapaciteit. Je ziet zulke kwaliteitsverschillen misschien niet direct, maar die zijn er wel. Vaak worden er dan blauwe panelen van 275 wattpiek met optimizers aangeboden. Een optimizer of micro-omvormer gaat echter geen verandering brengen in het kwaliteit paneel. Die zorgt er voor dat een paneel minder slecht presteert, maar niet dat er meer wordt opgewekt. Ook wordt er soms niet goed gekeken naar een goed legplan en certicicering van installatiebedrijven wat het rendement van uw investering niet ten goede komt. 

Het hogere segment zonnepanelen wordt echter gekenmerkt door goed geteste zonnepanelen met een minimale opbrengstcapaciteit van 315 WP. Let er dus op dat uw zonnepanelen goed getest zijn, bij gerenommeerde testinstituten zoals Photon en de TÜV in Duitsland en dat het installatiebedrijf voldoet aan de wettelijke certificering, zoals Techniek Nederland.

Kies voor panelen met een hoge opwekcapaciteit. Want kwaliteit, dáár gaat het uiteindelijk om.

Zelf aanschaffen levert je het meeste rendement op. Je de 21% BTW terugvragen en u verdient een systeem vaak binnen 5-6 jaar terug. Via de Vastelastenbond en de extra Energie Vanzelf Geregeld service is zelfs een terugverdientijd van 4 jaar haalbaar. je kan ook duurzaamheidslening afsluiten tegen een lage rente en de aanschaf financieren levert je daarna het meeste rendement. Je kan de BTW terugvragen en verdient een systeem vaak binnen 6-7 jaar terug. Je kan de lening af betalen met de vermindering van de energierekening.

Lees ook: zonnepanelen aanschaffen hier op letten

Zonnepanelen huren

Een andere optie is om zonnepanelen te huren. Zonnepanelen huren en per maand betalen, levert je het minste rendement. Je kan de 21% BTW over de aanschaf niet terugvragen. Je betaalt de winst aan de verhurende partij en je betaalt gedurende de levensloop van de zonnepanelen het aanschafbedrag vaak 2-3 keer. Je kan ook niet salderen omdat de panelen niet op eigen dak liggen. Lees ook het artikel: Zonnepanelen huren, zonne-obligaties en meer.

Wanneer je zonnepanelen huurt worden de zonnepanelen op jouw dak geplaatst en wordt er door de energieleverancier een vast bedrag per maand in rekening gebracht voor huur, onderhoud, monitoring en de verzekering. Je kan bij sommige leveranciers na een bepaalde periode de zonnepanelen installatie overnemen. Wij zijn geen voorstander van het huren van zonnepanelen. De constructies zijn vaak niet in het voordeel van de klant berekend. Wij appreciëren het initiatief om bij te dragen aan een duurzaam milieu, echter blijft voor Nederlanders financieel niet aantrekkelijk om panelen te huren.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag
Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag. Het gebeurt nog steeds op grote schaal. Grijze stroom verkopen als groen. Een aantal leveranciers handelt door de toenemende vraag n...
KPN verliest in 3 maanden tijd 31.000 klanten
Er lijkt geen einde te komen aan de dalende omzet van KPN.  Ook dit jaar is het weer zover. In de eerste helft van 2019 werd 3,3 procent minder omgezet dan een jaar geleden. Dit komt omdat KPN...
Zonnepanelen verzekeren, hoe zit dat?
Zijn zonnepanelen automatisch verzekerd? Wat gebeurt er als uw zonnepanelen schade hebben door hagel of storm, of als blijkt dat de installatie niet goed is gegaan? Veel mensen vragen zich af of ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam