Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Zonnepanelen aanschaffen, waar moet je op letten

Vrijdag 12 juli 2019 15:01Margot Boesveld
Zorg voor een gecertificeerd installatiebedrijf

Zorg voor een gecertificeerd installatiebedrijf

Jouw eigen zonnepaneleninstallatie | Zo pak je dat aan! 
Wil je zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk te kiezen voor echte kwaliteit.  Met deze 4 tips schaf je eenvoudig je zonnepanelen aan.

Kwaliteit en wattpiek

Kies ook voor zonnepanelen met een hoog wattpiek (Wp) vermogen. Zonnepanelen met meer Wp’s en hoogwaardige kwaliteit hebben simpel gezegd meer uithoudingsvermogen. Ze presteren (leveren meer kWh) op lange termijn en gaan ook vaak langer mee. Het verschil voor jouw rendement tussen zonnepanelen, die 20 jaar of 25 jaar goed presteren is hierdoor zeer groot.

Hoe hoger het Wp-vermogen per paneel, hoe meer stroom uw systeem opwekt. Kiezen voor een degelijke installatie van hoge kwaliteit, zorgt dat je de beoogde prestaties elk jaar opnieuw behaald. De kwaliteit van het paneel zorgt voor minimaal rendementsverlies, oftewel dat de beoogde hoge opbrengsten ook hoog blijven. Je ziet zulke kwaliteitsverschillen misschien niet direct, maar die zijn er wel. Het hogere segment zonnepanelen wordt gekenmerkt door goed geteste zonnepanelen. Let er dus op dat jouw zonnepanelen goed getest zijn, bij gerenommeerde testinstituten zoals Photon en de TÜV in Duitsland. 

Voor jouw productgaranties is het ook prettig wanneer de zonnepanelen producenten betrouwbaar en groot zijn en/of dat zij in Europa gevestigd zijn. Als de producenten in Europa gevestigd zijn, betekent dit dat jouw garanties ook daadwerkelijk verstrekt worden vanuit Europa. Wel zo prettig. Bij garantieclaims zijn deze producenten beter te benaderen dan een producent in Vietnam of China.

Gecertificeerde installateurs

Certificatie maakt kwaliteit zichtbaar. Ervaren en gecertificeerde installateurs garanderen de kwaliteit en de betrouwbaarheid van uw installatie. Veel installatiebedrijven hebben eenvoudig gezegd niet de juiste papieren. Let daarom op de volgende certificaten en keurmerken:

  • Certificaat: Ontwerp zonnestroom systemen (ISSO, CITO).
  • Certificaat: Montage zonne-energie systemen op daken (Rijksoverheid, Techniek Nederlandm BDA, ISSO, KvlNL, InstallQ).
  • Certificaat: Installeren zonnestroomsystemen (Rijksoverheid, Techniek Nederlandm BDA, ISSO, KvlNL, InstallQ).
  • Techniek Nederland (voormalig Uneto VNI) is de overkoepelende brancheorganisatie.
  • BDA Dak- en Gevelopleidingen: BDA organiseert praktijkgerichte trainingen over het Ontwerp, Uitvoeren en Verduurzaming van daken en gevels. Op het gebied van Zonne-energie heeft BDA zich ontwikkeld tot het belangrijkste opleidingsinstituut van Nederland.
  • ISSO: het kennisinstituut voor de installatiesector.
  • KvlNL: Kwaliteit voor Installaties Nederland.
  • InstallQ is een onafhankelijke stichting met als doel: veilige installaties van goede kwaliteit voor heel Nederland:

Er is op dit moment helaas een tekort aan gespecialiseerde installateurs, wat leidt tot de toename van installateurs die wel installeren en te weinig ervaring hebben. Bedrijven die hierbij zijn aangesloten kunnen conform hun richtlijnen de garanties naleven.

Rendementsverlies?

Een zonnepanelensysteem moet 25-30 jaar buiten op uw dak presteren, zonder dat je daar omkijken naar hebt. Over deze lange periode neemt de sterkte van alle zonnepanelen elk jaar een klein beetje af. Dat geldt voor alle zonnepanelen. Deze natuurlijke degradatie is bij hoge kwaliteit zonnepanelen een stuk lager dan bij goedkopere panelen. Bij Q CELLS zonnepanelen is de degradatie ongeveer 0,54% per jaar. De lineaire opbrengstgarantie betekent dat Q CELLS zonnepanelen over 25 jaar nog zeker 85% van hun originele vermogen zullen leveren.

Is er een technisch defect aan één van de zonnepanelen, dan zie je dat in de monitoring aan de kWh jaaropbrengst. Dit valt dan onder de productgarantie. Mocht het zo zijn dat het Wp-vermogen van jouw zonnepanelen binnen de eerste 10 jaren te veel afwijkt, dan is dit ook meetbaar via de online monitoring. Dit valt dan ook onder de productgarantie.

Degelijk ontwerp van het legplan

Zonnepaneleninstallaties worden in principe in serie geschakeld. Als jouw zonnepaneleninstallatie goed ontworpen is, liggen alle zonnepanelen in de zon. Zonnepanelen plaatst men niet in de schaduw, want dit levert problemen op. Panelen die in de schaduw liggen, reduceren de prestaties van het hele systeem.

Schaduw voorkomen is de meest degelijke en eenvoudige manier om een zonnepanelensysteem te plaatsen. Zonnepanelen hoeven in principe niet onderhouden te worden. Er zijn geen mechanische of bewegende onderdelen die kunnen slijten. In Nederland regent het ook voldoende om jouw zonnepanelen mooi schoon te houden. Is er nou echt sprake van zware vervuiling, dan kan een glazenwasser met water (zonder zeep of schuurmiddelen) de panelen reinigen. Doe dit nooit zelf.

Wil je meer weten? Neem dan eens contact met ons op. Samen kunnen we kijken wat voor jou de beste zonnepanelen installatie is.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Peterbeter

En over het meest kwetsbare onderdeel helaas geen enkel woord: de omvormer(s) en dat is een kwetsbaar onderdeel dat grote invloed op het rendement heeft, maar ook zijn er een groot aantal variaties mogelijk, al of niet met optimizers etc etc.
Heb hier inmiddels 5,5 jaar ervaring met 40 panelen en inmiddels de vierde omvormer. Gelukkig nog binnen garantieperiodes.

Vrijdag 19 juli 2019 12:10

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 juli 2019 12:22
U heeft groot gelijk. De omvormer is het meest kwetsbare onderdeel van de zonnepanelen installatie. Veel mensen staan er niet bij stil dat een omvormer minimaal elke 15 jaar vervangen moet worden. En dat is ook een financiele investering die bij de aanschaf van zonnepanelen overwogen moet worden.

Bijlsma

In de eerste alinea staat: "Kies ook voor zonnepanelen met een hoog wattpiek (Wp) vermogen". Wat is "hoog" en wat is (te) laag? Gaarne verduidelijken. "Kies voor kwaliteit" is een open deur. Ga liever in op het verschil tussen blauwe en zwarte panelen, het nut van optimizers, hellingshoek, etc.

Geachte heer Bijlsma,

Een aantal jaar geleden was een paneel met 275 Wattpiek een kwalitatief goed paneel. De ontwikkeling van panelen gaat door en tegenwoordig is een paneel van 320 Wattpiek mogelijk. Dat betekent dat u met minder panelen, meer kan opwekken.
Met laag bedoelen we ca. 275 Wp en met hoog 320 Wp.
Mocht u verder vragen hebben over zonnepanelen dan staan wij u graag te woord.
Met vriendelijke groet,

Margot, Vastelastenbond

Donderdag 18 juli 2019 21:11

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Zonnepanelen huren, leasen, kopen, wat is slim?

Zonneparken | Zonnepanelen delen, Zonne-obligaties en meer

Dinsdag 16 april 2019 09:49

Ze zijn steeds meer in trek. Collectieve zonneparken, zonne-energie leasen, zon obligaties (zonnedelen) of het huren van zonnepanelen. Energieleveranciers zoals NLE, Eneco en Nuon adverteren hier ook ...

Lees meer
subsidie zonnepanelen blijft

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht

Maandag 28 januari 2019 17:09

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht - Huishoudens en kleine bedrijven die zelf met zonnepanelen duurzame energie opwekken, kunnen ook volgend jaar nog profiteren van de huidige subsid...

Lees meer
zonnepanelen zorgen voor problemen netwerk elektriciteit

Lokale groene projecten zorgen voor problemen op elektriciteitsnetwerk

Vrijdag 11 januari 2019 14:29

Door een gebrek aan capaciteit moeten netbeheerders ‘nee’ verkopen aan boeren, bedrijven en verenigingen die zelf energie willen opwekken door zonnepanelen. De stroom kan door het huidige ...

Lees meer
Duurzame oplossingen wind, zon en waterstof

Duurzame energie: Zijn wind- en zonneparken de oplossing?

Zaterdag 22 december 2018 13:28

Grootschalige zonneparken zijn de volgende stap in de energietransitie. Ook zijn collectieve windmolens of aandelen in een windmolen erg in trek. Maar wat als de wind niet waait en de zon niet schijnt...

Lees meer