Zonnepanelen aanschaffen, waar moet je op letten
Vrijdag 12 juli 2019 15:01:45

Jouw eigen zonnepaneleninstallatie | Zo pak je dat aan! 
Wil je zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk te kiezen voor echte kwaliteit.  Met deze 4 tips schaf je eenvoudig je zonnepanelen aan.

Kwaliteit en wattpiek

Kies ook voor zonnepanelen met een hoog wattpiek (Wp) vermogen. Zonnepanelen met meer Wp’s en hoogwaardige kwaliteit hebben simpel gezegd meer uithoudingsvermogen. Ze presteren (leveren meer kWh) op lange termijn en gaan ook vaak langer mee. Het verschil voor jouw rendement tussen zonnepanelen, die 20 jaar of 25 jaar goed presteren is hierdoor zeer groot.

Hoe hoger het Wp-vermogen per paneel, hoe meer stroom uw systeem opwekt. Kiezen voor een degelijke installatie van hoge kwaliteit, zorgt dat je de beoogde prestaties elk jaar opnieuw behaald. De kwaliteit van het paneel zorgt voor minimaal rendementsverlies, oftewel dat de beoogde hoge opbrengsten ook hoog blijven. Je ziet zulke kwaliteitsverschillen misschien niet direct, maar die zijn er wel. Het hogere segment zonnepanelen wordt gekenmerkt door goed geteste zonnepanelen. Let er dus op dat jouw zonnepanelen goed getest zijn, bij gerenommeerde testinstituten zoals Photon en de TÜV in Duitsland. 

Voor jouw productgaranties is het ook prettig wanneer de zonnepanelen producenten betrouwbaar en groot zijn en/of dat zij in Europa gevestigd zijn. Als de producenten in Europa gevestigd zijn, betekent dit dat jouw garanties ook daadwerkelijk verstrekt worden vanuit Europa. Wel zo prettig. Bij garantieclaims zijn deze producenten beter te benaderen dan een producent in Vietnam of China.

Gecertificeerde installateurs

Certificatie maakt kwaliteit zichtbaar. Ervaren en gecertificeerde installateurs garanderen de kwaliteit en de betrouwbaarheid van uw installatie. Veel installatiebedrijven hebben eenvoudig gezegd niet de juiste papieren. Let daarom op de volgende certificaten en keurmerken:

Er is op dit moment helaas een tekort aan gespecialiseerde installateurs, wat leidt tot de toename van installateurs die wel installeren en te weinig ervaring hebben. Bedrijven die hierbij zijn aangesloten kunnen conform hun richtlijnen de garanties naleven.

Rendementsverlies?

Een zonnepanelensysteem moet 25-30 jaar buiten op uw dak presteren, zonder dat je daar omkijken naar hebt. Over deze lange periode neemt de sterkte van alle zonnepanelen elk jaar een klein beetje af. Dat geldt voor alle zonnepanelen. Deze natuurlijke degradatie is bij hoge kwaliteit zonnepanelen een stuk lager dan bij goedkopere panelen. Bij Q CELLS zonnepanelen is de degradatie ongeveer 0,54% per jaar. De lineaire opbrengstgarantie betekent dat Q CELLS zonnepanelen over 25 jaar nog zeker 85% van hun originele vermogen zullen leveren.

Is er een technisch defect aan één van de zonnepanelen, dan zie je dat in de monitoring aan de kWh jaaropbrengst. Dit valt dan onder de productgarantie. Mocht het zo zijn dat het Wp-vermogen van jouw zonnepanelen binnen de eerste 10 jaren te veel afwijkt, dan is dit ook meetbaar via de online monitoring. Dit valt dan ook onder de productgarantie.

Degelijk ontwerp van het legplan

Zonnepaneleninstallaties worden in principe in serie geschakeld. Als jouw zonnepaneleninstallatie goed ontworpen is, liggen alle zonnepanelen in de zon. Zonnepanelen plaatst men niet in de schaduw, want dit levert problemen op. Panelen die in de schaduw liggen, reduceren de prestaties van het hele systeem.

Schaduw voorkomen is de meest degelijke en eenvoudige manier om een zonnepanelensysteem te plaatsen. Zonnepanelen hoeven in principe niet onderhouden te worden. Er zijn geen mechanische of bewegende onderdelen die kunnen slijten. In Nederland regent het ook voldoende om jouw zonnepanelen mooi schoon te houden. Is er nou echt sprake van zware vervuiling, dan kan een glazenwasser met water (zonder zeep of schuurmiddelen) de panelen reinigen. Doe dit nooit zelf.

Wil je meer weten? Neem dan eens contact met ons op. Samen kunnen we kijken wat voor jou de beste zonnepanelen installatie is.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Peterbeter reageerde op Vrijdag 19 juli 2019 12:10:02

En over het meest kwetsbare onderdeel helaas geen enkel woord: de omvormer(s) en dat is een kwetsbaar onderdeel dat grote invloed op het rendement heeft, maar ook zijn er een groot aantal variaties mogelijk, al of niet met optimizers etc etc.
Heb hier inmiddels 5,5 jaar ervaring met 40 panelen en inmiddels de vierde omvormer. Gelukkig nog binnen garantieperiodes.
Onze medewerker: Margot reageerde op: Vrijdag 26 juli 2019 12:22:25
U heeft groot gelijk. De omvormer is het meest kwetsbare onderdeel van de zonnepanelen installatie. Veel mensen staan er niet bij stil dat een omvormer minimaal elke 15 jaar vervangen moet worden. En dat is ook een financiele investering die bij de aanschaf van zonnepanelen overwogen moet worden.

Bijlsma reageerde op Donderdag 18 juli 2019 21:11:16

In de eerste alinea staat: "Kies ook voor zonnepanelen met een hoog wattpiek (Wp) vermogen". Wat is "hoog" en wat is (te) laag? Gaarne verduidelijken. "Kies voor kwaliteit" is een open deur. Ga liever in op het verschil tussen blauwe en zwarte panelen, het nut van optimizers, hellingshoek, etc.

Geachte heer Bijlsma,

Een aantal jaar geleden was een paneel met 275 Wattpiek een kwalitatief goed paneel. De ontwikkeling van panelen gaat door en tegenwoordig is een paneel van 320 Wattpiek mogelijk. Dat betekent dat u met minder panelen, meer kan opwekken.
Met laag bedoelen we ca. 275 Wp en met hoog 320 Wp.
Mocht u verder vragen hebben over zonnepanelen dan staan wij u graag te woord.
Met vriendelijke groet,

Margot, Vastelastenbond
Bekijk ook
Taxateur WOZ uitleg proces en taxateur vanuit gemeente?
In februari en maart van dit jaar hebben huiseigenaren een bezwaar ingediend tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning of pand. In totaal zijn er 149.000 bezwaren ingediend (Bron: waarderingska...
Energieprijs: Dit zijn de variabele prijzen per 1 juli 2019
We schrijven er regelmatig over: de energieprijzen. Waar moet u als consument op letten? De Vastelastenbond zet al sinds 2012 alle variabele tarieven op een rij. Forse stijging, kleine daling Aa...
Het klimaatakkoord: dit betekenen de klimaatplannen voor jouw portemonnee
Het klimaatakkoord raakt iedereen. Boeren, het bedrijfsleven en ook huiseigenaren. Vooral het aanpassen van het vervoer en het verhogen van de gasprijs voor de Nederlandse huishoudens laten hun sporen...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam