Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht
Maandag 28 januari 2019 17:09:00

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht - Huishoudens en kleine bedrijven die zelf met zonnepanelen duurzame energie opwekken, kunnen ook volgend jaar nog profiteren van de huidige subsidieregeling. Een nieuwe versoberde regeling die het kabinet in 2020 wilde laten ingaan, blijkt in de praktijk nog niet uitvoerbaar, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maandag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wilde van de regeling af, omdat die te duur is en dankzij de toename van het aantal zonnepanelen in Nederland ook steeds duurder wordt. Het kabinet is op zoek naar een goede balans tussen kosten en de mate van ondersteuning voor lokale initiatieven.

Terugverdientijd van zeven jaar

De zogenoemde salderingsregeling maakt het mogelijk om investeringen in zonnepanelen in zeven jaar terug te verdienen. Maar omdat zonnepanelen goedkoper worden, neemt die terugverdientijd bij ongewijzigd beleid de komende jaren sterk af, terwijl de uitgaven aan subsidies juist verder oplopen. Dat geld denkt het kabinet beter te kunnen besteden.

Aan de nieuwe regeling die Wiebes aanvankelijk in gedachte had, blijken echter veel haken en ogen te zitten. Betrokken partijen hebben volgens de bewindsman "ernstige zorgen" over de uitvoering ervan. Hij onderzoekt nu of die zorgen kunnen worden weggenomen. Mogelijk moet een alternatief worden gezocht. Dit betekent dat een nieuwe regeling pas kan ingaan op 1 januari 2021.

U kunt hier meer lezen over subsidie op zonnepanelen. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Polderman reageerde op Zondag 03 maart 2019 16:25:15

De mond vol over energieneutraal. Meer niet.Stimulans wordt weggenomen door eerdere toezeggingen proberen ongedaan te maken c.q. in te korten. Wat voor een schade die wijze al heeft toegebracht aan de handel en wandel in het energietraject vraagt een kabinet zich niet af. Zonde. Weer een deuk in het vertrouwen. Wat een zooitje ( deze laatste opmerking mogen jullie gerust weglaten)
Onbetrouwbare overheid.
Bekijk ook
Kosten stadsverwarming stijgen in 2019 fors
In 2019 gaan huishoudens met blok – of stadsverwarming gemiddeld € 164,- meer betalen. Dit is het gevolg van de gestegen gasprijzen. Aan de hand van de gasprijs wordt de maximale hoogte van...
BTW-teruggave zonnepanelen is veranderd
De overheid heeft de termijn waarbinnen de BTW voor zonnepanelen kan worden teruggevraagd aangepast. De termijn is nu maximaal 6 maanden na afloop van het kalanderjaar waarin de panelen zijn aangescha...
5 feiten en fabels over de warmtepomp | Misvattingen over de warmtepomp
Er bestaan wat misverstanden over de warmtepomp. Een warmtepomp is het overwegen waard voor een nieuwbouwwoning, wanneer u uw Cv-ketel gaat vervangen of wanneer uw woning energielabel A t/m D heeft. &...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam