De waarheid over omvormers en optimizers
Dinsdag 16 juli 2019 14:26:39

Omvormer, micro-omvormers of power optimizers.
Wat is het verschil en waar kiest u voor?

Met omvormer wordt de centrale omvormer bedoeld. De centrale omvormer is het apparaat tussen uw zonnepanelen en uw meterkast. Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Ons stroomnet werkt met wisselstroom. Een omvormer zorgt ervoor, dat de gelijkstroom van uw zonnepanelen wordt omgezet naar wisselstroom voor uw meterkast. Binnen de levensduur van uw zonnepanelen, zult u waarschijnlijk de omvormer eenmaal moeten vervangen.

De omvormer van uw zonnepanelen wordt aangesloten op een vrije groep in uw meterkast. Uw meterkast zorgt automatisch voor de correcte distributie van de stroom, hij stuurt deze direct naar de apparaten in uw woning en wat overblijft stuurt hij naar het net. De omvormer wordt elke dag wakker als de zon opkomt en er voldoende licht schijnt op de zonnepanelen. Omdat de omvormer actief werkt wordt deze warm. De omvormer werkt elke dag totdat de zon weer weg is. Daarna koelt hij weer af. Omdat hij elke dag hard werkt, warm wordt en weer afkoelt is de omvormer de zwakste schakel van een zonnepanelen systeem.

Indien er sprake is van schaduw kan u kiezen voor Micro-omvormers of power optimizers om de 'schaduw-schade' van de installatie te beperken. Maar hoe werkt dit en is het een verstandige keuze? Wij geven antwoord op deze vraag.

Mircro-omvormers

Zonnepanelen werking optimizer en omvormers

U kan uw panelen met micro-omvormers uit rusten en de zonnepanelen parallel schakelen. Er wordt dan achter elk zonnepaneel een kleine micro-omvormer toegevoegd op het dak. Hierdoor heeftde slechte prestatie van één paneel geen negatieve invloed op de rest van de installie. De optie om een systeem met micro-omvormers uit te rusten is een stuk duurder en vaak minder rendabel. Micro-omvormers zijn een prima oplossing, voor sommige situaties, waar er gedurende de dag veel schaduw valt op een gedeelte van het systeem. Vaak is het echter beter om een systeem goed te ontwerpen en de zonnepanelen correct in de zon te plaatsen. In veel situaties zijn micro-omvormers niet nodig of niet raadzaam.

Power optimizer

Tenslotte bestaat ook een optie om de panelen met poweroptimizers uit te rusten. Er wordt dan achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst op het dak. Er wordt doordat alle optimizers met elkaar verbonden zijn, 'gezocht' naar de best presenterende lijn van panelen. Een optimizer is een mooie naam, maar een zonnepaneel gaat hierdoor niet beter presteren. Systemen met zonnepanelen die verkeerd in de schaduw zijn geplaatst, gaan niet beter, maar minder slecht presteren. Vergelijk het met kerstverlichting, Als er 1 lichtje uitvalt, valt alles uit. Bij Poweroptimizers wordt het slecht presterende paneel overgeslagen, waardoor de rest van de panelen blijft werken. Het zou in dit geval slimmer zijn om geen paneel te plaatsen op de plek waar schaduw valt. Wij raden een systeem met poweroptimizers niet aan, omdat er een hoge uitval is gebleken bij tal van systemen met optimizers. Dat komt omdat er veel stekkers nodig zijn om een serie met optimizers te laten werken. Bij een set van 10 panelen krijgt u te maken met ca. 50 tot 60 stekkers. Dat betekent dat het systeem erg kwetsbaar wordt. Een systeem met optimizers is een stuk duurder en daardoor vaak minder rendabel. 

Het credo is en blijft: ontwerp een zonnestroomsysteem correct, met een duidelijk leg-plan, zodat alle zonnepanelen in de zon liggen.

Monitoring

Naast kiezen voor hoogstaande kwaliteit en een gedegen legplan, wordt monitoring vaak onderschat. U wilt er niet te laat achter komen dat een paneel niet naar behoren werkt. Indien een paneel niet goed werkt, komt dit vaak in de eerste paar jaar van de installatie voor. U kan bij de aanschaf van de panelen bij uw leverancier soms kiezen voor opbrengstgarantie. Dat betekent dat u gebruik maakt van een actieve monitoring waarbij u een signaal krijgt als een systeem niet het aantal verwachtte kilowattuur oplevert. Een probleem is zo makkelijker de detecteren en op te lossen. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Johan reageerde op Zaterdag 02 november 2019 21:27:26

Hier ook een systeem met optimizers geïnstalleerd. Juist omdat mijn dak altijd schaduw heeft op een paar panelen is dit een prachtige oplossing. Terugverdientijd met 13 panelen 4,3 jaar.
Dus zo duur is dat ook niet.

Gosse Jensma reageerde op Dinsdag 30 juli 2019 21:35:11

Een zonnepanelen systeem met 10 panelen en optimizers heeft geen 50 tot 60 stekkers nodig, maar in principe slechts 42: 4 per paneel en 2 bij de omvormer.
Bekijk ook
Steeds minder Nederlanders willen van het gas af | Groep voorstanders gehalveerd
Steeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER. Het kabinetsvoornemen om de cv-ketel te verbannen verliest po...
Zonnepanelen aanschaffen, waar moet je op letten
Uw eigen zonnepaneleninstallatie | Zo pak je dat aan!  Wilt u zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk te kiezen voor echte kwaliteit.  Met deze 4 tips schaf je eenvoudig je zonnepane...
Taxateur WOZ uitleg proces en taxateur vanuit gemeente?
In februari en maart van dit jaar hebben huiseigenaren een bezwaar ingediend tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning of pand. In totaal zijn er 149.000 bezwaren ingediend (Bron: waarderingska...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam