Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

De waarheid over omvormers en optimizers

Dinsdag 16 juli 2019 14:26Margot Boesveld
ontwerp een zonnestroomsysteem correct, met een duidelijk leg-plan, zodat alle zonnepanelen in de zon liggen.

ontwerp een zonnestroomsysteem correct, met een duidelijk leg-plan, zodat alle zonnepanelen in de zon liggen.

Omvormer, micro-omvormers of power optimizers.
Wat is het verschil en waar kiest u voor?

Met omvormer wordt de centrale omvormer bedoeld. De centrale omvormer is het apparaat tussen uw zonnepanelen en uw meterkast. Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Ons stroomnet werkt met wisselstroom. Een omvormer zorgt ervoor, dat de gelijkstroom van uw zonnepanelen wordt omgezet naar wisselstroom voor uw meterkast. Binnen de levensduur van uw zonnepanelen, zult u waarschijnlijk de omvormer eenmaal moeten vervangen.

De omvormer van uw zonnepanelen wordt aangesloten op een vrije groep in uw meterkast. Uw meterkast zorgt automatisch voor de correcte distributie van de stroom, hij stuurt deze direct naar de apparaten in uw woning en wat overblijft stuurt hij naar het net. De omvormer wordt elke dag wakker als de zon opkomt en er voldoende licht schijnt op de zonnepanelen. Omdat de omvormer actief werkt wordt deze warm. De omvormer werkt elke dag totdat de zon weer weg is. Daarna koelt hij weer af. Omdat hij elke dag hard werkt, warm wordt en weer afkoelt is de omvormer de zwakste schakel van een zonnepanelen systeem.

Indien er sprake is van schaduw kan u kiezen voor Micro-omvormers of power optimizers om de 'schaduw-schade' van de installatie te beperken. Maar hoe werkt dit en is het een verstandige keuze? Wij geven antwoord op deze vraag.

Mircro-omvormers

Zonnepanelen werking optimizer en omvormers

U kan uw panelen met micro-omvormers uit rusten en de zonnepanelen parallel schakelen. Er wordt dan achter elk zonnepaneel een kleine micro-omvormer toegevoegd op het dak. Hierdoor heeftde slechte prestatie van één paneel geen negatieve invloed op de rest van de installie. De optie om een systeem met micro-omvormers uit te rusten is een stuk duurder en vaak minder rendabel. Micro-omvormers zijn een prima oplossing, voor sommige situaties, waar er gedurende de dag veel schaduw valt op een gedeelte van het systeem. Vaak is het echter beter om een systeem goed te ontwerpen en de zonnepanelen correct in de zon te plaatsen. In veel situaties zijn micro-omvormers niet nodig of niet raadzaam.

Power optimizer

Tenslotte bestaat ook een optie om de panelen met poweroptimizers uit te rusten. Er wordt dan achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst op het dak. Er wordt doordat alle optimizers met elkaar verbonden zijn, 'gezocht' naar de best presenterende lijn van panelen. Een optimizer is een mooie naam, maar een zonnepaneel gaat hierdoor niet beter presteren. Systemen met zonnepanelen die verkeerd in de schaduw zijn geplaatst, gaan niet beter, maar minder slecht presteren. Vergelijk het met kerstverlichting, Als er 1 lichtje uitvalt, valt alles uit. Bij Poweroptimizers wordt het slecht presterende paneel overgeslagen, waardoor de rest van de panelen blijft werken. Het zou in dit geval slimmer zijn om geen paneel te plaatsen op de plek waar schaduw valt. Wij raden een systeem met poweroptimizers niet aan, omdat er een hoge uitval is gebleken bij tal van systemen met optimizers. Dat komt omdat er veel stekkers nodig zijn om een serie met optimizers te laten werken. Bij een set van 10 panelen krijgt u te maken met ca. 50 tot 60 stekkers. Dat betekent dat het systeem erg kwetsbaar wordt. Een systeem met optimizers is een stuk duurder en daardoor vaak minder rendabel. 

Het credo is en blijft: ontwerp een zonnestroomsysteem correct, met een duidelijk leg-plan, zodat alle zonnepanelen in de zon liggen.

Monitoring

Naast kiezen voor hoogstaande kwaliteit en een gedegen legplan, wordt monitoring vaak onderschat. U wilt er niet te laat achter komen dat een paneel niet naar behoren werkt. Indien een paneel niet goed werkt, komt dit vaak in de eerste paar jaar van de installatie voor. U kan bij de aanschaf van de panelen bij uw leverancier soms kiezen voor opbrengstgarantie. Dat betekent dat u gebruik maakt van een actieve monitoring waarbij u een signaal krijgt als een systeem niet het aantal verwachtte kilowattuur oplevert. Een probleem is zo makkelijker de detecteren en op te lossen. 

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Johan

Hier ook een systeem met optimizers geïnstalleerd. Juist omdat mijn dak altijd schaduw heeft op een paar panelen is dit een prachtige oplossing. Terugverdientijd met 13 panelen 4,3 jaar.
Dus zo duur is dat ook niet.

Zaterdag 02 november 2019 21:27

Gosse Jensma

Een zonnepanelen systeem met 10 panelen en optimizers heeft geen 50 tot 60 stekkers nodig, maar in principe slechts 42: 4 per paneel en 2 bij de omvormer.

Dinsdag 30 juli 2019 21:35

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Zorg voor een gecertificeerd installatiebedrijf

Zonnepanelen aanschaffen, waar moet je op letten

Vrijdag 12 juli 2019 15:01

Jouw eigen zonnepaneleninstallatie | Zo pak je dat aan!  Wil je zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk te kiezen voor echte kwaliteit.  Met deze 4 tips schaf je eenvoudig je zo...

Lees meer
Zonnepanelen huren, leasen, kopen, wat is slim?

Zonneparken | Zonnepanelen delen, Zonne-obligaties en meer

Dinsdag 16 april 2019 09:49

Ze zijn steeds meer in trek. Collectieve zonneparken, zonne-energie leasen, zon obligaties (zonnedelen) of het huren van zonnepanelen. Energieleveranciers zoals NLE, Eneco en Nuon adverteren hier ook ...

Lees meer
subsidie zonnepanelen blijft

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht

Maandag 28 januari 2019 17:09

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht - Huishoudens en kleine bedrijven die zelf met zonnepanelen duurzame energie opwekken, kunnen ook volgend jaar nog profiteren van de huidige subsid...

Lees meer
zonnepanelen zorgen voor problemen netwerk elektriciteit

Lokale groene projecten zorgen voor problemen op elektriciteitsnetwerk

Vrijdag 11 januari 2019 14:29

Door een gebrek aan capaciteit moeten netbeheerders ‘nee’ verkopen aan boeren, bedrijven en verenigingen die zelf energie willen opwekken door zonnepanelen. De stroom kan door het huidige ...

Lees meer