Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Zonnepanelen zonder investering | zo werkt het

Maandag 20 juli 2020 10:03Margot Boesveld
Zonnepanelen kopen. Zonnepanelen gemeente, lening zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen. Zonnepanelen gemeente, lening zonnepanelen.

Deel 1: Duurzaamheidslening (Svn) en zonnepanelen | Zonnepanelen aanschaffen zonder investering 

Zonnepanelen zijn een flinke investering. We horen vaker dat de investering voor veel consumenten een struikelblok is. Bij 43 procent van de huishoudens zorgt de hoge investering voor twijfel. Met de duurzaamheidslening van de overheid kun je zonnepanelen aanschaffen zonder investering. Oprichter Dirk-Jan (foto rechts) nam de proef op de som. Hij deed de aanvraag en legt in dit blog uit hoe het werkt. In drie delen nemen we je mee door het proces. 

Deel 1. De berekening vooraf en aanvraag bij de gemeente
Deel 2. Aanvraag van de Duurzaamheidslening (Svn)
Deel 3: Evaluatie. Werkt het ook zo?

Dirk-Jan Wolfert Oprichter Vastelastenbond

Deel 1: Het idee: Zonnepanelen zonder investering!

Als je energie zelf opgewekt is, bespaar je op je energierekening. Maar zonnepanelen aanschaffen is niet goedkoop. Stel je kan de zonnepanelen middels een lening toch op je dak leggen en met de besparing op je energierekening de lening maandelijks aflossen.

Je kunt via je gemeente een aanvraag doen voor een duurzaamheidslening. Dit kan tegen een waanzinnig lage rente van 1,61% (die ook nog eens af te trekken is van de belasting, box 1). Dit zorgt er voor dat in veel gevallen de besparing hoger is dan de aflossing en rente. Uiteraard is dit afhankelijk van de duur van de lening (5, 10 of 15 jaar) en het rendement van de maatregelen. 

Voorbeeld: de aanschaf van 10 zonnepanelen kost € 3.300. De zonnepanelen wekken 3.060 KWh per jaar op. Uitgaande van een KWh prijs van € 0,22 is dat € 673,- op jaarbasis. Rente en aflossing voor de duurzaamheidslening (10 jaar) is € 360 per jaar. Met de stroom die je opwekt kun je de lening afbetalen en houdt je nog geld over.

Anders uitgelegd: Stel je betaalt nu 150,- aan maandbedrag aan je energieleverancier. Doordat er zonnepanelen op je dak liggen betaal je minder voor stroom. Je kan je voorschotbedrag met € 30,- per maand verlagen en deze € 30,- gebruiken om de lening af te lossen. Zo voel je het niet direct in je portemonnee, maar heb je wel je eigen zonnepanelen installatie. 

Het aanvragen van een duurzaamheidslening is zo gebeurd. Binnen 2 weken heb je het geld beschikbaar in een bouwdepot en kun je de maatregelen laten uitvoeren. 

Deel 2 Hoe ga je te werk?

Stap 1: De duurzaamheidslening vraag je aan via je gemeente. Kijk of jouw gemeente mee doet: www.svn.nl

Stap 2: Vraag offertes aan voor isolatie, zonnepanelen en andere maatregelen.

Stap 3: Na het ontvangen van de offertes doe je een aanvraag op de website van je gemeente. Log in met je DigiD en beantwoord de onderstaande vragen:

  • Wat laat je doen (type isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, etc)
  • Wat kost het? Zorg dat je offertes hebt van de maatregelen.
  • Wie doet het? Vul de gegevens in van de uitvoerders/aannemers)
  • Upload de offertes
Zonnepanelen aanschaffen waar op letten

Stap 4: Binnen enkele dagen ontvang je bericht van de gemeente. Hierin wordt de aanvraag goedgekeurd of afgekeurd (bv omdat informatie ontbreekt)

Stap 5: Dien de aanvraag in bij het SVn (zij stellen het geld beschikbaar). Hiervoor doen ze een kredietwaardigeheidstoets. Hiervoor dien je minimaal de volgende documenten aan te leveren:

  • Toezeggingsbrief van je gemeente 
  • Offerte lening en machtiging afschrijving
  • Legitimatie
  • Salarisstrook
  • Bankafschrift

Binnen 3 dagen worden de documenten gecontroleerd. Als alle documenten compleet zijn, controleert een acceptant de aanvraag en krijg je een uitslag (binnen 3 dagen).  

Stap 6: Nu kun je de maatregelen uit laten voeren! De facturen van de maatregelen dien je in bij de gemeente.
De gemeente zorgt voor directe betaling aan de uitvoerders.

"Doe voordat je de lening aanvraagt eerst een krediet check.
Zo weet je of je in aanmerking komt voor een lening."

Deel 3: Evaluatie

23 juni 2020: Dirk-Jan:  "Ik heb een aanvraag gedaan voor de duurzaamheidslening en het lijkt een draak van een aanvraag te zijn. Je kunt de lening niet zomaar aanvragen, maar je moet eerst een verzoek indienen bij je gemeente. Via Digid kun je een aanvraag doen. Hiervoor heb je wel al offertes nodig die je direct moet uploaden. Gelukkig heb ik de correcte offertes al."

24 juni 2020: Dirk-Jan: "Ik heb akkoord van de gemeente! Ik mag de maatregelen gaan uitvoeren en kom hiervoor in aanmerking bij SVN. Tot zo ver heb ik de stappen doorlopen. Verder heb ik een krediet check gedaan op de website van Svn (duurzaamheidslening). Het is natuurlijk goed dat wanneer mensen een lening willen aanvragen dat ze eerst een check doen of ze wel in aanmerking komen voor de lening."

Het lijkt een lastig proces en het lijkt onlogisch waarom je van de SVn naar je gemeente wordt gestuurd en van de gemeente weer terug naar de SVn. Maar de stappen wijzen zichzelf. De aanvraag en beheer van je bouwdepot ligt bij de gemeente. De lening en controle van je kredietwaardigheid ligt bij SVn. Het hele proces gaat erg snel (als je zelf snel de docuemten indiend). Binnen 2 weken kun je het geld beschikbaar hebben!

Extra uitleg: Verschil in leningen voor zonnepanelen en andere duurzame maatregelen

Er zijn verschillende leningen voor zonnepanelen.

Duurzaamheidslening (SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting)

Veel gemeentes en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen. Zeker als het bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente of provincie. Hier bieden ze een Duurzaamheidslening aan, ook wel bekend als stimuleringsregeling. Hiermee leen je tegen een lagere rente geld voor energiebesparende voorzieningen. Je kan alleen een duurzaamheidslening aanvragen als je eigenaar én de bewoner van het pand bent. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar en heeft een eigen rentetarief. Geen eenmalige afsluitkosten, maar eventuele kosten voor een financieel adviseur zijn wel voor eigen rekening. De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).

Leeftijdscriteria: minimaal 18 jaar, maximaal 75 jaar.
De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening heeft een aantrekkelijke rente en is bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. De Energiebespaarlening is een lening en wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR. Afhankelijk van jouw situatie kun je tot maximaal € 25.000 lenen. De leningen hebben een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Dat is afhankelijk van de hoogte van de lening. Wanneer je jouw huidige woning wil renoveren tot een (bijna) 0 op de meter woning, zijn er uitzonderingen en is er een lening van € 50.000 tot € 65.000 mogelijk. Let op! Verdeling zonnepanelen/overige duurzame oplossingen:  Je kan maximaal tot 75% van de lening (maximumbedrag van € 18.750,-) gebruiken voor zonnepanelen.  De overige 25% moet je besteden aan andere energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie.

Conclusie: Een (duurzaamheids)lening voordeliger zijn, omdat je de rente van de belasting kan aftrekken. Je mag de rente voor woonverbetering in principe 30 jaar lang aftrekken van de belasting in box 1. 

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Fres

Ik weet nog steeds niet wat wijs is. Ik ben inmiddels 70 jaar. Heb een koopwoning met een plat dak. Genoeg zon. Betaal nu een voorschot van €260 per maand aan ENECO. 
Ik vind dat het allemaal ingewikkeld wordt gemaakt. Erg ontmoedigend.

Woensdag 12 juli 2023 12:53

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 13 juli 2023 09:03
Bedankt voor uw vraag. U kunt vrijblijvend advies vragen over zonnepanelen door een adviesgesprek aan te vragen via deze link. U heeft na afloop van het gesprek duidelijkheid:
https://www.vastelastenbond.nl/zonnepanelen-advies/

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Verduurzamen woning, zoals je huis isoleren en zonnepanelen bij voor veel huiseigenaren interessant

Vakantiegeld gaat bij eenderde naar verduurzamen woning. Zonnepanelen blijft favoriet

Woensdag 01 juli 2020 14:47

Dat duurzaamheid steeds hoger op de agenda van huiseigenaren staat is te merken aan de toename zonnepanelen. De kostenbesparing nog steeds de hoofdreden om te verduuzamen. Daarna komt de bijdrag...

Lees meer
Waarom neemt rendement zonnepanelen laatste jaren toe

Waarom is de opbrengst zonnepanelen hoger dan ooit?

Zaterdag 09 mei 2020 11:53

Heb jij al zonnepanelen op je dak? Waarom neemt het rendement van zonnepanelen de laatste jaren zo'n sprint. De opbrengst van zonnepanelen is door het mooie weer de afgelopen tijd hoger dan ooit....

Lees meer
Met zonnepanelen bestaat al een salderingsregeling. Daar komt nu de mogelijkheid van TenneT's nieuwe platform bij

Nederlander kan veel geld gaan verdienen met elektrische auto en warmtepomp

Donderdag 23 april 2020 08:28

Nederlanders met een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen hun energienota straks met honderden euro's per jaar verlagen door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. D...

Lees meer

Nieuwe salderingsregeling vanaf 2023 bekend

Maandag 06 april 2020 14:58

Op 30 maart 2020 heeft minister Wiebes de details van de nieuwe salderingsregeling via een Kamerbrief bekend gemaakt. Op dit moment valt nog 100% van de zonnestroom die je teruglevert...

Lees meer