Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Waarom is de opbrengst zonnepanelen hoger dan ooit?

Zaterdag 09 mei 2020 11:53Margot Boesveld
Waarom neemt rendement zonnepanelen laatste jaren toe

Waarom neemt rendement zonnepanelen laatste jaren toe

Heb jij al zonnepanelen op je dak? Waarom neemt het rendement van zonnepanelen de laatste jaren zo'n sprint. De opbrengst van zonnepanelen is door het mooie weer de afgelopen tijd hoger dan ooit. En de drempel om ze aan te schaffen wordt steeds kleiner. Hoe komt dit? In de eerste drie lenteweken van 2020 hadden zonnepanelen 20% hogere opbrengst dan ooit. Hierdoor is het rendement ook hoger. Als de zonnepanelen meer opleveren heb je ze ook sneller terugverdiend. Waarom is de opbrengst van zonnepanelen zo hoog? De Vastelastenbond legt uit.

  • Lente ideale zon-temperatuur combinatie
  • Toename zonuren in Nederland
  • Ontwikkeling kwaliteit zonnepaneel (innovatie)
  • Prijs-kwaliteitsverhouding laatste jaren sterk verbeterd
  • Salderingsregeling tot 2023 zorgt voor gunstig rendement

Zonnepanelen kopen rendement berekeningWaarom is de opbrengst zoveel hoger?

Roland Valckenborg, onderzoeker bij TNO: 'Dat komt door het uitzonderlijk hoge percentage zonne-instraling in deze periode.' Volgens energiemaatschappij Essent kwam het aantal zonuren in maart 2020 uit op 186 uur en dat is veel meer dan het gemiddelde van 138 uur. De meest gunstige omstandigheden voor zonnepanelen, hangt af van twee factoren; de zonne-instraling en de temperatuur.

Valckenborg: 'Een koud paneel levert vijftien procent meer op dan een warm paneel. Op dagen met hoge temperaturen (lees boven de 25 - 30 graden) kan een paneel zomaar 65 graden worden en dat komt de spanning niet ten goede.' Een goede balans tussen temperatuur en zonuren (daglicht) is voor een paneel het beste. Er wordt in zonnig warm weer dus wel veel elektriciteit opgewekt door de zon, maar net wat minder dan wanneer het zonnig en koel zou zijn. Toch is de opbrengst nog altijd veel groter dan wanneer het minder zonnig zou zijn. Met andere woorden: het voordeel van de extra zon is veel groter dan het nadeel van de warmte.

De beste opbrengst van je zonnepanelen krijg je dus bij volledige zon en niet té warme temperaturen. Dat maakt de lente het beste seizoen voor een hoge opbrengst van zonnepanelen. Maar ook de Nederlandse zomer is goed voor een hoge zonnepanelen opbrengst. De maanden juni en juli leveren in Nederland respectievelijk 199 en 211 zonuren. De gemiddelde temperatuur ligt in die maanden tussen de 15,6 en 18,8 graden. De ideale combinatie zon en temperatuur zonnepanelen. Lees ook over de voor en nadelen van zonnepanelen.

Innovatie staat niet stil

De overheid wil naar een duurzame samenleving en wil dat iedereen in 2050 van het gas af is. Zonnepanelen zijn goed doorontwikkeld. De opbrengst per paneel is toegenomen. Zo was er 10 jaar geleden nog 250 Wp mogelijk. Nu zitten de panelen al op 340 Wp opbrengst. Dat is goed voor 289 kWh. Ook zijn zonnepanelen steeds goedkoper. En dat komt de terugverdientijd weer ten goede.

Ook de luchtkwaliteit is van invloed

Door de coronacrisis rijden er minder auto's en is er vrijwel geen vliegverkeer. Dat heeft effect op de luchtkwaliteit, waardoor de lucht een stuk helderder is dan normaal. Valckenborg: 'We hebben inderdaad minder bewolking van vliegtuigen. Dat heeft een klein effect op de opbrengst van zonnepanelen. Het is nog niet bekend hoe groot dit effect daadwerkelijk is, maar we schatten in dat het ongeveer twee procent scheelt.'

Bron: Radar, KNMI, weerstatistieken en SolarBEAT (gezamenlijke onderzoekslocatie van TNO en TU Eindhoven)

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Van gennip

Telkens reken ik de terugverdien tijd uit. Was dat 6 jaar geleden 7 tot 7,5 , nu is dat nog hetzelfde.? Hier klopt iets niet.
Ja we hebben meer zonneuren, ja het rendement van de panelen is beter, ja de stroom is duurder . Ik stap in bij een tergverdientijd van 5 jaar.

Maandag 25 mei 2020 22:33

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Met zonnepanelen bestaat al een salderingsregeling. Daar komt nu de mogelijkheid van TenneT's nieuwe platform bij

Nederlander kan veel geld gaan verdienen met elektrische auto en warmtepomp

Donderdag 23 april 2020 08:28

Nederlanders met een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen hun energienota straks met honderden euro's per jaar verlagen door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. D...

Lees meer

Nieuwe salderingsregeling vanaf 2023 bekend

Maandag 06 april 2020 14:58

Op 30 maart 2020 heeft minister Wiebes de details van de nieuwe salderingsregeling via een Kamerbrief bekend gemaakt. Op dit moment valt nog 100% van de zonnestroom die je teruglevert...

Lees meer
AZ stadion zonnepanelen constructie oorzaak

Zonnepanelen | Hoe kon het mis gaan bij het AZ stadion?

Donderdag 22 augustus 2019 16:00

Er wordt veel gespeculeerd rondom het instorten van het dak van het AZ station. Dat de zonnepanelen installatie schuldig is, is duidelijk. Maar waar het precies vandaan komt blijft nog even onduidelij...

Lees meer
Wanneer haal je optimaal rendement uit uw zonnepanelen

Een zonnige toekomst voor zonnepanelen | Hoogste opbrengst juli ooit door toename zonuren

Maandag 05 augustus 2019 12:51

Een zonnige toekomst voor zonnepanelen | Hoogste opbrengst juli ooit door toename zonuren De toekomst ziet er zonnig uit Goed nieuws voor degene die in zonnepanelen wil investeren. Afgelope...

Lees meer