Waarom is de opbrengst zonnepanelen hoger dan ooit?
Zaterdag 09 mei 2020 11:53:41

Heb jij al zonnepanelen op je dak? Waarom neemt het rendement van zonnepanelen de laatste jaren zo'n sprint. De opbrengst van zonnepanelen is door het mooie weer de afgelopen tijd hoger dan ooit. En de drempel om ze aan te schaffen wordt steeds kleiner. Hoe komt dit? In de eerste drie lenteweken van 2020 hadden zonnepanelen 20% hogere opbrengst dan ooit. Hierdoor is het rendement ook hoger. Als de zonnepanelen meer opleveren heb je ze ook sneller terugverdiend. Waarom is de opbrengst van zonnepanelen zo hoog? De Vastelastenbond legt uit.

Zonnepanelen kopen rendement berekeningWaarom is de opbrengst zoveel hoger?

Roland Valckenborg, onderzoeker bij TNO: 'Dat komt door het uitzonderlijk hoge percentage zonne-instraling in deze periode.' Volgens energiemaatschappij Essent kwam het aantal zonuren in maart 2020 uit op 186 uur en dat is veel meer dan het gemiddelde van 138 uur. De meest gunstige omstandigheden voor zonnepanelen, hangt af van twee factoren; de zonne-instraling en de temperatuur.

Valckenborg: 'Een koud paneel levert vijftien procent meer op dan een warm paneel. Op dagen met hoge temperaturen (lees boven de 25 - 30 graden) kan een paneel zomaar 65 graden worden en dat komt de spanning niet ten goede.' Een goede balans tussen temperatuur en zonuren (daglicht) is voor een paneel het beste. Er wordt in zonnig warm weer dus wel veel elektriciteit opgewekt door de zon, maar net wat minder dan wanneer het zonnig en koel zou zijn. Toch is de opbrengst nog altijd veel groter dan wanneer het minder zonnig zou zijn. Met andere woorden: het voordeel van de extra zon is veel groter dan het nadeel van de warmte.

De beste opbrengst van je zonnepanelen krijg je dus bij volledige zon en niet té warme temperaturen. Dat maakt de lente het beste seizoen voor een hoge opbrengst van zonnepanelen. Maar ook de Nederlandse zomer is goed voor een hoge zonnepanelen opbrengst. De maanden juni en juli leveren in Nederland respectievelijk 199 en 211 zonuren. De gemiddelde temperatuur ligt in die maanden tussen de 15,6 en 18,8 graden. De ideale combinatie zon en temperatuur zonnepanelen. Lees ook over de voor en nadelen van zonnepanelen.

Innovatie staat niet stil

De overheid wil naar een duurzame samenleving en wil dat iedereen in 2050 van het gas af is. Zonnepanelen zijn goed doorontwikkeld. De opbrengst per paneel is toegenomen. Zo was er 10 jaar geleden nog 250 Wp mogelijk. Nu zitten de panelen al op 340 Wp opbrengst. Dat is goed voor 289 kWh. Ook zijn zonnepanelen steeds goedkoper. En dat komt de terugverdientijd weer ten goede.

Ook de luchtkwaliteit is van invloed

Door de coronacrisis rijden er minder auto's en is er vrijwel geen vliegverkeer. Dat heeft effect op de luchtkwaliteit, waardoor de lucht een stuk helderder is dan normaal. Valckenborg: 'We hebben inderdaad minder bewolking van vliegtuigen. Dat heeft een klein effect op de opbrengst van zonnepanelen. Het is nog niet bekend hoe groot dit effect daadwerkelijk is, maar we schatten in dat het ongeveer twee procent scheelt.'

Bron: Radar, KNMI, weerstatistieken en SolarBEAT (gezamenlijke onderzoekslocatie van TNO en TU Eindhoven)

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Van gennip reageerde op Maandag 25 mei 2020 22:33:16

Telkens reken ik de terugverdien tijd uit. Was dat 6 jaar geleden 7 tot 7,5 , nu is dat nog hetzelfde.? Hier klopt iets niet.
Ja we hebben meer zonneuren, ja het rendement van de panelen is beter, ja de stroom is duurder . Ik stap in bij een tergverdientijd van 5 jaar.
Bekijk ook
Huis verkopen of kopen tijdens coronacrisis? Hoe zit het met huizenprijzen en de hypotheek?
Even leek het er dus op dat de huizenmarkt ook direct besmet werd door het coronavirus. Als we nu de balans opmaken blijkt dat de huizenmarkt even kortstondig werd opgeschud, maar inmiddels is duide...
Nederlander kan veel geld gaan verdienen met elektrische auto en warmtepomp
Nederlanders met een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen hun energienota straks met honderden euro's per jaar verlagen door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. D...
Besparing op stroom en gas loopt op tot ruim 800 euro
Energie Vanzelf Geregeld klanten gaan ongekend veel besparen door gedaalde energieprijzen. Elke dag regelen we bij de Vastelastenbond stroom en gas contracten voor onze klanten. So...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam