Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgverzekering 2021 | De belangrijkste veranderingen

Maandag 31 augustus 2020 14:49Margot Boesveld
Zorgpremie in 2021 stijgt

Zorgpremie in 2021 stijgt

Het CPB berekende al eerder dat de zorgkosten tussen 2021 en 2025 met 16 miljard euro zullen toenemen. Wat zijn de plannen tot nu toe? Gaan de zorgverzekeraars in 2021 (alweer) een beroep doen op de premiebetaler?

Zorgpremie in 2021 stijgt 60 euro

update 03-09-2020: Als gevolg van de coronacrisis is het onvermijdelijk dat de zorgpremie in 2021 omhoog gaat. Dat betekent dat jij en ik per maand meer moeten betalen aan zorgpremie. Naar verwachting zal dit 60 euro op jaarbasis zijn. Het eigen risico blijft dit jaar nog gelijk. Wat gaat er veranderen in 2021? Dit zijn de voorlopige plannen:

De feiten over de zorgkosten

  • Door uitbraak van het coronavirus zijn de zorgkosten voor ziekenhuizen sterk gestegen.
  • Er is veel geld nodig om zorgaanbieders, zoals tandartsen, te compenseren voor hun omzetverlies.
  • Reserves verzekeraars raken op. Verzekeraars hebben miljarden euro’s aan reserves. Ze delen samen de lasten en zetten financiële reserves in waar nodig. Maar die zijn niet oneindig
  • De extra zorgkosten worden vrijwel zeker doorgerekend aan de burgers, wat zich vertaalt in een duurdere zorgverzekering.

De (voorlopige) plannen voor zorgpremie 2021

  • Mogelijk wordt de zorgverzekering in 2021 wel duurder vanwege de hogere zorgkosten in 2020. Naar verwachting gaat de zorgpremie in 2021 mogelijk met 144 euro op jaarbasis omhoog. Dat stellen gezondheidseconomen. Lees ook: Stijging zorgkosten door corona?
  • De collectiviteitskorting van maximaal 5% op de basisverzekering blijft ook in 2021 bestaan. Mogelijk dat vanaf 2022 de collectieve korting volledig wordt afgeschaft. Er liggen wel voorstellen klaar om de korting op de basisverzekering af te schaffen en deze alleen toe te staan op aanvullende verzekeringen.
  • Eigen risico  blijft 385 euro. Er verandert komend jaar dus niks aan het eigen risico. Het kabinet heeft het verplicht eigen risico namelijk met instemming van het parlement tot en met 2021 op de huidige 385 euro vastgezet. Mensen kunnen hun premie wel verlagen door het eigen risico vrijwillig te laten oplopen. 
  • Vanaf 2022 stijgt het eigen risico waarschijnlijk met 100 euro. Dit levert 1,4 miljard euro per jaar op.(berekende het CPB) Een van de maatregelen die kunnen worden genomen om de zorgkosten te temmen, is het verhogen van het verplicht eigen risico met 100 euro naar 485 euro per verzekerde.

De definitieve plannen worden bekend gemaakt op Prinsjesdag. Er zijn meer ideeën die op de politieke kalender staan. Dat komt voornamelijk door dat er in maart 2021 verkiezingen op het programma staan en de zorg waarschijnlijk een van de belangrijkste onderwerpen is. Het is onvermijdelijk dat de premie vanaf 2022 wel fors omhoog gaat, omdat er veel standaard zorg is uitgesteld en nog niet gedeclareerd. 

Korting zorgpremie bij gezonde leefstijl

Een interessante maatregel die een deel van de politiek voorstelt, is toestaan van premiedifferentiatie naar leefstijl. Een gezond gedrag verkleint de kans op bepaalde aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten, kanker en diabetes. Dit kan dus ook bijdragen aan lagere zorguitgaven. Aan de andere kant neemt de levensverwachting hierdoor juist toe, wat ‘vervangende’ ziektes kan opleveren. Het CPB denkt wel dat het lastig is om in te schatten wat voor leefstijl iemand heeft.  Het waarborgen van privacy is ook lastig met de AVG. Verzekerden moeten immers met een overheid of verzekeraar gaan delen of zij roken of drinken. Tot slot zijn er bij dit voorstel risico’s op fraude, omdat moeilijk te controleren is hoe gezond iemand nu echt leeft.

Afschaffen restitutiepolis

Voor niet-gecontracteerde zorg gaat dan een vergoeding gelden van 70 procent. Alleen naturapolissen, waarbij 100 procent van de gecontracteerde zorg wordt vergoed, zijn dan nog toegestaan. hierdoor wordt het makkelijker om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, maar het nadeel is dat er minder keuzevrijheid en toegankelijkheid is uit het aanbod zorgaanbieders. Wij denken niet dat dit gaat gebeuren omdat het CPB aangeeft dat er geen directe kostenbesparingen mee gemoeid zijn. Ook zullen verzekeraars meer macht krijgen en dat is gezien de huidige situatie van het zorgpersoneel geen populaire zet. 

Toetsing basispakket verscherpen

Vooral vanuit het politieke midden en de rechterflank zijn er sterke geluiden om de toetsingscriteria op (kosten-)effectiviteit van het basispakket te versterken. Hierdoor worden bestaande en nieuwe behandelingen en medicijnen nog strenger getoetst op hun effectiviteit. Volgens het CPB zijn er met deze maatregelen geen directe kostenbesparingen gemoeid. Lees ook: zorgkosten blijft hoofdpijn dossier voor kabinet.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Zorgverzekeraars: solvabiliteitspercentage voor de corona-crisis al op laagste stand in minstens vijf jaar

Solvabiliteit zorgverzekeraars onder grote druk. Achmea presenteert halfjaarcijfers

Donderdag 13 augustus 2020 11:22

Verzekeraar Achmea presenteert als eerste de halfjaarcijfers. Achmea heeft een omvangrijke zorgtak.  Vanochtend zijn de cijfers zoals de netto winst en solvabiliteit gepresenteerd. Het resultaat...

Lees meer
Alle voorspellingen wijzen er namelijk op dat de zorgkosten de komende jaren flink zullen doorstijgen

Zorgkosten Nederlandse huishoudens hoofdpijndossier voor kabinet

Dinsdag 04 augustus 2020 12:46

Begin juli werden in 'Zorgkeuzes in Kaart 2020' de budgettaire effecten van de toenemende zorgkosten gekwantificeerd voor de volgende kabinetsperiode: 2022 t/m 2025. Dit document wordt nu ond...

Lees meer
Dat de zorgpremie dit jaar omhoog gaat is onvermijdelijk. invloed van corona op zorgpremie. neveneffecten van de crisis

Stijgt de zorgpremie door de coronacrisis? Wat zijn de verwachtingen?

Vrijdag 05 juni 2020 16:21

Naar verwachting gaat de zorgpremie gemiddeld met 12 euro per maand omhoog. De zorgkosten stijgen de laatste jaren door verschillende oorzaken. In 2015 kostte de zorgpremie nog gemiddeld 97,- per maa...

Lees meer
Vier vragen beantwoord over het Corona-virus en de zorgverzekering.

Zorgverzekering en Coronavirus? Hoe zit dat?

Woensdag 18 maart 2020 21:18

Er is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering.  ...

Lees meer