Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Prinsjesdag 2020 | Miljoenennota 2021: Wat betekent dit voor jouw portemonnee

Dinsdag 15 september 2020 13:30Margot Boesveld
Prinsjesdag 2020 is op 15 september. Wat voorspellen de experts.

Prinsjesdag 2020 is op 15 september. Wat voorspellen de experts.

Miljoenennota 2021. Onzekerheid voert de boventoon. 

Elk jaar brengt de Vastelastenbond in kaart welke financiële veranderingen er komend jaar voor jou belangrijk zijn. In de miljoenennota worden de belangrijkste plannen van het kabinet voor het komende jaar beschreven en wordt er begroot wat die plannen (gaan) kosten.

De belastingplannen voor het nieuwe jaar worden traditiegetrouw op prinsjesdag gepresenteerd. Ook dit jaar werd op de derde dinsdag van September door koning Willem Alexander namens de regering de troonrede uitgesproken. Anders dan andere jaren, gebeurde dit niet vanuit de Ridderzaal, maar vanuit de Grote Kerk.

"We worden economisch zwaar geraakt", zo spreekt koning Willem Alexander in de troonrede. Een ‘zware economische terugslag’ is waar we rekening mee moeten houden. En dat hadden we ook verwacht.


De regering kiest ervoor om niet te gaan bezuinigen, maar juist te investeren. Investeren in baanbehoud, goede publieke voorzieningen en een sterkere economische structuur. Dit is de basis voor de plannen van de regering voor komend jaar.

Juist in de huidige Coronacrisis is duidelijk geworden dat de Nederlandse economie en overheidsfinanciën veerkrachtig zijn. Er is de laatste jaren een financiële buffer opgebouwd waar we nu de vruchten van plukken. Dit zorgt ervoor dat de eerste directe economische gevolgen beter draagbaar zijn.

Belangrijkste financiële wijzigingen voor 2021

 • Overdrachtsbelasting starters
 • Eigenwoningforfait
 • Inkomstenbelasting
 • Spaargeld
 • Huurverlaging
 • WOZ-waarde
 • Pensioen
 • Zorgverzekering
 • Koopkrachtstijging
   

Hypotheek 2021

Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.090.000 daalt van 0,6% naar 0,5%. Deze verlaging zorgt voor een compensatie in de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

De hypotheeknormen worden versoepeld voor tweeverdieners. Het laagste inkomen telt nu voor 80% mee, dit wordt in 2021 90%, waardoor meer geleend kan worden.  

Overdrachtsbelasting; De belasting voor de overdracht is momenteel voor iedereen 2%. Om het aankopen van een woning voor starters beter toegankelijk te maken, worden de komende 5 jaar starters tussen de 18 en 35 jaar vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.  Beleggers zullen bij de aankoop van een woning voor verhuur juist een hoger percentage aan overdrachtsbelasting gaan betalen, nameljk 8%.
 

Inkomen 2021

De inkomstenbelasting word verlaagd. Het basistarief daalt van 37,35% naar 37,10%. Dit tarief wordt ieder jaar verlaagd, tot in 2024 het tarief van 37,03% is bereikt.

 • De ouderenkorting wordt verhoogd.
 • De geplande verhoging van de arbeidskorting in 2022, wordt naar voren gehaald. Dit zorgt ervoor dat werken meer gaat lonen.
 • De algemene heffingskorting wordt extra verhoogd met € 22,-, bovenop de €60,- die al gepland was.
 • Spaarders en kleine beleggers met een vermogen tot € 50.000 (of € 100.000 met fiscaal partner) betalen vanaf 2021 geen belasting meer over dat vermogen.
 • De zelfstandigenaftrek gaat naar beneden. Deze wordt jaarlijkst met € 110,- extra verlaagd tot € 3240,- in 2036.

Sparen 2021

De belastingheffing in box 3 wordt aangepast. Het heffingsvrij vermogen wordt verhoogd van € 30.846 naar
€ 50.000 per jaar.  De belasting over het deel boven de vrijstelliing wordt verhoogd.

Huurverlaging 2021

De regering stelt voor de huur te verlagen voor mensen met een laag inkomen in een dure corporatiewoning. In de praktijk betekent dit dat huurders met een laag inkomen en een hoge huur in 2021 huurverlaging kunnen aanvragen. Dit is niet verplicht voor woningcorporaties, maar het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om dit te verplichten.

Pensioenstelsel 2021

De AOW-leeftijd blijft in 2021 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd jaarlijks, tot aan 67 jaar in 2024.Er wordt gewerkt aan een pensioenakkoord. De uitwerking hiervan neemt veel tijd in beslag, maar door hervorming kan er in de toekomst voor iedereen een goed pensioen zijn. Op de planning van de regering staat dan ook het indienen van het wetsvoorstel voor de vernieuwing van het pensioenstelsel.

WOZ-waarde 2021

Naar verwachting stijgen de WOZ-waarden volgend jaar tussen de 6 en 8 procent. (Bron: waarderingkamer). De WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van je gemeentelijke belastingen. De gemeentelijke belastingen zullen daarom stijgen, tenzij de ozb-tarieven verlaagd worden. Dat komt doordat het aantal woning verkopen is toegenomen. Hierdoor wordt - op basis van de verkoopprijs- de WOZ-woning weer opnieuw vastgesteld. Voor het bepalen van de WOZ-waarde wordt er gekeken naar vergelijkbare woningen. Als de vergelijkbare woningen in prijs stijgen, zal dat ook effect hebben op jouw WOZ-waarde. Naast het feit dat de woningwaarde toeneemt, nemen over het algemeen ook de gemeentelijke lasten elk jaar een beetje. Let wel. De hoogte van de WOZ-waarde is regiogebonden en ook enigszins afhankelijk van de gekte op de woningmarkt. 

Energiebelasting in 2021

Een van de grootste kostenposten op je energierekening zijn belastingen. Bijna 50% van de energierekening bestaat uit belastingen. Belasting is dus een dominante factor op de energierekening en stijgt ver boven de kosten voor stroom en gas uit. De belastingen op energie bestaan uit de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de energiebelasting (EB). De energiebelasting op electriciteit gaat met 0,0034 euro omlaag. In 2021 neemt het belastingdeel van de energierekening niet toe voor een huishouden met een gemiddeld gebruik.

Zorgverzekering en zorgkosten 2021

Er komt geen structurele loonsverhoging in de zorg, ondanks meerdere pogingen daartoe van de oppositie. Maar naast de eerder afgesproken bonus van 1000 euro, komt er in 2021 nog een bonus van 500 euro (netto). Ook trekt het kabinet jaarlijks 130 miljoen euro uit om werken in de zorg aantrekkelijker te maken, onder meer door de werkdruk te verlagen.

In verband met de hoge kosten die ziekenhuizen hebben moeten maken door de Coronacrisis werd een fikse verhoging verwacht. Dit komt doordat veel standaardzorg is uitgevallen of uitgesteld en daardoor niet is gedeclareerd. Het kabinet gaat er vanuit dat de kosten per premiebetaler met 60 euro per jaar gaan stijgen. Het gaat hier overigens om de ‘nominale premie’, de premie die volgens het ministerie nodig is om de verwachtte zorgkosten te dekken. De daadwerkelijke premie word door de zorgverzekeraars bepaald.
Een gemiddelde premiestijging van 5 euro per maand word dus verwacht. En als de basispremie stijgt, zal de zorgtoeslag meestijgen voor de laagste inkomens. Nadat alle verzekeraars de nieuwe zorgpremies bekend hebben gemaakt, worden ook de exacte bedragen bekend gemaakt.Het verplicht eigen risico voor jouw zorgverzekering in 2021 blijft gelijk: € 385.

De belangrijkste veranderingen in het basispakket

Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket. Dit basis pakket is voor iedereen gelijk.

 • Er is momenteel geen vergoeding vanuit de zorgverzekering voor dagbehandeling in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel. In 2021 komt hiervoor een vergoeding.
 • Aan het basispakket worden geneesmiddelen voor eierstokkanker en lymfeklierkanker toegevoegd, namelijk Lynparza en axicabtagene ciloleucel (Yescarta)
 • Voor mensen die bij leven een orgaan doneren en waarbij kosten optreden die in verband staan met de donatie, hoeft geen eigen risico betaald te worden. Ook slachtoffers van seksueel geweld, die zich binnen 7 dagen bij het CSG melden, hoeven hiervoor geen eigen risico te betalen.
 • Het eigen risico blijft gelijk: € 385,-

Koopkrachtstijging

Het kabinet verlaagt de lasten op arbeid, waardoor de koopkracht, vooral voor werkenden, verbeterd. Deze zal naar verwachting in 2021 met 0,9% stijgen.

Miljoenennota

De Miljoenennota bevat de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en geeft aan wat die plannen kosten. Ook beschrijft de nota de financiële en economische situatie van Nederland en de verwachte ontwikkelingen. 
 

Archief: 

Prinsjesdag 2015 en jouw portemonnee in 2016

Prinsjesdag 2016 en jouw portemonnee in 2017

Prinsjesdag 2017 en jouw portemonnee in 2018

Bronnen: DNB, ABN Amro, Rijksoverheid, CBS en CPB.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Toenames in elektriciteit en watergebruik tijdens hittegolf. Wat kost dat nou een hittegolf

Verwachting: 40 procent meer waterverbruik tijdens hittegolf. Ook stroomverbruik neemt toe

Vrijdag 07 augustus 2020 15:11

In de afgelopen 5 jaar is er al drie keer sprake van een hittegolf geweest. Waterbedrijven en energieleveranciers verwachten weer een drastische toenamen aan water en stroomverbruik de komende ...

Lees meer
Huizenmarkt en corona

Hypotheekoversluiters slaan hun slag en toename verkoop vakantiewoningen

Dinsdag 28 juli 2020 12:31

Huizenmarkt en corona. Verhuurhypotheken, het kopen van een vakantiewoning en oversluiten van hypotheek zijn de trends tijdens de huidige crisis. De huizenmarkt hobbelt vaak een beetje achter de grot...

Lees meer
Een checklist voor de babyspullen is overal te vinden, maar wist je dat je ook veel financiële zaken moet regelen als er gezinsuitbreiding komt? Juli, augustus en september zijn al jaren de maanden met de meeste geboortes. Bereid je goed vo

Extra kosten gezinsuitbreiding. Dit moet je regelen

Maandag 13 juli 2020 10:48

Babyboomers opgelet! Een baby brengt veel geluk, maar ook veel extra kosten met zich mee. Een checklist voor de babyspullen (uitzetlijst) is overal te vinden, maar wist je dat je ook veel financiële...

Lees meer
De feiten en de kosten van hittegolf. Wat kost er zoveel stroom?

10 x ecologische tips. Energiezuinig jouw woning koel houden.

Donderdag 25 juni 2020 10:18

In juni zijn er al weer veel warme dagen gemeten. Ook de komende weken blijft het warme tropische weer aanhouden. Als het warmer wordt zoeken we massaal verkoeling. Lees hier de feiten en kosten van ...

Lees meer