Prinsjesdag 2020 | Miljoenennota 2021: Wat betekent dit voor jouw portemonnee
Dinsdag 15 september 2020 13:30:27

Miljoenennota 2021. Onzekerheid voert de boventoon. 

Elk jaar brengt de Vastelastenbond in kaart welke financiële veranderingen er komend jaar voor jou belangrijk zijn. In de miljoenennota worden de belangrijkste plannen van het kabinet voor het komende jaar beschreven en wordt er begroot wat die plannen (gaan) kosten.

De belastingplannen voor het nieuwe jaar worden traditiegetrouw op prinsjesdag gepresenteerd. Ook dit jaar werd op de derde dinsdag van September door koning Willem Alexander namens de regering de troonrede uitgesproken. Anders dan andere jaren, gebeurde dit niet vanuit de Ridderzaal, maar vanuit de Grote Kerk.

"We worden economisch zwaar geraakt", zo spreekt koning Willem Alexander in de troonrede. Een ‘zware economische terugslag’ is waar we rekening mee moeten houden. En dat hadden we ook verwacht.


De regering kiest ervoor om niet te gaan bezuinigen, maar juist te investeren. Investeren in baanbehoud, goede publieke voorzieningen en een sterkere economische structuur. Dit is de basis voor de plannen van de regering voor komend jaar.

Juist in de huidige Coronacrisis is duidelijk geworden dat de Nederlandse economie en overheidsfinanciën veerkrachtig zijn. Er is de laatste jaren een financiële buffer opgebouwd waar we nu de vruchten van plukken. Dit zorgt ervoor dat de eerste directe economische gevolgen beter draagbaar zijn.

Belangrijkste financiële wijzigingen voor 2021

Hypotheek 2021

Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.090.000 daalt van 0,6% naar 0,5%. Deze verlaging zorgt voor een compensatie in de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

De hypotheeknormen worden versoepeld voor tweeverdieners. Het laagste inkomen telt nu voor 80% mee, dit wordt in 2021 90%, waardoor meer geleend kan worden.  

Overdrachtsbelasting; De belasting voor de overdracht is momenteel voor iedereen 2%. Om het aankopen van een woning voor starters beter toegankelijk te maken, worden de komende 5 jaar starters tussen de 18 en 35 jaar vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.  Beleggers zullen bij de aankoop van een woning voor verhuur juist een hoger percentage aan overdrachtsbelasting gaan betalen, nameljk 8%.
 

Inkomen 2021

De inkomstenbelasting word verlaagd. Het basistarief daalt van 37,35% naar 37,10%. Dit tarief wordt ieder jaar verlaagd, tot in 2024 het tarief van 37,03% is bereikt.

Sparen 2021

De belastingheffing in box 3 wordt aangepast. Het heffingsvrij vermogen wordt verhoogd van € 30.846 naar
€ 50.000 per jaar.  De belasting over het deel boven de vrijstelliing wordt verhoogd.

Huurverlaging 2021

De regering stelt voor de huur te verlagen voor mensen met een laag inkomen in een dure corporatiewoning. In de praktijk betekent dit dat huurders met een laag inkomen en een hoge huur in 2021 huurverlaging kunnen aanvragen. Dit is niet verplicht voor woningcorporaties, maar het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om dit te verplichten.

Pensioenstelsel 2021

De AOW-leeftijd blijft in 2021 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd jaarlijks, tot aan 67 jaar in 2024.Er wordt gewerkt aan een pensioenakkoord. De uitwerking hiervan neemt veel tijd in beslag, maar door hervorming kan er in de toekomst voor iedereen een goed pensioen zijn. Op de planning van de regering staat dan ook het indienen van het wetsvoorstel voor de vernieuwing van het pensioenstelsel.

WOZ-waarde 2021

Naar verwachting stijgen de WOZ-waarden volgend jaar tussen de 6 en 8 procent. (Bron: waarderingkamer). De WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van je gemeentelijke belastingen. De gemeentelijke belastingen zullen daarom stijgen, tenzij de ozb-tarieven verlaagd worden. Dat komt doordat het aantal woning verkopen is toegenomen. Hierdoor wordt - op basis van de verkoopprijs- de WOZ-woning weer opnieuw vastgesteld. Voor het bepalen van de WOZ-waarde wordt er gekeken naar vergelijkbare woningen. Als de vergelijkbare woningen in prijs stijgen, zal dat ook effect hebben op jouw WOZ-waarde. Naast het feit dat de woningwaarde toeneemt, nemen over het algemeen ook de gemeentelijke lasten elk jaar een beetje. Let wel. De hoogte van de WOZ-waarde is regiogebonden en ook enigszins afhankelijk van de gekte op de woningmarkt. 

Energiebelasting in 2021

Een van de grootste kostenposten op je energierekening zijn belastingen. Bijna 50% van de energierekening bestaat uit belastingen. Belasting is dus een dominante factor op de energierekening en stijgt ver boven de kosten voor stroom en gas uit. De belastingen op energie bestaan uit de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de energiebelasting (EB). De energiebelasting op electriciteit gaat met 0,0034 euro omlaag. In 2021 neemt het belastingdeel van de energierekening niet toe voor een huishouden met een gemiddeld gebruik.

Zorgverzekering en zorgkosten 2021

Er komt geen structurele loonsverhoging in de zorg, ondanks meerdere pogingen daartoe van de oppositie. Maar naast de eerder afgesproken bonus van 1000 euro, komt er in 2021 nog een bonus van 500 euro (netto). Ook trekt het kabinet jaarlijks 130 miljoen euro uit om werken in de zorg aantrekkelijker te maken, onder meer door de werkdruk te verlagen.

In verband met de hoge kosten die ziekenhuizen hebben moeten maken door de Coronacrisis werd een fikse verhoging verwacht. Dit komt doordat veel standaardzorg is uitgevallen of uitgesteld en daardoor niet is gedeclareerd. Het kabinet gaat er vanuit dat de kosten per premiebetaler met 60 euro per jaar gaan stijgen. Het gaat hier overigens om de ‘nominale premie’, de premie die volgens het ministerie nodig is om de verwachtte zorgkosten te dekken. De daadwerkelijke premie word door de zorgverzekeraars bepaald.
Een gemiddelde premiestijging van 5 euro per maand word dus verwacht. En als de basispremie stijgt, zal de zorgtoeslag meestijgen voor de laagste inkomens. Nadat alle verzekeraars de nieuwe zorgpremies bekend hebben gemaakt, worden ook de exacte bedragen bekend gemaakt.Het verplicht eigen risico voor jouw zorgverzekering in 2021 blijft gelijk: € 385.

De belangrijkste veranderingen in het basispakket

Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket. Dit basis pakket is voor iedereen gelijk.

Koopkrachtstijging

Het kabinet verlaagt de lasten op arbeid, waardoor de koopkracht, vooral voor werkenden, verbeterd. Deze zal naar verwachting in 2021 met 0,9% stijgen.

Miljoenennota

De Miljoenennota bevat de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en geeft aan wat die plannen kosten. Ook beschrijft de nota de financiële en economische situatie van Nederland en de verwachte ontwikkelingen. 
 

Archief: 

Prinsjesdag 2015 en jouw portemonnee in 2016

Prinsjesdag 2016 en jouw portemonnee in 2017

Prinsjesdag 2017 en jouw portemonnee in 2018

Bronnen: DNB, ABN Amro, Rijksoverheid, CBS en CPB.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Onweersbuien op komst. Veel schadeclaims verwacht.
Storm op komst! Het is al een paar dagen tropisch weer. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op onweer en bliksemontladingen. Hoe groter de kans op schade door blikseminslag of stormschade.&...
Telefonische verkopers misbruiken goede naam Vastelastenbond
Vastelastenbond waarschuwt voor telefonische energieverkopers die vanuit onze goede naam bellen. We krijgen de laatste tijd steeds vaker te horen dat mensen denken door ons gebeld te zijn.&nb...
Verwachting: 40 procent meer waterverbruik tijdens hittegolf. Ook stroomverbruik neemt toe
In de afgelopen 5 jaar is er al drie keer sprake van een hittegolf geweest. Waterbedrijven en energieleveranciers verwachten weer een drastische toenamen aan water en stroomverbruik de komende ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam