Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Groene stroom niet altijd groen

Dinsdag 22 januari 2013 00:00Margot Boesveld

 

Het is voor gebruikers van groene stroom niet mogelijk om te controleren of elektriciteit echt milieu-vriendelijk wordt opgewekt. Door de ondoorzichtige handel in certificaten is het mogelijk dat aan consumenten met groene stroom elektriciteit uit kolencentrales wordt geleverd.

Test hier of uw groene stroom grijs is

Daarom start een klimaatcampagne van 30 maatschappelijke organisaties. De HIER-campagne heeft een applicatie ontwikkeld om te kunnen nagaan waar stroom eigenlijk geproduceerd is. "Volksverlakkerij", noemt Sible Schöne van HIER de huidige praktijk. "Eenderde van de groene stroom die we in Nederland gebruiken, wordt in Nederland door met name windmolens en de bijstook van biomassa opgewekt. Het grootste deel wordt vergroend met certificaten uit het buitenland, meestal Noorwegen."

Schimmig

Het systeem is ingewikkeld. Er is een markt voor stroom en er is een markt voor certificaten. Die certificaten zijn 'garanties van oorsprong' en moeten bewijzen dat er een bepaalde hoeveelheid groene stroom is opgewekt. Nederlandse maatschappijen kopen die certificaten om consumenten groene stroom te kunnen aanbieden. Maar het verband tussen beide markten is schimmig.

Certificaten van Nederlandse maatschappijen komen vooral uit Noorwegen, waar vrijwel alle stroom wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Noorse bedrijven hebben geen behoefte om certificaten te kopen, omdat hun consumenten ook zonder dat wel geloven dat hun stroom groen is. Tegenover de aankoop van een certificaat staat daardoor niet automatisch dat er meer groene stroom wordt opgewekt.

Groen of grijs?

En stroom is stroom. Als de elektriciteit eenmaal geproduceerd is, is grijs en groen niet meer te onderscheiden op het net. En Nederland produceert zelf zoveel stroom dat het elektriciteit soms moet exporteren, en dus zeker niet invoeren, vanuit Noorwegen.

Een product is naar, de mening van HIER, groen als minstens 80 procent van de stroom in Nederland milieuvriendelijk is opgewekt. "Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat ze door hun keuze voor deze stroom bijdragen aan een grotere productie van groene stroom."

Eigen land

Essent, de grootste leverancier van groene stroom, zegt te voldoen aan de norm van 80 procent. "Voor het deel dat we niet zelf produceren, kopen we groencertificaten."

Het energiebedrijf Greenchoice, dat alleen maar groene energie levert, zegt dat niet al zijn producten in eigen land worden geproduceerd. "Ook wij kopen voor een deel Noorse certificaten. We kunnen niet anders, want in Nederland wordt niet genoeg groene stroom opgewekt. We hebben de doelstelling dat binnen vijf jaar alle stroom in Nederland wordt opgewekt."

Brancheorganisatie Energie Nederland vindt het belangrijk dat de consument kan vertrouwen op het predicaat 'groene stroom'. De organisatie gaat hierover in gesprek met de energiebedrijven.

Toezichthouder NMa zegt dat de helft van de Nederlandse huishoudens groene stroom afneemt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Peter

Hoe rendabel zijn de windmolenparken eigenlijk. Veel wordt met subsidie aangelegd anders kan het niet uit. En is de stroom die daarmee wordt opgewekt wel echt groene stroom ? Als die windmolens onderdelen van aluminium hebben (en dat lijkt me logisch) worden die onderdelen al gemaakt door 1 van de meest vervuilende industrieën in Nederland. Wanneer mag een bedrijf zich eigenlijk ‘groen’ noemen? Iedereen wil die naam wel hebben. Als je dat imago kan kopen door bepaalde stroom te importeren is dat mooi makkelijk.

Dinsdag 17 september 2013 12:14

Plaats een reactie

Lees meer over