Garanties van oorsprong zijn de certificaten die dienen als het bewijsmiddel dat elektriciteit afkomstig is van windkracht, waterkracht, zonnekracht of biomassa-installaties. Met garanties van oorsprong kan grijs opgewekte energie door middel van certificering als groene stroom worden verkocht. Doordat in het buitenland een overschot aan groene energie bestaat, kunnen Nederlandse handelaren op de internationale handelsmarkt voor stroomcertificaten garanties van oorsprong inkopen. Dit proces draagt niet bij aan een afname van de co² uitstoot in Nederland. Zo werd energielevarancier Innova in 2015 nog op de vingers getikt omdat grijze stroom verkocht werd als groen.


Voorbeeld stroom etiket

Gesjoemel en controle certificatenhandel

De handel en toezicht op de handel in de inmiddels niet meer bestaande Groencertificaten en de huidige Garanties van oorsprong is in Nederland de taak van een dochteronderneming van TenneT, CertiQ. Als alternatief voor stroom die door middel van garanties van oorsprong wordt vergroend, kan de Nederlandse energieafnemer ook kiezen voor 100% in Nederland opgewekte groene stroom.

Ook via Vereniging de Vastelastenbond kunt u voor 100% Nederlandse groene stroom kiezen. Mét collectieve korting uiteraard!

 Bekijk 100% Nederlandse groene stroomcontracten

Meer informatie over energie

Wilt u meer weten over energie, gas en elektriciteit in Nederland? Bekijk dan de volgende pagina’s eens, of neem contact met ons op om uw vragen persoonlijk te stellen. De Vastelastenbond is sinds haar onstaan in 2004 uitgegroeid tot een vraagbaak en autoriteit op het gebied van energielevering en alle bijkomende onderwerpen. Klik op de links en laat u informeren:

Neem bovendien contact met ons op voor een vrijblijvend overstapadvies betreffende de verschillende contractvormen die wij aanbieden, in samenwerking met verschillende energieleveranciers:

Wij helpen u graag met kiezen en voorzien u van onafhankelijk, helder en klantgericht advies omtrent al uw energie vragen en onverhoopte problemen!

Onze missie is om de wereld van vaste lasten voor iedereen helder en overzichtelijk te maken. We zijn 100% onafhankelijk en dus niet gebonden aan leveranciers. We kunnen bestaan door de verschillende abonnementen die we aanbieden. Zo kunnen we altijd eerlijk zijn en ook echt het verschil maken.

Samen zijn we een team van 20 experts met een club van ruim 150.000 leden.

Meer weten over ons?