Het begrip graaddagen maakt het mogelijk verschillende gasverbruiken met elkaar te kunnen vergelijken zonder daarbij gehinderd te worden door verschillende weersomstandigheden.

Doel van graaddagen

Een graaddag is de rekenkundige eenheid om variërende temperaturen mee te kunnen nemen in energieverbruiksberekeningen. Een graaddag houdt een temperatuur in waarbij het ten opzichte van een referentietemperatuur nodig is om de verwarming aan te zetten.

Het begrip graaddagen wordt onder meer gebruikt voor de bepaling van grootschalige vraag naar aardgas per jaar, en om de maandelijkse voorschotten voor energie voor individuele consumenten nauwkeurig te kunnen bepalen.

Rekenformule graaddagen

Een graaddag wordt berekend als :

Referentietemperatuur min de gemiddelde temperatuur over de gehele dag

N.B.; als de temperatuur op een dag dus gemiddeld hoger ligt dan de referentietemperatuur, worden géén graaddagen berekend. Gemiddeld kent Nederland een kleine 3000 graaddagen per jaar.

Meer over energie in Nederland

Sinds 2004 is de Nederlandse energie markt geliberaliseerd, en is het voor consumenten steeds gemakkelijker gemaakt om over te stappen tussen contracten voor stroom en gas bij verschillende energieleveranciers:

Door over te stappen kunt u véél besparen. Bent u nog niet eerder overgestapt, of twijfelt u of een overstap voor u voordeel oplevert? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend besparingsadvies. Wij zijn voor lokaal tarief te bereiken op 040-7200200 en uiteraard via e-mail.