Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Koop op afbetaling wordt gebruikt als er sprake is van een ‘bijzondere vorm’ van de koop. De koper van het product ontvangt direct het aangeschafte product, maar mag de koopprijs in termijnen (terug)betalen. Hier wordt ook direct het verschil met huurkoop duidelijk. Bij huurkoop is de koper namelijk pas eigenaar van het product wanneer alle termijn zijn voldaan. Bij een koop op afbetaling is de uiteindelijke prijs voor het product vaak hoger. Dat komt omdat het een lening is, waar de consument rente over moet betalen.

Voorbeelden koop op afbetaling

Producten waarbij gebruik wordt gemaakt van een koop op afbetaling zijn voornamelijk producten die een hoge waarde hebben en sommige consumenten niet in één keer het aanschafbedrag voor kunnen betalen. U kunt denken aan een auto, een wasmachine, maar ook in de telecombranche of energiebranche wordt dit vaak toegepast. Bijvoorbeeld een telefoon, iPad of thermostaat. Lees hier de valkuilen van dergelijke energiecontracten.

Een koop op afbetaling lijkt vaak aantrekkelijk, maar is in feite een lening. Het voordeel is dat de koper direct gebruik kan maken van het product, maar wel middels een hoge rente, hogere abonnementskosten of energietarieven uiteindelijk een hogere prijs voor het product betaald.

Regelgeving t.b.v. consumentenbescherming

Wanneer een bedrijf of organisatie (lees verkoper) producten aanbiedt middels koop op afbetaling is er door de AFM (Autoriteit Financiële Markt) een wetgeving opgesteld waar de verkoper zich aan moet houden om de consument te beschermen. De aanbieder van een dergelijke financiële dienst moet over een AFM vergunning beschikken.

In de overeenkomst moet duidelijk vermeld worden wat het totaalbedrag is dat moet worden (terug)betaald, in hoeveel termijnen dit moet worden betaald en wat de rente over de lening is. Ook dient de aanbieder te checken of de klant een dergelijke lening aan mag gaan om overcreditering te voorkomen.

In het nieuws

Regel uw energiezaken online

Geen gedoe met koop op afbetaling, maar regel uw energiezaken gemakkelijk en snel via de Vastelastenbond. U kunt online uw tarieven en voorwaarden inzien, ontvangt netjes een bevestiging per e-mail én u bent voordeliger uit. 

Uw voorschotbedrag en besparing berekenen?

  Begin hier