In het netbeheerdersmodel treden leverancier en netbeheerder afzonderlijk van elkaar richting de klant op. De klant krijgt twee nota's: voor de geleverde stroom van de energieleverancier, voor het gebruik van het netwerk van de netbeheerder.

Het leveranciersmodel is sinds augustus 2013 in werking getreden in Nederland, en verving het netbeheerdersmodel. Het leveranciersmodel houdt in dat de energieleverancier het aanspreekpunt én doorgeefluik is voor communicatie over energielevering, maar ook energienetwerk gerelateerde vragen en administratieve wijzigingen betreffende netwerk en levering van stroom en gas.

Het belangrijkste verschil voor consumenten is dat bij het leveranciersmodel alle energiekosten op één rekening worden gepresenteerd, waar men bij het oude netbeheerdermodel twee rekeningen ontving, en twee verschillende aanspreekpunten voor netwerk en levering van energie had.

Men ontving dus twee verschillende rekeningen; één voor de verbruikte energie en een ander voor de netwerk- en transportkosten. Het een en ander is dus gemakkelijker en overzichtelijker voor consumenten geworden.

Meer informatie over energie

Wilt u meer weten over energie, gas en elektriciteit in Nederland? Bekijk dan de volgende pagina’s eens:

…of neem contact met ons op om uw vragen persoonlijk te stellen en/of vrijblijvend overstapadvies betreffende de verschillende contractvormen die wij aanbieden, in samenwerking met verschillende energieleveranciers!