Normaal kubieke meter gas wordt ook wel standaard kubieke meter gas genoemd. Het is een eenheidsaanduiding voor gasreserves en verbruik van aardgas. Op uw aardgasnota is dit de eenheid waarnaar alles wordt teruggerekend. De algemene definitie van Normaal Kubieke Meter Gas: een hoeveelheid gas die bij een temperatuur van 273,15 K (0° C) en een absolute druk van 1,01325 bar, technisch vrij van waterdamp is en een volume inneemt van 1 kubieke meter.

De samenstelling van aardgas kan dus variëren. Gestandaardiseerd aardgas uit Groningen heeft een dichtheid van 0,833 kg/m³.

Vragen over het gasnetwerk?

Heeft u vragen of opmerkingen aangaande het netwerk voor aardgas, of het Nederlandse energienetwerk in het algemeen? Neem dan contact op met Vereniging de Vastelastenbond.

Vastelastenbond over gasleverantie

Als inkoopcollectief en belangenbehartiger voor vaste lasten vindt Vereniging de Vastelastenbond het belangrijk om zoveel mogelijk kennis over onder meer energie met consumenten te delen. Hoe beter consumenten en afnemers de energiemarkt kennen, des te groter de kans dat men kiest voor de juiste overeenkomsten bij de eerlijkste energieleveranciers. Kennis is macht, en kan de energiemarkt van binnenuit veranderen!