Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Vastrecht energie is een term die u terugvindt op uw energienota en als u energiecontracten online gaat vergelijken. Vastrecht op energie betekent in het kort de kosten die energieleveranciers en netwerkbeheerders in rekening brengen voor onder meer administratieve handelingen en het continue onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk in Nederland.

Vastrechtkosten zowel variabel als vast

Er wordt bij vastrechtkosten onderscheid gemaakt in twee posten: vastrecht op transport van energie en vastrecht op de levering van energie.

  1. Vastrecht op het transport is een vast bedrag dat u via uw energieleverancier aan uw netwerkbeheerder betaalt. Op deze kosten kunt u niet besparen als u overstapt op een nieuw energiecontract.

  2. Vastrecht op de levering is een variabel bedrag, dat samenhangt met het gekozen leveringscontract voor stroom en/of gas. Op deze kosten kunt u dus besparen door het juiste energiecontract te kiezen. U vindt het vastrechtbedrag terug op uw energiecontract.

Let op! De vastrechtkosten van variabele energiecontracten liggen vaak velen malen hoger van de vastrechtkosten van vaste contract met een bepaalde einddatum. Ook bij 'gratis' cadeaus van energieleverancier zit het verdiendmodel o.a. in de hoge vastrechtkosten.

Besparen op vastrecht energie

Door energiecontracten te vergelijken op basis van het vastrecht en de energietarieven – in plaats van slechts op de energietarieven – kunt u een betere inschatting maken van de werkelijke energiekosten die een bepaald energiecontract met zich meebrengen.

Bijvoorbeeld: consumenten met een laag verbruik, hebben er soms baat bij om te kiezen voor een contract met een relatief lager vastrecht, maar juist hogere energietarieven, waar een consument die veel energie verbruikt véél meer baat heeft bij lagere energietarieven en een hoger vastrecht.

Bent u óók benieuwd wat de energiekosten inclusief vastrecht van de Vastelastenbond voor uw situatie zijn?

…of neem contact met ons op voor een persoonlijk en vrijblijvend bespaaradvies.