Een variabel energietarief of variabele energieprijs is een tarief dat meebeweegt met de marktontwikkelingen en over het algemeen twee keer per jaar wordt aangepast. Het gaat dan om het leveringstarief voor gas en stroom. Het aanpassen gebeurt in januari en in juli van een kalenderjaar. Andere benamingen voor een variabel energietarief zijn: Onbepaalde tijd tarieven of verlengingstarieven.

Variabele tarieven zijn prijzen die veranderen. Dat kan door een verandering in vraag en aanbod, maar ook een tekort of overschot van grondstoffen of een economische situatie. De variabele energietarieven hangen nauw samen met de olieprijs, welke elke dag anders is.

Wanneer heeft u een variabele energieprijs?

U kunt op twee manieren een variabele energieprijs hebben:

  1. U bent sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 nog nooit overgestapt en u heeft al jarenlang dezelfde energieleverancier.
  2. U bent wel overgestapt, maar de contractperiode van uw energiecontract is al enige tijd voorbij.

Variabel tarief daalt, maar niet voordeliger?

Variabele tarieven zijn de duurste tarieven in de markt. Bij een prijsdaling, dalen dus de duurste tarieven. De besparing ten opzichte van het goedkoopste leverancier in de markt kan oplopen tot € 500,- op jaarbasis.

Dit is een fenomeen waar Vereniging de Vastelastenbond al jaren tegen aanloopt en wat lastig uit te leggen is. Energieleveranciers maken er gretig gebruik van. Vaak leest u in de media dat de variabele tarieven gaan dalen. Koppen als: ‘Leverancier X verlaagt wederom de variabele tarieven” vullen de kranten. Hierdoor wordt u als consument op het verkeerde been gezet. Want wanneer ‘dure tarieven’ gaan dalen, bent u maar een beetje voordeliger uit. U kunt nog steeds tot € 500,- besparen. Kijk altijd naar de hoogte van onderstaande tarieven. Pas dan kunt u een objectieve vergelijking maken.

  • Leveringstarief stroom in kWh
  • Leveringstarief gas in m3
  • Vastrecht gas per maand
  • Vastrecht stroom per maand

Vaste of variabele prijzen, wat moet u kiezen?

Het variabele tarief wordt in de praktijk vaak als een richtlijn voor de energieprijs gebruikt en ligt hoger dan vaste tarieven. Vaste tarieven worden maandelijks ingekocht en zo kunt u direct profiteren van prijsdalingen. Dit kunt u voor een bepaalde periode (1, 2 of 3 jaar) vast zetten en biedt ook zekerheid. Wanneer de tarieven laag staan, adviseren wij te kiezen voor een vaste prijs. Zo hebben prijsstijgingen op uw afgesproken prijs geen invloed. 

Sterker nog, energieleveranciers stunten anno 2017 vaak met vaste energieprijzen voor een periode van 12 maanden om klanten te werven. Deze tarieven liggen over het algemeen lager dan het variabele energietarief.

Lees meer over: Variabele tarieven geen voordelige keuze consument

Verschil in tarieven energieleveranciers zorgwekkend hoog

Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 259 beoordelingen