Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Een variabel energietarief of variabele energieprijs is een tarief dat meebeweegt met de marktontwikkelingen en over het algemeen twee keer per jaar wordt aangepast. Het gaat dan om het leveringstarief voor gas en stroom. Het aanpassen gebeurt in januari en in juli van een kalenderjaar. Andere benamingen voor een variabel energietarief zijn: Onbepaalde tijd tarieven of verlengingstarieven.

Variabele tarieven zijn prijzen die veranderen. Dat kan door een verandering in vraag en aanbod, maar ook een tekort of overschot van grondstoffen of een economische situatie. De variabele energietarieven hangen nauw samen met de olieprijs, welke elke dag anders is.

Wanneer heeft u een variabele energieprijs?

U kunt op twee manieren een variabele energieprijs hebben:

  1. U bent sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 nog nooit overgestapt en u heeft al jarenlang dezelfde energieleverancier.
  2. U bent wel overgestapt, maar de contractperiode van uw energiecontract is al enige tijd voorbij.

Variabel tarief daalt, maar niet voordeliger?

Variabele tarieven zijn de duurste tarieven in de markt. Bij een prijsdaling, dalen dus de duurste tarieven. De besparing ten opzichte van het goedkoopste leverancier in de markt kan oplopen tot € 500,- op jaarbasis. Dit is een fenomeen waar Vereniging de Vastelastenbond al jaren tegen aanloopt en wat lastig uit te leggen is.

Daarnaast is er in een stijgende markt, zoals in 2018, nog meer nadeel aan een variabel energiecontract. De prijzen stijgen (ongemerkt) twee keer per jaar. U betaalt zo iedere maand iets meer.

Energieleveranciers lokken consumenten met grote kortingen of cadeau's, maar na een jaar vervalt u in het variabele tarief en betaalt u de hoofdprijs. Weg korting of sowieso duur betaald cadeau

Maak dus altijd als uw contract afloopt een vergelijking en stap over. 
Let er goed op dat de partijen die u vergelijkt de volgende kosten duidelijk vermelden. Bij de Vastelastenbond garanderen wij dat alle kosten correct vermeld staan.

  • Leveringstarief stroom in kWh
  • Leveringstarief gas in m3
  • Vastrecht gas per maand
  • Vastrecht stroom per maand

Vaste of variabele prijzen, wat moet u kiezen?

Het variabele tarief wordt in de praktijk vaak als een richtlijn voor de energieprijs gebruikt en ligt hoger dan vaste tarieven. Vaste tarieven worden maandelijks ingekocht en zo kunt u direct profiteren van prijsdalingen. Dit kunt u voor een bepaalde periode (1, 2 of 3 jaar) vast zetten en biedt ook zekerheid. Wanneer de tarieven laag staan, adviseren wij te kiezen voor een vaste prijs. Zo hebben prijsstijgingen op uw afgesproken prijs geen invloed. 

Sterker nog, energieleveranciers stunten anno 2018 vaak met vaste energieprijzen voor een periode van 12 maanden om klanten te werven. Deze tarieven liggen over het algemeen lager dan het variabele energietarief.

Lees meer over: Variabele tarieven geen voordelige keuze consument

Verschil in tarieven energieleveranciers zorgwekkend hoog