Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Vastelastenbond: Grootste pijn op energierekening moet nog komen.

Maandag 23 mei 2022 10:26Margot Boesveld
Consumenten kunnen de energierekening vaak niet meer betalen. Ondanks de tegemoetkoming van de overheid zal de energierekening per 1 juli stijgen.

Consumenten kunnen de energierekening vaak niet meer betalen. Ondanks de tegemoetkoming van de overheid zal de energierekening per 1 juli stijgen.

Veel huishoudens gaan de échte financiële gevolgen pas halverwege dit jaar merken. Een grote groep huishoudens in Nederland had nog het voordeel dat voor de energiecrisis al energie voor hen was ingekocht. Dit voordeel vervalt per 1 juli. Dan maken energieleveranciers traditiegetrouw hun nieuwe tarieven bekend en deze vallen door de crisis een stuk hoger uit. Dat komt omdat de prijsstijgingen van de afgelopen 6 maanden nu wordt doorberekend aan de klant. De verwachting van de Vastelastenbond is dat nog meer huishoudens in grote financiële problemen komen. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie: “De huidige tarieven zijn nog relatief laag in vergelijking met wat komen gaat.”
 

 
 
  • Inkoopprijzen stroom en gas nu nóg duurder dan begin van het jaar
  • Hoge kosten worden direct doorberekend aan klanten
  • Geen vaste energiecontracten beschikbaar
  • Vergelijken variabele tarieven en woningverduurzaming enige oplossing
     

De energie die in de eerste helft van 2022 wordt gebruikt, werd in 2021 relatief goedkoop ingekocht. Stroom en gas dat nu ingekocht moet worden ligt extreem hoger. Circa 44 procent van de Nederlandse huishoudens heeft sinds 2021 een variabel tarief dat dus met ingang van juli explosief stijgt. “Consumenten gaan de hoge inkoopprijzen de komende maanden pas echt merken. Dat komt onder meer omdat er alleen maar variabele energiecontracten beschikbaar zijn. Energiebedrijven vinden het te riskant om vaste contracten aan te bieden op dit moment. De kans bestaat dat de energieprijzen in een later stadium zakken en dan willen bedrijven niet met een grote voorraad blijven zitten”, verduidelijkt Wolfert.
 

 
De directeur van de consumentenorganisatie verwacht voor veel huishoudens een verdere stijging van de energierekening in juli. Hoewel er geen vaste energiecontracten beschikbaar zijn, loont het de moeite om de prijzen van verschillende aanbieders goed te onderzoeken en met elkaar te vergelijken: “Uit recent onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat de verschillen in variabele tarieven kunnen oplopen tot 1.500 euro. Het vergelijken van deze tarieven blijkt helaas zelden eenvoudig omdat transparantie over tarieven van álle energiebedrijven daarvoor nodig is.”
 

Forse verschillen tussen variabele tarieven

Wolfert raadt consumenten aan om onderzoek te verrichten naar de tarieven of om daarbij hulp te vragen. Ook adviseert hij consumenten die zich aan het oriënteren zijn om de financiële gezondheid van energieleveranciers goed te monitoren. Uit onderzoek van de Vastelastenbond dat in oktober gepubliceerd werd, bleek dat een groot aantal energiebedrijven er financieel slecht voorstond. Het afgelopen half jaar vroegen al zes energiebedrijven faillissement aan.
 

De directeur van de consumentenorganisatie verwacht dat het aantal faillissementen gaat oplopen: “De inkoop van energie vraagt veel financiële slagkracht van energiebedrijven. Daarnaast kunnen energiebedrijven de marges bovenop de inkoopprijzen niet verlagen omdat ze met steeds meer niet-betalende klanten te maken hebben. Ze kunnen niet stunten met de prijs en hebben de inkomsten hard nodig. Vooral kleinere partijen krijgen het zwaar.”
 

Ontstaan energiecrisis

Tot september 2021 was de energiemarkt nog vrij stabiel. In deze maand keerde het tij en gingen de energietarieven over de kop. De strenge coronamaatregelen werden losgelaten waardoor meer mensen de weg opgingen en de economie mondiaal weer aantrok. Daarmee trok ook de wereldwijde vraag naar energie aan. Energieleveranciers kregen ineens te maken met veel hogere inkoopprijzen. Vooral leveranciers die een te risicovol inkoopbeleid hadden, kregen het moeilijk. De verwachting was dat deze hoge prijzen zouden aanhouden tot het tweede kwartaal van 2022 en dan weer zouden dalen. Maar toen gooide de oorlog in Oekraïne roet in het eten.
 

Door de oorlog in de Oekraïne is alle zekerheid weg en dat zorgt voor grote verschillen in de variabele tarieven tussen energieleveranciers onderling. Het inkoopbeleid werd ontzettend onvoorspelbaar en dat is in de tarieven terug te zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Poelman

500 meter in de grond boren dan heb je aardwarmte om kassen te verwarmen 4000m in de grond boren dan heb je warmte om huizen te verwarmen en aardwarmte is gratis het is alleen dat je het lef moet hebben om te investeren.

Vrijdag 16 september 2022 16:12

Ouwehand

Tot januari 2023 heb ik een vast contract via de VLB. Daarna is het afwachten hoe het met de tarieven gaat/is gegaan. Veel Lusten Beperkt en daarom doet de VLB steeds weer zijn best .......!
Én daar heb ik zeker vertrouwen in, al járen.

Donderdag 26 mei 2022 21:49

Heijtink

Was het mogelijk geweest gewoon de OUDE en NIEUWE all-in-tarieven te noemen. Dan kun je die zelf met je verbruikscijfers vermenigvuldigen en het verschil proeven. Ik hoor dat NU een m3 gas €2,15 (was € 0,85) kost en 1 kW/u €0,55 (was €0,22). Dat geeft een duidelijk beeld in 2 zinnen.

Donderdag 26 mei 2022 15:36

Blanken

hoop dat jullie toch met positieve info en raad
in juli ons kunnen adviseren!

Donderdag 26 mei 2022 09:58

Vanleeuwen

wat ik raar vind is dat in alle omliggende landen de prijzen in alles goedkoper is , en in landen die het meeste uit brussel krijgen alles het goedkoopst is , van benzine tot voetsel tot auto bezit tot de zorg verzekeringen HOE KAN DAT , europa een ha ha

Donderdag 26 mei 2022 09:17

V Voorst

En er is veeeel te veel energie.
Veel zonne panelen.
Windmolens die stil staan omdat de energie niet kwijt kan.
Waarom geen grote prijs verlaging

Donderdag 26 mei 2022 01:19

Braspenning

Ben van 155,00 naar 315,00 euro gegaan. Forse stijging,
En wat staat ons nog te wachten, verontrustend

Woensdag 25 mei 2022 16:56

Heijden

wacht met spanning af welke aanbieding via de VLB gaat komen in Juli a.s.

Woensdag 25 mei 2022 15:07

Nagtzaan

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Heb zelf via de Vastelastenbond mijn energiecontract voor een jaar afgesloten en ben straks zelf waarschijnlijk geconfronteerd met hoge lasten. Ben benieuwd naar jullie visie.

Met groet.

Robert

Woensdag 25 mei 2022 08:53

Mol

Ik heb nog een vast contract ,gaat dat ook veranderen.?

Woensdag 25 mei 2022 07:44

Engelbertink

Ben benieuwt wat er gaat gebeuren.

Dinsdag 24 mei 2022 22:21

Hessing

Klinkt onheilspellend!
Op welke site kan ik een betrouwbare vergelijker vinden die alle aspecten voor mij op een rijtje zet zodat ik straks de beste = meest voordelige en betrouwbare keuze kan maken.

Dinsdag 24 mei 2022 21:58

De Block

Ik ben benieuwd waar jullie meekomen in Juli en of het echt goedkoper kan

Dinsdag 24 mei 2022 21:43

Coenraats

De laagste inkomens krijgen het weer goed te verduren...niet meer douchen ,minder stoken kou lijden in de winter...dan maar brood eten IPV gezonde maaltijd te nemen...wat een bende !!!

Dinsdag 24 mei 2022 20:43

Bennie ten Dam

Bedankt voor de informatie het is goed om op de hoogte te blijven van de energiemarkt en de ontwikkelingen.

Dinsdag 24 mei 2022 20:14

Quakernaat

We zijn slechts 5 % afhankelijk van gas vanuit rusland .. ons maak je niet wijs dat dit zo'n forse stijgende prijs verklaart ..

Dinsdag 24 mei 2022 20:06

Dirkx

Zeer zorgelijke ontwikkelingen. Ik ben blij dat ik al 25 jaar bij de VLB ben.

Dinsdag 24 mei 2022 19:37

Irene de groot

Ik heb tot23 jan 2023 en vast contract

Dinsdag 24 mei 2022 19:30

Verhoeckx

Een contract dat voor 4 jaar in juli vorig jaar is afgesloten kan dus ook veel duurder uitvallen?

Dinsdag 24 mei 2022 19:14

Nagtzaan

Ben wel benieuwd hoe de Vastenlastenbond kijkt naar het jaarlijks oversluiten naar een andere energieleverancier. Veranderd de markt niet staat heel veel huishoudens ook in 2023 een enorme lastenstijging te wachten.

Dinsdag 24 mei 2022 19:10

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energiemarkt verkeert al ruim een half jaar in een diepe crisis en het ziet er niet naar uit dat hier binnen afzienbare tijd verandering in komt.

VLB College III: Toekomstverwachting energiemarkt

Woensdag 25 mei 2022 12:01

‌Dagelijks krijgt ons Customer Care Team veel vragen over de energiemarkt. De energiecrisis is in volle gang en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. De verwachting is dat de energietari...

Lees meer
De huidige energiecrisis zorgt ervoor dat er geen vaste contracten meer aangeboden worden en dat huishoudens flink meer (gaan) betalen voor hun energierekening.

VLB College II: Situatie huidige energiemarkt

Donderdag 19 mei 2022 08:50

‌Het team van de Vastelastenbond krijgt veel telefoontjes over de energiemarkt. Er is een energiecrisis gaande en er is sprake van veel onzekerheid en onrust. De huidige energiemarkt steekt and...

Lees meer
VLB College  draait om kennisdeling. In dit blog leggen we uit hoe de energiemarkt (tot voor kort) werkte.

VLB College I: Werking energiemarkt

Donderdag 12 mei 2022 09:03

Het team van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over de energiemarkt. Begrijpelijk want er speelt van alles en de onrust zal nog wel enige tijd aanhouden. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat ku...

Lees meer
Vastelastenbond legt uit welke energiebelastingen er allemaal zijn, wat er verandert en wat de BTW wijziging die per 1 juli 2022 ingaat voor jou betekent.

Hoe ziet mijn energierekening er per 1 juli 2022 uit?

Woensdag 11 mei 2022 09:45

Er is veel te doen om de energierekening van 2022 omdat er wegens de energiecrisis overheidsingrijpen nodig is. Het kabinet komt met verschillende tegemoetkomingen om de energierekening te verlagen....

Lees meer