Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiecrisis in volle gang: ‘Verstandig om alvast noodscenario’s klaar te hebben’

Donderdag 09 juni 2022 16:07Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit wat de laatste stand van zaken in de energiemarkt is.

Directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit wat de laatste stand van zaken in de energiemarkt is.

De energiemarkt is nog steeds onstuimig te noemen en dat blijft voorlopig wel even zo verwacht directeur Dirk-Jan Wolfert. De directeur van de Vastelastenbond ziet wel een aantal positieve ontwikkelingen maar ziet ook nog een hoop obstakels. In dit blog legt Wolfert uit wat de laatste stand van zaken is, hoe de Vastelastenbond kan helpen en wat de rol van de overheid in deze crisis moet zijn: “Het is verstandig om alvast een aantal noodscenario’s klaar te hebben.”
 

 

De energiecrisis is in volle gang. Wat is de huidige stand van zaken?

“Er zijn een aantal landen die van het Russisch gas af zijn. Polen, Bulgarije, Denemarken en ons land hebben hun afhankelijkheid van Rusland verkleind. Ook de Duitse tak van Shell heeft zich teruggetrokken van Russisch gas. Deze acties hebben weinig invloed op de gasprijzen omdat er al sprake was van aflopende contracten. Er wordt via andere kanalen gas gehaald en dat heeft ervoor gezorgd dat de gasvoorraad weer aardig gevuld is. Nederland loopt achter op het gebied van gaswinning en daarom is de discussie over gaswinning in Groningen weer opgelaaid. In ons land is circa vijftien procent van het gebruikte gas afkomstig uit Rusland. Dat is niet heel veel maar we moeten niet vergeten dat dit een Europees probleem is. Veel Europese landen zijn veel afhankelijker van Russisch gas en dat heeft invloed op onze bevoorrading.”
 

Is er ook positief nieuws te melden?

“Jawel. Omdat er momenteel weinig gas gebruikt wordt, is de voorraad aardig op peil. De prijzen stabiliseren en dalen langzaamaan. Dat is zeker een goed vooruitzicht. Er zijn echter weinig tot geen energieleveranciers die vaste contracten aanbieden. De partijen die wel vaste contracten aanbieden, zijn relatief klein. Wij zetten onze klanten echter niet over naar deze aanbieders omdat we te weinig zicht hebben  op hun solvabiliteit. Mocht het tegenzitten, vragen we ons af hoe lang deze bedrijven het kunnen uitzingen. Hebben ze voldoende financiële buffers om het vol te houden of vallen ze om? Pas wanneer we voldoende zekerheid hebben over de financiële gezondheid van een energiebedrijf nemen we deze mee in onze overweging om over te stappen.”


Hoe zien de komende maanden eruit nu er een tariefwijziging aankomt?

“Veel huishoudens krijgen in juli te maken met flinke stijgingen. Dat komt omdat er met hogere inkoopprijzen gewerkt wordt. In januari waren de inkoopprijzen een stuk lager dan in juli het geval is. Om deze verschillen op te vangen wordt de btw verlaagd van 21 naar 9 procent. Dat scheelt toch weer. Huishoudens die moeilijk rondkomen, kunnen bij hun gemeente aankloppen. Er is 800 euro gereserveerd als compensatie. Energiebedrijven hebben de noodklok geluid en stellen dat dit bedrag lang niet genoeg is om de energiecrisis het hoofd te bieden. Deze partijen pleiten ervoor om dat bedrag direct aan hen over te maken, zodat het niet meer vrij te besteden is.”


Wat kun je doen als je nu al amper rondkomt en je energierekening flink ziet stijgen?

“Er zijn een drietal dingen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld besparen op je gasverbruik. Een tweede optie is om de energietarieven van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken en voor de goedkoopste optie te kiezen. Een derde keuze is verduurzaamen. Isolatie is een erg interessante manier om snel je energierekening te verlagen. Mocht je er het geld voor hebben dan kun je dat het beste nu in gang zetten. Als je dat niet doet, sta je in de koude maanden in de rij bij de isolatiebedrijven. Juist wanneer het kouder wordt, schakelen mensen de hulp van deze bedrijven in. Dan is het eigenlijk al te laat. Ook zonnepanelen en een warmtepomp helpen je om je rekening te drukken. Je kunt ook een duurzaamheidslening aanvragen, waarmee je kunt besparen op je maandlasten. Hoe dat werkt? Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatst en daarmee 180 euro per maand bespaart op je energierekening moet je 80 euro betalen voor het aflossen van de lening. Dat betekent dat je 100,- bespaart. Heb je geen koophuis maar huur je dan kun je de verhuurder vragen om te verduurzamen of om de huur te verlagen.”
 

Wat doet de Vastelastenbond in deze tijd om consumenten bij te staan?

“We informeren en adviseren onze klanten op het gebied van woningverduurzaming en andere zaken waarop ze op hun vaste lasten kunnen besparen. Zoals ik al aangaf kunnen we klanten helpen met hun vragen over zonnepanelen en isolatie. Daarnaast zoeken we continu naar de beste energiecontracten voor onze klanten. In deze tijd betekent dit dat we veel switches regelen. Er zijn amper vast contracten op de markt en dat betekent dat we sterk gebonden zijn aan variabele contracten. Deze contracten variëren sterk in prijs en de verschillen kunnen oplopen tot wel 1.500 euro op jaarbasis! Als consumentenorganisatie is het onze plicht om voor de belangen van onze klanten op te komen en daarom zetten we hen continu over naar de meest voordelige aanbieders.”


Wat kan politiek Den Haag naast het verlagen van belastingen en financiële tegemoetkomingen doen om op deze crisis in te spelen?

“De overheid moet het voortouw nemen en kwetsbare burgers beschermen en bijstaan. Het is verstandig om alvast een aantal noodscenario’s klaar te hebben. Een van die scenario’s zal bestaan uit gasboringen in Groningen. Vooralsnog zal voor het gasjaar 2022-2023 het Groningenveld alleen nog een reserverol vervullen, maar het blijft een heikel onderwerp waar al veel over gediscussieerd is. De vergunningen voor het boren in de Noordzee bij Borkum zijn al goedgekeurd. Gezien de situatie in de energiemarkt is de kans reëel dat de boringen in Groningen ook ingezet kunnen worden. Mocht dat zo zijn dan is het zaak dat de overheid daar eerlijk over is. Geef aan dat dit scenario denkbaar is en laat mensen niet in het ongewisse.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Blonden

Ik ben door VLB overgezet naar Budget energie. Bij Oxxio betaalde ik op het duurste moment €130 en nu nog €85 op hun advies . Budget begint nu met €335 , dat vind ik een wel heel groot verschil en niet fijn . Mijn uitkering is net €10 te hoog om de energietoeslag aan te vragen , helaas

Zaterdag 25 juni 2022 13:47

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 07 juli 2022 08:53
Wat zuur! U kunt bij uw gemeente vragen of zij u kunnen helpen. Wellicht kunnen zij wat voor u betekenen.

Van Houwelingen

Het is mogelijk om bij energie direct een 3 jarig contract af te sluiten tegen een naar mijns inziens goede voorwaarden.Ik denk dat voorlopig de gasprijs niet zal dalen,gezien het beleid van ons kabinet.De verschillen van de energiebedrijven in prijs zijn niet te bevatten.Kortom wat is wijsheid.

Vrijdag 24 juni 2022 16:37

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 07 juli 2022 08:49
Kunt u contact met onze klantenservice opnemen en het contract voorleggen? Dan kunnen we voor u kijken wat de beste keuze is.

Klundert

onderleiding van rutte moesten wij van het russische gas af. helaas is dit zonder NADENKEN gebeurd. de energie prijzen vliegen de pan uit. de b.t.w. zet ook geen zoden aan de dijk en verdwijnt eind dit jaar. iedereen moet een toelage van 800 euro krijgen. het wrange van dit alles is: DAT RUSLAND HELE GROTE HOEVEELHEDEN ENERGIE AAN CHINA VERKOOPT en wij met de gebakken peren zitten. WAT EEN MIS MANAGEMENT.

Vrijdag 24 juni 2022 15:56

Bekhoven

Er wordt nu veel ingezet op van gas los, warmtepompen en andere zeer dure vervanging van onze vertrouwde CV ketel.
Nu hoor ik van mensen die een airco split aangeschaft hebben. Dat zij veel op de gas hebben bezuinigd . Want een split systeem( goed betaalbaar) verwarm ook nog eens. Klop dit ? En ja ook al zou je iets moeten bij stoken , lijkt mij dit ook een goede oplossing

Vrijdag 24 juni 2022 14:24

Splinter

Al jaren lid van de vastelastenbond. Ook met verzekeringen hebben jullie een goed en beter betaalbaar advies gegeven. Dit jaar echter een giga premieverhoging gekregen! Bij navraag werd door jullie medewerkster gezegd dat ze 10% verhoging hebben doorgevoerd welke er volgend jaar wellicht weer af kan!?? Vreemd verhaal waar ik toch een nare bijsmaak van heb. O ja, omdat ik als vaste klant eenmalig korting kreeg op het abonnement. Dus dan maar even een premieopslag?

Vrijdag 24 juni 2022 10:37

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 10:46
Wat fijn dat u jarenlang lid bent. Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op. Na jarenlang geen enkele tariefwijzigingen te hebben doorgevoerd - terwijl onze kosten ook gewoon opliepen - konden we er niet onderuit om onze prijzen te laten stijgen. Ondanks de tariefwijzigingen halen onze klanten de kosten er dankzij de gemaakte besparingen weer uit. Daarnaast hebben zij geen omkijken meer naar hun verzekeringen en andere vaste lasten.

Het verhaal over de tien procent verhoging die er weer afkan, kunnen we zo niet plaatsen. Dit gaan we voor u uitzoeken.

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 10:46
Wat fijn dat u jarenlang lid bent. Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op. Na jarenlang geen enkele tariefwijzigingen te hebben doorgevoerd - terwijl onze kosten ook gewoon opliepen - konden we er niet onderuit om onze prijzen te laten stijgen. Ondanks de tariefwijzigingen halen onze klanten de kosten er dankzij de gemaakte besparingen weer uit. Daarnaast hebben zij geen omkijken meer naar hun verzekeringen en andere vaste lasten.

Het verhaal over de tien procent verhoging die er weer afkan, kunnen we zo niet plaatsen. Dit gaan we voor u uitzoeken.

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 10:46
Wat fijn dat u jarenlang lid bent. Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op. Na jarenlang geen enkele tariefwijzigingen te hebben doorgevoerd - terwijl onze kosten ook gewoon opliepen - konden we er niet onderuit om onze prijzen te laten stijgen. Ondanks de tariefwijzigingen halen onze klanten de kosten er dankzij de gemaakte besparingen weer uit. Daarnaast hebben zij geen omkijken meer naar hun verzekeringen en andere vaste lasten.

Het verhaal over de tien procent verhoging die er weer afkan, kunnen we zo niet plaatsen. Dit gaan we voor u uitzoeken.

Tulling

Zelf kunnen we ook behoorlijk matigen zoals b.v. korter douchen, warme kledingstukken dragen als het kouder wordt en de thermostaat 2 graden lager instellen, en niet te vergeten een uurtje vroeger onder de wol kruipen en voor de niet werkende een uurtje langer blijven liggen.

Donderdag 23 juni 2022 21:17

Gils

Als je vaste contract voor energie afloopt ben je aangewezen op een variabel contract.
Het voordeel van zo een contract is dat je ze boeteloos kunt opzeggen.
Dus blijf dan vergelijken.
Ergens anders goedkoper stap dan over.
Al is het vijf keer per jaar.
Er worden weinig vaste contracten aangeboden maar als je rechtstreeks met een energieleverancier contact opneemt blijkt dat soms wel mogelijk.
Om dan een beetje zekerheid te krijgen over de financiële situatie van die energieleverancier kunt u ook inlichtingen krijgen bij bijvoorbeeld gaslicht.com

Donderdag 23 juni 2022 20:30

Bijl

Ik probeer nog meer minder gas/water en elektra te gebruiken.
Ik douche 1x in de week en heb altijd al de verwarming laag staan.
Vroeger wasten wij ons ook aan de wastafel. Er is best nog wat te bezuinigen. En dank voor alle e-mails en dat ik goed op de hoogte gehouden wordt door jullie.

Donderdag 23 juni 2022 19:22

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 09:14
Dat doen we graag. Het is ook ontzettend belangrijk om onze klanten goed op de hoogte te houden. Zeker in deze onrustige tijd in de energiemarkt.

Groot

Ik persoonlijk denk dat de mensen in Groningen uitgekocht modten worden geef ze een goed bedrag zodat ze elders een huis kunnen bouwen. T zou d ed beste mogelijkheid zijn. En het gas voor de nabije toekomst toekomst voor Nerderland te gebruiken. Zodat we niet in de kou zitten.
Het is onbetaalbaar voor 90 procent vd bevolking. Doe er wat aan!! 2 % minder belasting is te zot voor woorden.

Donderdag 23 juni 2022 19:14

Felius

Mijn contract loopt eind juni af. Ik ben benieuwd wat er nu gaat volgen!

Donderdag 23 juni 2022 19:05

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energie: update juni 2022: RWE koopt Magnum-centrale van Vattenfall, Rusland stopt gaslevering en Nederland wint gas uit Noordzee

Wat gebeurt er op de energiemarkt

Donderdag 02 juni 2022 09:19

‌De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onrust en vraagt om adequaat handelen van energieleveranciers, overheid, bedrijven en consument. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in de...

Lees meer
Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft.

Vattenfall ontwikkelt waterstofproducerende windmolen

Vrijdag 20 mei 2022 13:50

‌ Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft. Op een bestaande molen ...

Lees meer
Duitsland zet alles op alles om niet meer afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Duitsland stopt eind 2022 met de import van Russische olie

Maandag 16 mei 2022 11:38

‌Tegen het einde van dit jaar stopt Duitsland hoe dan ook met de import van Russische olie. Wanneer het de Europese Unie niet lukt om gezamenlijk een sanctiepakket tegen Rusland op te stellen, ...

Lees meer
Consumenten kunnen de energierekening vaak niet meer betalen. Ondanks de tegemoetkoming van de overheid zal de energierekening per 1 juli stijgen.

PERSBERICHT: Vastelastenbond: Grootste pijn op energierekening moet nog komen.

Maandag 23 mei 2022 10:26

Veel huishoudens gaan de échte financiële gevolgen pas halverwege dit jaar merken. Een grote groep huishoudens in Nederland had nog het voordeel dat voor de energiecrisis al energie voor hen was...

Lees meer