Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

VLB College III: Toekomstverwachting energiemarkt

Woensdag 25 mei 2022 12:01Frank van de Ven
De energiemarkt verkeert al ruim een half jaar in een diepe crisis en het ziet er niet naar uit dat hier binnen afzienbare tijd verandering in komt.

De energiemarkt verkeert al ruim een half jaar in een diepe crisis en het ziet er niet naar uit dat hier binnen afzienbare tijd verandering in komt.

Dagelijks krijgt ons Customer Care Team veel vragen over de energiemarkt. De energiecrisis is in volle gang en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. De verwachting is dat de energietarieven per juli nóg hoger worden. Wat kun je als consument doen om hierop in te spelen? In de rubriek ‘VLB College’ gaan we dieper in op de energiecrisis en delen we onze toekomstvisie.
 
 

In dit drieluik rond de energiemarkt lees je hoe de Vastelastenbond denkt dat de energiecrisis zich verder ontwikkelt. In het eerste blog vertelden we hoe de energiemarkt werkte voordat de crisis uitbrak. In het tweede deel gingen we dieper in op de huidige situatie, terwijl dit slotstuk een blik in de toekomst geeft en vertelt wat je volgens ons kunt verwachten.
 
 
 

 
De energiecrisis waar we nu inzitten, is ontstaan door de nasleep van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Toen de strenge coronamaatregelen werden losgelaten gingen meer mensen de weg op en trok de economie mondiaal weer aan. Daarmee steeg ook de wereldwijde vraag naar energie. Toen diende de oorlog in Oekraïne zich aan en kwam de gastoevoer vanuit Rusland onder de druk te staan wat tot forse prijsstijgingen leed. Voor de oorlog gingen de tarieven al omhoog maar de situatie in Oekraïne heeft het alleen maar verslechterd.
 

Flinke tariefwijziging juli
 
 

 
Per juli stijgen de energietarieven flink. Dat komt door de hoge inkoopprijzen van stroom en gas. Huishoudens die variabel zitten, kunnen een flinke prijsstijging verwachten. Hoe de toekomst zich verder ontwikkelt, is niet te voorspellen maar de Vastelastenbond verwacht dat de crisis dit jaar zal aanblijven. De verwachting is dat de crisis blijft aanhouden en dat consumenten eraan moeten wennen dat de energieprijzen blijvend hoog zijn. Dat er meer voor de energierekening betaald moet worden, is hoe dan ook onvermijdelijk.
 

Blijvend hoge energietarieven
 
De Vastelastenbond hoopt dat er in juli en augustus weer jaarcontracten op de markt komen maar dat is nog geen zekerheid. We zitten in een bijzondere situatie waarbij zelfs steun vanuit de overheid komt. Nu de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne nog steeds een feit is, komen er steeds meer overheidsmaatregelen bij. Het ziet er naar uit dat we moeten wennen aan blijvend hoge energietarieven.
 


Overheidssteun energiecrisis

 
Door het verlagen van het btw-tarief hoopt de overheid burgers te helpen. Deze maatregelen gelden voorlopig voor het komend half jaar. In plaats van 21 procent betalen burgers de komende zes maanden negen procent. Een andere steunmaatregel vanuit het kabinet is het verlagen van de energiebelasting. Minima krijgen van de overheid eenmalig 800 euro om de energierekening te kunnen betalen. Het einddoel is om Nederland van het gas af te halen maar het netwerk is daar nog niet voldoende voor uitgerust.
 


Vijf opties voor lastenverlaging

 
Er zijn vijf opties om je maandlasten op energiegebied te verlagen. De Vastelastenbond zet de vijf mogelijkheden op een rij:
 

 • Controleer energiecontract

   
  Kijk welk energiecontract het meest voordelig is voor jouw specifieke situatie. Mocht er geen vast contract zijn, kun je variabele contracten onderzoeken;
   

 • Vergelijk variabele tarieven

   
  Recent onderzoek wees uit dat de verschillen tussen variabele contracten op jaarbasis kunnen oplopen tot 1.500 euro;
   

 • Pas energiegebruik aan

   
  Haal stekkers uit het stopcontact van de apparaten die je niet gebruikt, douche korter en zet de lampen uit als je weggaat;
   

 • Kies voor woningverduurzaming

   
  Onderzoek je bespaarkansen en kijk of je jouw energierekening kunt verduurzamen. Wanneer je zelf je energie opwekt met zonnepanelen verlaag je jouw maandlasten. Je kunt ook je woning (verder) isoleren;
   

 • Vraag overheidssteun aan

   
  Minima en huishoudens die net boven de inkomensgrens komen kunnen overheidssteun aanvragen. Daarvoor kunnen ze bij de gemeente terecht.
   

Energie Vanzelf Geregeld

 
De Vastelastenbond is al achttien jaar actief in de energiemarkt.  De missie van de consumentenorganisatie is om huishoudens te helpen hun energierekening te verlagen. In de huidige situatie in de energiemarkt draait het niet meer om welkomstkortingen maar om damage control. Juist in deze tijd is het interessant om onderzoek te doen naar energietarieven. Onze service Energie Vanzelf Geregeld helpt je daarbij. 
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Van der Steen

Per 1 oktober 2022 van 120 Euro per maand naar 505,32 Euro per maand!!! En we leven al zoooo zuinig met gas en elektra! Hoe lang kan je doorgaan in een huurhuis met alleen AOW voor ons beiden en 120 Euro levensverzekering van mijn man?

Zondag 18 september 2022 07:40

Klein

De veronderstelling dat de Prijzen blijven stijgen is een gepasseerd station immers is Nederland een van de vooruitstrevende Naties die de alternatieve energie al heel veel verschillen fronten aangepakt en nu het Gas is afgesloten een nieuwe fase ingaat zijn wij van de dure Russische gas prijs af,
De prullebak in. Een naar de toekomst werken BV een goed funtionerend NETWERK. Nu dik onvoldoende geanticipeerd op de de nieuwe Bronnen Wind ,Zon Waterpompen stoken op vuilverbranding Biogas. Zo Wie Zo is het Grootste gedeelte van de elektravoorziening onvoldoende ingericht op de particuliere aanbiedingen van terug gave stroom aan het net . Een dikke onvoldoende voor de Netbeheerders . zo kan de energiemarkt steeds meer goedkope zonne-energie. benutten en de daarvoor geinvesteerde zonnepanelen de juist waarde ingeven van nieuwe energiebronnen ook de windmolens zijn onvoldoende aangepast aan de nieuwe situatie . Een slordige zaak van de energiemaatschappijen. De kernenergie kan ook nog opgeschaald worden het Gas moet verleden tijd zijn dicht die kraan .Rusland wordt nu uit deze inkomsten gefinanceerd om de oorlog in stand te houden .Wijs zou zijn deze gas toevoer te sluiten . en metteen aan de slag te gaan de alternatieve bronnen aan te sluiten.

Woensdag 01 juni 2022 09:05

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De huidige energiecrisis zorgt ervoor dat er geen vaste contracten meer aangeboden worden en dat huishoudens flink meer (gaan) betalen voor hun energierekening.

VLB College II: Situatie huidige energiemarkt

Donderdag 19 mei 2022 08:50

‌Het team van de Vastelastenbond krijgt veel telefoontjes over de energiemarkt. Er is een energiecrisis gaande en er is sprake van veel onzekerheid en onrust. De huidige energiemarkt steekt and...

Lees meer
VLB College draait om kennisdeling. In dit blog leggen we uit hoe de energiemarkt (tot voor kort) werkte.

VLB College I: Werking energiemarkt

Donderdag 12 mei 2022 09:03

Het team van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over de energiemarkt. Begrijpelijk want er speelt van alles en de onrust zal nog wel enige tijd aanhouden. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat ku...

Lees meer
Vastelastenbond legt uit welke energiebelastingen er allemaal zijn, wat er verandert en wat de BTW wijziging die per 1 juli 2022 ingaat voor jou betekent.

Hoe ziet mijn energierekening er per 1 juli 2022 uit?

Woensdag 11 mei 2022 09:45

Er is veel te doen om de energierekening van 2022 omdat er wegens de energiecrisis overheidsingrijpen nodig is. Het kabinet komt met verschillende tegemoetkomingen om de energierekening te verlagen....

Lees meer
. Er worden verdere prijsstijgingen verwacht en dat zal je ook aan de pomp merken. In combinatie met de lage koers van de euro worden nieuwe records voor de Nederlandse benzineprijs verwacht.

Olieboycot drijft prijs liter benzine op naar drie euro

Vrijdag 06 mei 2022 09:11

‌Na de aankondiging van nieuwe Europese sancties tegen Rusland steeg de olieprijs met vijf procent. Dat komt door de geleidelijke invoering van een boycot op Russische olie. Een vat Brent-olie ko...

Lees meer