Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat gebeurt er op de energiemarkt

Donderdag 02 juni 2022 09:19Margot Boesveld
Energie: update juni 2022: RWE koopt Magnum-centrale van Vattenfall, Rusland stopt gaslevering en Nederland wint gas uit Noordzee

Energie: update juni 2022: RWE koopt Magnum-centrale van Vattenfall, Rusland stopt gaslevering en Nederland wint gas uit Noordzee

‌De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onrust en vraagt om adequaat handelen van energieleveranciers, overheid, bedrijven en consument. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in de energiemarkt. In dit blog kun je alle ontwikkelingen in één overzicht lezen. 

Ontwikkelingen energiemarkt 

  • Rusland stopt met levering van gas aan Nederland
  • Nederland gaat gas winnen op de Noordzee
  • Essent verhoogt variabele energieprijzen voor Nederlandse huishoudens per 1 juli met 35 procent. Eneco en Vattenfall worstelen met zelfde problemen
  • Europese Commissie wil rechten uit de Market Stability Reserve verkopen
  • Voorraden van vloeibaar gas moeten worden aangelegd, kolenvoorraad is goed
  • RWE toont interesse in Magnum-centrale van Vattenfall

Rusland stopt met levering van gas aan Nederland

Nederland is na Polen, Bulgarije en Finland aan de beurt. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom draait de gaskraan dicht. GasTerra (gashandelaar van Shell, Esso en de overheid) weigerde de rekeningen in roebels te betalen. Nederland haalt ongeveer 15 procent van zijn gas uit Rusland, zo’n 6 miljard kuub per jaar. Het kabinet heeft al gezegd voor het einde van dit jaar helemaal te willen stoppen met Russisch gas en zet in op de inkoop van meer vloeibaar gas (lng) uit andere landen.

Nederland gaat gas winnen op de Noordzee

Er zijn inmiddels al vergunningen afgegeven voor Schiermonnikoog en Borkum. De eerste productie staat gepland voor 2024. Om het gas op land te krijgen wordt er een pijpleiding aangelegd. Ook komt er een kabel naar een Duits windpark in de buurt voor de elektriciteitsvoorziening op het platform. (bron: Rijksoverheid.nl). Voor Nederland zijn de vergunningen dus rond. Voor Duitsland duurt het iets langer omdat de Duitse deelstaat Nedersaksen een jaar geleden nog besloot geen vergunningen af te geven. Echter wordt dit  vanwege de oorlog in Oekraïne heroverwogen.

Energiebedrijf Essent verhoogt energietarieven met 35 procent

Klanten zijn daardoor 25 tot 90 euro per maand meer kwijt aan hun energierekening. Die verhoging is nodig vanwege de hoge energieprijzen op de internationale energiemarkt. Vooral gas is fors duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden. Dat wordt onder meer veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. De Vastelastenbond waarschuwde al eerder voor de aankomende prijsstijgingen per 1 juli. Dit heeft alles te maken met een combinatie van inkoopbeleid, marges en debiteurenproblemen. "We voorzien grote problemen voor veel Nederlandse huishoudens. Dat komt mede doordat de overheidscompensatie op een ander moment wordt uitbetaald dan dat de eindafrekening van het energiebedrijf betaalt moet worden. Dit gat weten veel mensen niet te overbruggen".  Wil je meer achtergrond informatie over waar energieleveranciers mee worstelen? Lees dat het bericht over margin calls en debiteurenrisico.

Europese Commissie wil rechten uit de Market Stability Reserve verkopen

Door deze rechten te verkopen kunnen extra opbrengsten gegenereerd worden waarmee de transitie van Russisch gas naar andere energiebronnen kan worden bekostigd. De verkoop van de rechten verspreid zal worden over een periode van vier jaar.

Voorraden van vloeibaar gas moet worden aangelegd

Door de uitbreiding van de huidige lng-terminal in Rotterdam en de aanleg van een drijvende lng-terminal in de Eemshaven kan voor het einde van het jaar zo’n 8 miljard kuub extra vloeibaar gas worden geïmporteerd. Dat zou ruim voldoende moeten zijn om het tekort aan Russisch gas op te vangen. Er moeten nog meer voorraden worden aangelegd om de winter door te komen. Er zijn hoge voorraden van kolen in onder meer de havens van Amsterdam en Rotterdam aanwezig. Kolen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. 

RWE toont interesse in Magnum-centrale van Vattenfall

De Magnum-centrale is een gascentrale die de potentie heeft om in de toekomst op CO2-vrije brandstof als waterstof te draaien. Daarmee speelt de centrale een belangrijke rol in de energietransitie. RWE heeft aangegeven voor 500 miljoen de centrale over te willen nemen van Vattenfall. 

Wil je meer weten over de energiemarkt? Wij houden de markt nauwlettend in gaten. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft.

Vattenfall ontwikkelt waterstofproducerende windmolen

Vrijdag 20 mei 2022 13:50

‌ Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft. Op een bestaande molen ...

Lees meer
Duitsland zet alles op alles om niet meer afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Duitsland stopt eind 2022 met de import van Russische olie

Maandag 16 mei 2022 11:38

‌Tegen het einde van dit jaar stopt Duitsland hoe dan ook met de import van Russische olie. Wanneer het de Europese Unie niet lukt om gezamenlijk een sanctiepakket tegen Rusland op te stellen, ...

Lees meer
Consumenten kunnen de energierekening vaak niet meer betalen. Ondanks de tegemoetkoming van de overheid zal de energierekening per 1 juli stijgen.

PERSBERICHT: Vastelastenbond: Grootste pijn op energierekening moet nog komen.

Maandag 23 mei 2022 10:26

Veel huishoudens gaan de échte financiële gevolgen pas halverwege dit jaar merken. Een grote groep huishoudens in Nederland had nog het voordeel dat voor de energiecrisis al energie voor hen was...

Lees meer
De energiemarkt verkeert al ruim een half jaar in een diepe crisis en het ziet er niet naar uit dat hier binnen afzienbare tijd verandering in komt.

VLB College III: Toekomstverwachting energiemarkt

Woensdag 25 mei 2022 12:01

‌Dagelijks krijgt ons Customer Care Team veel vragen over de energiemarkt. De energiecrisis is in volle gang en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. De verwachting is dat de energietari...

Lees meer