Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Bespaar op energie

Denk hierbij aan huis isolatie en energie zuinige apparaten; hoe minder energie u verbruikt des te minder rekent u aan het eind van het jaar af.

Maar ga ook sluip verbruik van oude of defecte apparaten tegen bij een onverwacht hoog energie verbruik. Als u een onverwacht hoge energie rekening heeft zijn er stroom meters te koop waarmee u kunt controleren of er apparatuur of witgoed in uw huis te veel stroom verbruikt.

Een andere energie bespaar tip het zuinig verwarmen van uw woning door tochtstrips te kopen of zelfs door het aanschaffen moderne(re) verwarmingssystemen. Verlicht uw huis met led- en/of spaar lampen en bespaar jaarlijks tot enkele tientjes op de energie rekening.

Vergelijk energietarieven op websites van leveranciers.

Let bij het vergelijken van energie tarieven op de volgende zaken: vastrecht – de vaste kosten die te vergelijken zijn met 'abonnementskosten', die een energie leverancier maandelijks in rekening brengt – en het energie tarief ofwel de prijs per kWh stroom en m³ gas.

De hiervoor genoemde onderdelen – vastrecht en energie tarieven – zijn het deel van uw energie rekening dat verschilt per leverancier. Simpel gezegd kunnen deze onderdelen u besparing opleveren. Overige kosten zoals btw, netwerk en transport kosten et cetera zijn ongeacht uw leverancier gelijk en er valt dus niet op te besparen.

Ervaringen van andere consumenten vergelijken

Ervaringen van andere consumenten kunnen u voordat u een energie contract afsluit bij een energie leverancier inzicht in de service van de betreffende leverancier. Persoonlijke verhalen van consumenten vertellen zo veel meer dan reclamespotjes of boodschappen van bedrijven. Er zijn in Nederland verschillende websites waar kritische consumenten het onderling én met leveranciers hebben over o.a. energie leveranciers. Bekijk de ervaringen van deze consumenten op onder meer de volgende websites:

  • kieskeurig.nl
  • TROSradar.nl
  • energieleveranciers.nl
  • de consumentenbond

Verlengings- of slaperstarieven

Veel energieleveranciers bieden consumenten in eerste instantie een goedkope aanbieding met aantrekkelijke tarieven. Zodra het eerste contractjaar voorbij is worden de energietarieven verhoogd. Bij variabele contracten gebeurt dit meestal al tijdens het eerste contractjaar. Energie bedrijven belonen consumenten dus vaak niet langdurig nadat ze klant zijn geworden.
Kortom, wanneer u na de contractduur niet overstapt dan wordt uw tarief flink verhoogd.  Energie leveranciers rekenen er op dat u niet elk jaar overstapt, en omdat het overgrote deel van de consumenten dit niet doet worden de leveranciers 'slapend rijk door slaperstarieven'. Wees u dus bewust van de eind datum van uw energie contract (en) om verhoogde tarieven te voorkomen.

Stilzwijgende contract verlenging

Noteer de einddatum van uw energiecontract dus in uw agenda om energie prijs stijgingen te voorkomen. De Vastelastenbond houdt de einddatum van contracten voor haar leden in de gaten en brengt hen op de hoogte als het contract afloopt of als er een beter aanbod is. Op deze manier weten leden van de Vastelastenbond zeker dat ze niet te veel betalen en dat ze jaar in jaar uit de laagst mogelijke energie contracten kunnen afsluiten.

Zet uw energie tarief vast

Variabele energietarieven behoren de marktprijs te volgen, zowel naar boven als naar beneden. Helaas misbruiken veel leveranciers het variabele energietarief om u met een lage prijs te lokken. Gedurende uw contractjaar wordt het tarief – vaak zonder uw medeweten – verhoogd. Uiteindelijk rekent u dus eigenlijk de hoofdprijs af, terwijl u dacht een aantrekkelijk contract te hebben afgesloten.

Vaak merkt u deze tariefsverhoging pas op op uw eerste jaarnota. Kies daarom voor zekerheid en sluit via de Vastelastenbond een contract met vaste tarieven voor 1 jaar vast energie, 2 jaar vast energie of 3 jaar vast energie af.