Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

In november 2015 zijn er meerdere collectieve energieveilingen georganiseerd. Vereniging de Vastelastenbond zet de uitslagen van laatste twee energieveilingen naast elkaar. In het onderzoek worden de veilingen onder de loep genomen van Vereniging Eigen Huis en Sloop de Crisis van november 2015.

De nadelen van een energieveiling

De Vastelastenbond heeft al vaker aandacht besteed aan veilingen. Een goede manier om de energierekening te verlagen, maar let goed op:

  1. Veilingen bieden niet de laagste prijs;
  2. Afspraken achter de schermen niet in belang consument;
  3. Veilingpartij mag lid niet waarschuwen wanneer contract afloopt;
  4. Na afloop van het contract worden de tarieven "ongemerkt" verhoogd.

Veilingaanbod niet de goedkoopste optie voor consument

In alle gevallen blijkt dat het veilingaanbod niet de goedkoopste optie is voor de consument. Op de uitslagdatum is ook gekeken naar de goedkoopste aanbieder in de markt op basis van dezelfde verbruiken. (3500 kWh en 1800 m3, gasregio 9). De prijsverschillen liggen tussen € 61,- en € 93,- op jaarbasis. In het tweede jaar lopen de verschillen (buiten proportioneel) op tot meer dan € 400,- op jaarbasis in het nadeel van de consument.

Verschil energieveiling eerste en tweede jaar

(Veiling)partij Vereniging Eigen Huis Sloop de Crisis

Vastelastenbond
Switch Service

Jaarkosten winnaar € 1.570,00 € 1.602,50 € 1.509,57
Verschil jaar 1 -€ 60,43 -€ 92,93
Jaar 2* € 1.974,88 € 1.974,88 € 1.514,11
Verschil jaar 2 -€ 460,77 -€ 460,77

*In de berekening is gebruik gemaakt van de variabele tarieven van Budget Energie (winnaar energieveiling). Deze tarieven wijzigen twee keer per jaar. In de berekening zijn de onbepaalde tijd tarieven gebruikt van juli 2015, die geldig zijn voor het derde en vierde kwartaal van 2015. (enkel stroomtarief € 0,2156, gastarief € 0,6084, vastrechtkosten stroom € 5,99 p/mnd en vastrechtkosten gas €5,99 p/mnd). Voor de Switch Service is een inschatting gemaakt op basis van de ontwikkelingen in de energiemarkt.

Na het eerste jaar gaat de kassa rinkelen

Wat uit het bovenstaande overzicht naar boven komt is dat het verdienmodel voor energieleveranciers in het tweede (derde, vierde,..) jaar zit. In het eerste jaar wordt geld toegelegd op klanten. Vanaf het tweede jaar gaat de energieleverancier die de veiling heeft gewonnen marge maken door de prijzen te verhogen.

Vandaar dat de veilingpartijen (bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis0 klanten niet mogen benaderen. Dat zou er voor zorgen dat er teveel verliesgevende klanten verdwijnen en dat de winnaar van de veiling geen winst kan maken.

  • Vereniging eigen huis en Sloop de crisis zijn niet onafhankelijk. Ze maken directe afspraken met energieleveranciers.
  • ‘Sloop de crisis’ is opgericht door de directeuren van de Nederlandse Energie Maatschappij. De veiling voor energie is alle keren gewonnen door de Nederlandse Energie Maatschappij.

De Switch Service

Als u wel het goedkoopste tarief wilt hebben en als u zich wilt aansluiten bij een onafhankelijke dienst, kies dan voor de Switch Service. U heeft dan jaar na jaar het goedkoopste energiecontract. Wij zijn volledig onafhankelijk en werken niet direct samen met energieleveranciers. Geen onaangekondigde prijsverhogingen, geen afspraken die niet in uw belang zijn.

Lees meer over veilingen:

Afgesproken bodemprijzen energieveilingen

Energieveilingen: wel of niet goedkoop?

De valkuilen van een energieveiling