Alle ontwikkelingen uit de
Energiemarkt

Uitleg energietarieven

Het energietarief bestaat uit de tarieven van stroom en gas. Elke leverancier hanteert andere prijzen voor verschillende energiecontracten. Hierdoor zien veel consumenten door het bomen het bos niet meer. Die onduidelijkheid is de belangrijkste reden waarom mensen maar één keer of zelfs nooit overstappen. Op deze pagina krijg je uitleg over: 

 • Leveringstarieven stroom en gas
 • Opslag duurzame energie
 • Energiebelasting
 • Vermindering energiebelasting

De energieprijzen zijn volop in ontwikkeling. Gasprijzen fluctueren enorm de laatste jaren.

Welke energietarieven zijn er? Vaste en variabele tarieven.

‌Er zijn verschillende tarieven in de energiemarkt. Deze verschillen per leverancier, want elk energiebedrijf mag zelf zijn prijzen bepalen. Het verschil tussen een vast en variabel tarief zit alleen in de leveringskosten voor stroom en gas. Andere kosten – zoals overheidsbelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerskosten – zijn hetzelfde voor vaste en variabele prijscontracten. Deze bedragen betaal je wel aan jouw energieleverancier, maar dit geld gaat uiteindelijk naar de overheid en jouw netbeheerder.

‌Vaste energietarieven

Vaste energietarieven zijn tarieven die niet veranderen gedurende de contractperiode van jouw energiecontract. Je maakt namelijk een afspraak met de energieleverancier dat de tarieven gelijk blijven en je standaard een vast bedrag betaalt. De energiecontracten lopen vaak voor een periode van één jaar (twaalf maanden) of drie jaar (36 maanden).
De Vastelastenbond werkt ook met vaste tarieven. Dat zorgt namelijk voor duidelijkheid, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Variabele energietarieven

Variabele tarieven worden ook wel variabele onbepaalde tijd tarieven, verlengingstarieven of slaperstarieven genoemd. Deze tarieven betaal je als je géén actie onderneemt wanneer jouw vaste contracttermijn is verlopen of wanneer je nog nooit bent overgestapt. Je hebt dan een contract dat maandelijks opzegbaar is. Deze tarieven worden twee keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) aangepast.

Het meest recente nieuws op energiegebied

We houden de ontwikkelingen uit de energiemarkt nauwlettend in de gaten. In onze blogs delen we onze visie op het laatste nieuws. Ook presenteren we de uitkomsten van onze onderzoeken op het gebied van energie. 

Energiecrisis in volle gang: ‘Verstandig om alvast noodscenario’s klaar te hebben’

Donderdag 09 juni 2022

‌De energiemarkt is nog steeds onstuimig te noemen en dat blijft voorlopig wel even zo verwacht directeur Dirk-Jan Wolfert. De directeur van de Vastelastenbond ziet wel een aantal positieve ontwikkelingen maar ziet ook nog een hoop obstakels.

Lees meer

Wat gebeurt er op de energiemarkt

Donderdag 02 juni 2022

‌De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onrust en vraagt om adequaat handelen van energieleveranciers, overheid, bedrijven en consument. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in de energiemarkt. In dit blog kun je alle ontwikkelin

Lees meer

VLB College III: Toekomstverwachting energiemarkt

Woensdag 25 mei 2022

‌Dagelijks krijgt ons Customer Care Team veel vragen over de energiemarkt. De energiecrisis is in volle gang en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. De verwachting is dat de energietarieven per juli nóg hoger worden. Wat kun je als co

Lees meer

PERSBERICHT: Vastelastenbond: Grootste pijn op energierekening moet nog komen.

Maandag 23 mei 2022

Veel huishoudens gaan de échte financiële gevolgen pas halverwege dit jaar merken. Een grote groep huishoudens in Nederland had nog het voordeel dat voor de energiecrisis al energie voor hen was ingekocht. Dit voordeel vervalt per 1 juli. Dan m

Lees meer

Wist je dat...

 • Slecht tien procent van de Nederlanders regelmatig overstapt?
 • Je door over te stappen tot wel € 660,- kunt besparen?
 • Je gemiddeld 2,5 uur bezig bent met het vergelijken van een energiecontract?
 • Er inmiddels 59 energieleveranciers zijn?

Opbouw energietarieven

Een energietarief bestaat uit verschillende elementen. 

 • Kale leveringstarieven: Het 'kale' leveringstarief verschilt per energieleverancier. Dit is de prijs die je zonder belastingen betaalt voor de levering van het energietarief. Er is een stroom- en een gastarief. Beiden worden met een andere hoeveelheid uitgedrukt. De stroomprijs kun je op de energierekening vinden onder leveringstarief per kWh en het gastarief vind je onder de noemer leveringstarief per m3

 • ODE: Sinds 1 januari 2013 is de Wet Opslag Duurzame Energie (ODE) van kracht. Het doel van deze belasting is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) regeling te financieren. Dat resulteerde in een directe verhoging van de energierekening in 2014.  

 • Energiebelasting: Naast de jaarlijkse verhoging van de ODE, worden er ook andere belastingen geïnd. Lees hier meer over de energiebelasting

Netwerkkosten

Een gedeelte van de energierekening bestaat uit netwerkkosten. Dit zijn de tarieven die je voor het transport en het onderhoud van het netwerkbedrijf betaalt. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van je regio, woonplaats en netwerkbeheerder. Voor stroom en gas is dit onderverdeeld in zeven gebieden. Lees hier meer over de netwerkkosten.  

Wijziging energietarieven en kennisgeving energieleverancier

Wanneer je een contract bent aangegaan voor de levering van energie tegen een vast tarief, dan kan deze prijs tussentijds niet zomaar gewijzigd worden. Je moet namelijk een redelijke tijd vooraf ingelicht worden over een tariefwijziging en jouw opzeggingsrecht van 30 dagen. Dit betekent dat als je een contract met variabele tarieven hebt, je uiterlijk 1 juni en 1 december een bericht van je energieleverancier moet hebben gehad. In dat bericht moeten de prijswijzigingen van variabele leveringstarieven per 1 juli en 1 januari gecommuniceerd worden.

Vermindering energiebelasting

Omdat energie als eerste levensbehoefte (basisvoorziening) wordt gezien, krijgt ieder huishouden in Nederland weer een beetje terug van de belasting. De heffingskorting is dus eigenlijk een korting op jouw energierekening die door de overheid wordt betaald. Je vindt dit op je energierekening onder het kopje vermindering energiebelasting. Als de energieprijzen erg stijgen wordt dit ook als een extra compensatie gebruikt. 

Zo kom je in contact met ons

Neem gerust contact met ons op. Onze experts zitten voor je klaar.
Wij zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.