Wilt u weten hoe het beveiligen van modem of router werkt? Via deze pagina helpen wij u graag met handige tips om zo veilig mogelijk gebruik te kunnen maken van uw draadloze modem en/of router.

Modem beveiligen

  1. Als u uw modem wilt beveiligen, raadpleeg dan ten eerste de gebruikershandleiding. Als u deze niet in uw bezit heeft, kunt u via internet ook de gebruikershandleiding vinden.
  2. Voor het aanpassen van uw netwerknaam en netwerk wachtwoord dient u in te loggen op uw modem. Dit kan in de meeste gevallen door het IP-adres van uw modem in te voeren in een webbrowser. Het standaard ip-adres van de meeste modems is 192.168.1.1
  3. Vervolgens kunt u met het door de provider ingestelde wachtwoord en gebruikersnaam inloggen, vaak wordt voor beiden de term ‘Admin’ gebruikt.
  4. Zodra u ingelogd bent, kunt u de netwerknaam aanpassen naar uw eigen voorkeur. Ook kunt u een zelfbedacht wachtwoord instellen. Deze beveiligingstappen zijn makkelijk zelf te ondernemen, nemen weinig tijd in beslag en uw modem is vervolgens veiliger dan via de standaardinstellingen.

Router beveiligen

De meeste modems die tegenwoordig worden geleverd hebben een ingebouwde router, waarvan de instellingen zijn te wijzigen via de stappen die hierboven staan beschreven.

Heeft u een zelf aangeschafte router waarvan u de beveiligingsinstellingen wilt wijzigen? Raadpleeg dan de eigenaarshandleiding, of zoek op internet naar instructies.

Relevante informatie

10 tips wapen u tegen internetcriminelen

Alles over het gebruik van wachtwoorden