Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

10 tips: Wapen u tegen internetcriminelen en internet veilig!

Dinsdag 21 oktober 2014 10:10Margot Boesveld

 

Dagelijks worden mensen bestolen via internet. Onlangs kwam nog in het nieuws dat er uit naam van Post.NL en Ziggo emails worden verzonden om gegevens van consumenten te achterhalen. Het is belangrijk dat u weerbaar wordt tegen bedreigingen van buitenaf. Daarom geven we 10 voorzorgsmaatregelen die u uit handen van cybercriminelen houden.

1. Kies slimme wachtwoorden

Zorg dat je wachtwoorden niet te makkelijk te raden zijn. Vermijd simpele wachtwoorden zoals een reeks van dezelfde letter of woorden zonder cijfers of leestekens. Hanteer voor elke website waar je een account hebt een ander wachtwoord. Zo heeft een cybercrimineel slechts toegang tot één account als hij achter een wachtwoord komt. Maak voor belangrijke websites, zoals DigiD, een moeilijker te raden wachtwoord dan voor minder belangrijke websites.

2.  Herken Phishingmails!

Er zijn criminelen die een phishing e-mail sturen om zo uw gegevens te achterhalen. Deze Phishings e-mail bestaan uit: Slecht taalgebruik, onpersoonlijke aanhef, onbekend e-mail adres en vreemde links. Vaak wordt er gevraagd naar persoonlijke gegevens. Onthoud dat bedrijven nooit per e-mail om een wachtwoord of pincode vragen. Zie hier een voorbeeld van de Ziggo Phishingmail.

3. Beveilig uw wifi-netwerk en log alleen in op betrouwbare netwerken

Zorg dat uw draadloze thuisnetwerk geen openbaar netwerk is. Kies een netwerknaam en versleutel uw netwerk met beveiligingssleutels: WEP, WPA en WPA2 met AES-encryptie. Aangezien AES de veiligste encryptiemethode is, kiest u bij voorkeur voor deze instelling. Als laatste kiest u een sterk wachtwoord dat anderen moeilijk kunnen raden. Met dit wachtwoord meld u alle apparaten aan op het draadloze netwerk.

Zit u op internet via een openbaar wifinetwerk? Houd er rekening mee dat iemand mee kan kijken. Vermijd zoveel mogelijk internetbankieren. Doe dat liever in een veilige thuisomgeving.

4. Sluit pop-ups met Alt F4

Soms komt er plots venster op terwijl u hier niet om hebt gevraagd. Dit is een pop-up. Hierin ziet u soms een kruisje dat doet vermoeden dat u daarmee het venster sluit. Dan blijkt het 'kruisje' gewoon bij de pop-up te horen en word u alsnog naar de geadverteerde website doorgeschakeld. Als u de toetsencombinatie Alt F4 gebruikt als er een pop-up opkomt, weet u zeker dat u het ongewilde venster sluit.

5. Controleer het adres van websites

Kijk altijd of de sitenaam in de adresbalk wel klopt. Soms wijkt deze af van de èchte internetsite. Vooral in phishingmails wordt vaak doorverwezen naar nepsites. De naam in de adresbalk wijkt soms maar met één letter af van de juiste naam. Gebruik voor sites die u vaak bezoekt bladwijzers zodat u altijd de juiste sites bezoekt. Vaak wordt op sociale media een verkorte link gebruikt om mensen naar een site door te sturen. Controleer bij 'aankomst' op de site altijd even of het de juiste pagina is. Wijkt er een letter of cijfer af van de site die u wilt bezoeken? Klik de site dan weg. Zo staat er bijvoorbeeld niet 'https://www.RABOBANK.nl' maar 'http://www.RABROBANK.nl'. De afwijkende sitenaam is niet afkomstig van de oorspronkelijke organisatie. Controleer dit soort adressen altijd goed.

6. Plaats uw e-mailadres niet zomaar online

Zorg ervoor dat U UW e-mailadres zo min mogelijk op publieke pagina's op internet staat. Dit voorkomt dat het adres in mogelijke gegevensbestanden van cybercriminelen terechtkomt. Kijk ook de privacyinstellingen van uw sociale mediakanalen na. Hier kan u ervoor kiezen dat alleen kennissen de gegevens op uw profiel kunnen zien. Dit kan vaak bij instellingen. Zo blijft u e-mailadres onzichtbaar voor onbekenden. Bij Facebook gaat u naar uw instellingen. Vervolgens klikt u op privacy of beveiliging in het linkerkeuze menu. Hier kan u aangeven wie uw profiel mag bekijken en kan u uw wachtwoord wijzigen.

7. Gebruik een spamfilter

E-mail is een gangbare weg voor internetcriminelen om u te bereiken. Daarom is het belangrijk dat u zich goed beschermt tegen gevaarlijke mailtjes. Een spamfilter is hierbij een handig hulpmiddel. Voordat de gevaarlijke mail in uw mailbox komt, haalt de filter de gevaarlijke mailtjes uit uw inbox. Als phishingmails niet in uw inbox terechtkomen, kunnen ze immers ook geen bedreiging vormen. 

8. Installeer en gebruik een firewall en een antivirusprogramma

Een firewall is een programma dat bijhoudt wie en wat verbinding wil maken met uw computer. Zijn er partijen waar u liever geen connectie mee legt, dan blokkeert u de toegang. Zo blijft de pc vrij van ongewenste invloeden van buitenaf. Het is dus aan te raden om een firewall en virusscanner op uw computer te installeren. Let op: het kan zijn dat een virusscanner uw computer vertraagt. Lees daarom de reviews voordat u de software installeert.

9. Installeer alleen apps via de officiële app store

Als u apps op uw telefoon wilt downloaden, zorg dan dat u deze downloadt in de app store die standaard op uw toestel beschikbaar is. Bij een smartphone met Android kiest u 'Google Play' om apps te downloaden. Heeft u een iPhone? Kies dan de 'App Store' om deze apps op u telefoon te zetten. 

10. Gebruik je gezond verstand

Denk goed na bij al uw acties op het het wereldwijde internet. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Achteraf kunnen mensen soms niet geloven dat ze erin zijn getuind. Als u uw gezond verstand had gebruikt, had ju zichzelf een hoop ellende bespaard. Komt u er niet uit. Schroom dan niet om Vereniging de Vastelastenbond te bellen. Wij helpen en adviseren u graag.

Conclusie

Internet is een handig medium met eindeloze mogelijkheden. Beperk de mogelijkheden van internetcriminelen door onze tips te gebruiken. Zo surf je op een veilige manier! Ook rijksoverheid heeft een aantal tips en trucs voor u. Lees verder

Bronnen: Nederland veilig en Computer Totaal

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over