Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Kies voor de VasteLastenBundel<

Jouw vaste lasten onder één dak geregeld.

Eén aanspreekpunt voor je vaste lasten. Regel je energie, verzekeringen en meer via ons.

€150,- p.j

Of €15,-p.m

Meer informatie

De Vastelastenbond ontvangt de laatste tijd geregeld vragen van leden over Sloopdecrisis.nl, een recent opgericht inkoopcollectief, dat het RTL4-programma 'Een dubbeltje op zijn kant' sponsort.

In dit tv-programma worden huishoudens die in financieel zwaar weer verkeren geholpen. Het doel van ‘Sloop De Crisis’ lijkt duidelijk: door te besparen op de vaste lasten moet Nederland weer uit de crisis komen. Een nobel streven. Toch?

Echter wanneer we Sloop de Crisis goed onder de loep nemen komen we een aantal opvallende zaken tegen. Ook is het apart dat de inmiddels ca. 8 veilingen 'gewonnen' zijn door dezelfde partij, maar het blijkt niet de goedkoopste leverancier te zijn. Hoe steekt dit 'nobele' initiatief in elkaar? 

Wat ons opvalt

Wij zijn naar aanleiding van vragen vanuit ons eigen collectief eens kritisch gaan kijken naar dit initiatief. Opvallende feiten/zaken zijn:

  • ‘Sloop De Crisis’ is een initiatief van creatief communicatiebureau MindGrind B.V.
  • Oprichters van MindGrind zijn de heer H. Swinkels en de heer P. Schoen.
  • De heer Swinkels en Schoen zijn ook de oprichters, directeuren en eigenaren van de Nederlandse Energie Maatschappij.
  • Andere energieleveranciers worden wellicht afgeschrikt, aangezien de initiatiefnemer ook de concurrent is.
  • Sloopdecrisis.nl is de hoofdsponsor van het programma 'Een dubbeltje op zijn kant'.
  • De uitslagen van de veilingen worden keer op keer gewonnen door de Nederlandse Energiemaatschappij of Youfone. 

MindGrind, het bedrijf achter ‘Sloop de crisis’, is een bedrijf dat is opgericht door de heer H. Swinkels en de heer P. Schoen. Deze heren zijn de oprichters en directeuren van de Nederlandse Energie Maatschappij! Dit lijkt ons belangenverstrengeling. Ook Quote Magazine* bracht de hierboven genoemde feiten recent al aan het licht. Het is zéér opvallend te noemen dat op het moment dat Quote Magazine bekendmaakte dat de directeuren van de Nederlandse Energie Maatschappij achter Sloopdecrisis.nl zitten, de heren Swinkels en Schoen hun functie als bestuurders van MindGrind hebben overgedragen aan twee andere BV’s.

Updates Sloop de Crisis veilinguitslagen

Datum

Uitslag veiling Sloop de Crisis

27 oktober 2016 De veiling van 27 oktober is wederom gewonnen door Budget Energie en de Nederlandse Energie Maatschappij. Zij bieden allebei contracten voor 1 of 3 jaar. Budget Energie is de goedkoopste van de twee.
20 juli 2016 De veiling voor internet, televisie en bellen is gewonnen door Vodafone. Het betreft een alles-in-1 contract. Hetzelfde contract bij Vodafone is op dit moment goedkoper via de Vastelastenbond.
14 juni 2016 Uit de veiling van 14 juni is Budget Energie als goedkoopste uit de bus gekomen. 

2 februari 2016 

Voor mobiel bellen heeft Youfone gewonnen. De Quote bracht eerder naar buiten dat Youfone en de Nederlandse Energie Maatschappij banden hebben met elkaar.  

Wat valt op? De kosten voor het abonnement zijn exact hetzelfde als op de website van Youfone. Het enige verschil is € 4,99 administratiekosten bij het 2 jarige abonnement. De laagste prijsgarantie die wordt geboden heeft alleen betrekking op abonnementen van Youfone. Dus als een andere provider goedkoper is, heeft u niets aan deze garantie. 

28 januari 2016

Volgens de teller doen er inmiddels meer dan 1.000.000 mensen mee met Sloop de Crisis. De 8ste veiling is gewonnen door de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie.

29 oktober 2015

De uitslag van de 7e veiling van Sloop de Crisis is bekend. Ook deze veiling is gewonnen door de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie.

2 juni 2015

De uitslag van de 6e veiling van Sloop de Crisis is bekend. Ook deze veiling is gewonnen door de Nederlandse Energie Maatschappij. De energieleverancier die naast de Nederlandse Energie Maatschappij een aanbod mag doen is Budget Energie.

17 februari 2015

De uitslag van de 5e veiling van Sloop de Crisis is bekend. Ook deze veiling is gewonnen door de Nederlandse Energie Maatschappij. De energieleverancier die naast de Nederlandse Energie Maatschappij een aanbod mag doen is Budget Energie.

22 oktober 2014

De uitslag van de 4e energieveiling van Sloop de Crisis is bekend. Wederom heeft de Nederlandse Energie Maatschappij gewonnen. Naast de Nederlandse Energie Maatschappij heeft ook Budget Energie gewonnen.

27 juni 2014

De uitslag van de meest recente energieveiling van Sloop de Crisis is bekend. Dit keer heeft de Nederlandse Energie Maatschappij wederom gewonnen. Naast de Nederlandse Energie Maatschappij heeft ook Budget Energie gewonnen.

4 juni 2014

Het Financiële dagblad doet onderzoek en komt tot de conclusie dat collectief inkopen vaak duurder is.

26 maart 2014

Verrassing! Ook de tweede Sloopdecrisis-veiling is gewonnen door: jawel, de Nederlandse Energie Maatschappij. Het handige van het meebieden op een zelf georganiseerde veiling, is dat je weet wat je concurrentie biedt. De nummer 2 is Budget Energie geworden: met een verschil op jaarbasis van een zéér magere €1,23.

1 december 2013

Het vermoeden van de Vastelastenbond en Quote Magazine is uitgekomen: de winnaar van de Sloopdecrisis.nl veiling voor energie is de Nederlandse Energie Maatschappij!  Bij mobiele telefonie won Youfone de veiling. Ook dit bedrijf blijkt betrokken te zijn bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Dit is voor ons totaal geen verrassing: zowel de Vastelastenbond als Quote voorspelden al dat Sloopdecrisis.nl alles behalve onafhankelijk is...

Oprichter Nederlandse Energie Maatschappij is mede-initiatiefnemer ‘Sloop de crisis’

Op de website Sloopdecrisis.nl staat dat één van de initiatiefnemers van inkoopcollectief ‘Sloop de crisis’ Pieter Schoen is. Zoals eerder aangegeven is dit ook medeoprichter en directeur van de Nederlandse Energie Maatschappij! Hierover wordt op de website van ‘Sloop de crisis’ het volgende gezegd: “(...) het spreekt overigens voor zich dat Pieter zich vanuit zijn betrokkenheid bij NLE binnen Sloopdecrisis.nl niet bezighoudt met de energie-aanbiedingen, hoewel onze werkwijze al onafhankelijkheid garandeert.” Voor ons spreekt dit helemáál niet vanzelf. Er wordt totaal niet duidelijk gemaakt op welke manier de werkwijze van Sloopdecrisis.nl ‘onafhankelijkheid garandeert’.

Het lijkt ons dat andere leveranciers wellicht worden afgeschrikt om mee te doen met de ‘Sloop de crisis’ energieveiling, gezien de vermelding van de naam en functie van de heer Schoen, de concurrent.

Extra aandacht op 24 juni 2014: ontdekking deelnemers

We vroegen ons af: Welke leveranciers bieden mee? Op de website van Sloop de Crisis prijkten tot voor kort een aantal logo’s van energieleveranciers. Uit navraag bij  deze energieleveranciers bleek dat zij wel uitgenodigd waren, maar geen bod gaan uitbrengen. De logo’s wekten echter de suggestie dat deze leveranciers mee zouden bieden. Inmiddels zijn de logo’s van energieleveranciers verdwenen. Dat de namen van de betreffende leveranciers nog steeds op de website staan, wil absoluut niet zeggen dat deze leveranciers meedoen met de veiling. Een sterk staaltje misleiding.

31 juli 2014: extra informatie over energieveilingen

RTL nieuws ontdekt dat energieveilingen, op aandringen van energieleveranciers, werken met een zogenaamd streefgetal ofwel een bodemprijs. De energieleverancier die de ‘bodemprijs’ biedt sleept de deal binnen. Wil een andere leverancier minder dan de bodemprijs bieden (meer korting voor de inschrijvers), dan kan dat niet altijd. Het is dan dus onmogelijk om consumenten een beter bod te doen dan vooraf is afgesproken.  De toezichthouder, ACM, is daarom binnengevallen bij een aantal aanbieders van veilingen, omdat zij vermoeden dat er verboden prijsafspraken zijn gemaakt.

Conclusie

Sloopdecrisis.nl stelt volledig onafhankelijk te zijn, maar in hoeverre het inkoopcollectief dat nu écht is, wordt nergens duidelijk. Het inkoopcollectief heeft wat ons betreft in ieder geval de schijn tegen. Wilt u overstappen van energieleverancier? Maak dan een vergelijking op basis van uw jaarverbruik en kijk niet naar het voorschotbedrag, maar naar de echte tarieven per kWh en m3. 


Meer informatie over Sloop de Crisis vindt u hier:

http://www.quotenet.nl/Nieuws/Pieter-Schoen-en-Harald-Swinkels-van-Nederlandse-Energiemaatschappij-achter-Sloopdecrisis.nl-88511

http://www.quotenet.nl/Nieuws/Annemarie-van-Gaal-weet-niet-van-banden-Sloopdecrisis.nl-en-NL-Energie-88705