Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiekosten: besparen op apparatuur heeft nut!

Maandag 05 november 2018 16:00Margot Boesveld
energie en apparaten

energie en apparaten

Hoe zijn de energiekosten verdeeld?

Hoe zijn de energiekosten van uw woning verdeeld?  Het grootste gedeelte (47%) gaat op aan uw verwarming, maar wist u dat naast de verwarming, apparaten en verlichting bijna 35% van uw energiekosten behapt? Het besparen op apparatuur in en rondom uw woning heeft effect en is dus de moeite waard.

Apparaten en lampen

Gelukkig worden de elektrische apparaten in huis steeds zuiniger en duurzamer. Echter neemt de hoeveelheid aan apparaten de laatste jaren toe. We staan versteld van het aantal apparaten dat er in een gemiddeld huishouden aanwezig is. Zo heeft bijna elk huishouden tegenwoordig een koelkast, extra (bier)koelkast, vrieskast, (elektrische) oven,  wasmachine, vaatwasser, magnetron, computer, TV, waterkoker, koffiezetapparaat en soms zelfs airco.
Een Amerikaanse koelkast, de vaatwasser, elektrische boiler en de wasmachine zijn de grootste energieverbruikers. Sterker nog een Amerikaanse koelkast verbruikt bijna 40% meer stroom!

Tip 1: Koop apparaat op maat met energielabel A+++

Veel mensen denken dat energielabel A+ label ook zuinig is, maar dat klopt niet. Dit is tegenwoordig het slechtste energielabel op de markt. Kies bij een nieuw apparaat een energielabel A+++. 

Tip 2: Verminder uw verbruik 

Het klinkt logisch, maar toch doen we het niet. Gebruik een stand-by killer, trek de stekker uit de apparaten die u niet gebruikt, gebruik de droger alleen in de winter en laat lampen niet aan. En vergeet voor de komende winter de extra koelkast in de garage niet uit te zetten.

Lampen: van gloeilamp naar spaarlamp naar LED lamp

Elk huishouden heeft gemiddeld 22 tot 25 lampen in huis. In Nederland zijn er circa nog 65 miljoen gloeilampen aanwezig.  Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, ben je op de lange termijn voordeliger uit. Zo betaal je voor gloeilampen € 105,- en voor Led lampen €15,- per jaar.  Daarnaast gaan LED lampen véél langer mee. Een gloeilamp kun je ca. 1,5 jaar gebruiken en een Ledlamp heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 35 jaar.

Verwarming blijft grootste kostenpost

Met stip op nummer één staan de kosten voor de verwarming. Dit blijft voor de Nederlandse huishoudens de grootste kostenpost. Kiezen voor een goed energiecontract is een slimme keuze. Zo heeft u lage tarieven en bespaart u direct op uw kosten. U kan er ook voor kiezen om juist het gasverbruik te verminderen. Dit kan o.a. door middel van isolatie en andere slimme maatregelen in uw woning te treffen.  Deze maatregelen leveren u direct een besparing op. 

energieverbruik Nederlandse huishoudens en verdeling energiekosten

Warm water

Water is nummer drie in de lijst van uw energiekosten. Iedereen betaalt voor water. De tarieven voor water lopen erg uit een en zijn afhankelijk van uw waterleverancier. Elke regio heeft namelijk zijn eigen waterbedrijf. Warm water brengt extra kosten met zich mee, omdat er voor het verwarmen van water gas of elektriciteit nodig is. Ook slim gebruik van warm water heeft invloed op de kosten. Wanneer u uw was op 30 graden doet, de vaatwasser op de eco stand gebruikt en niet te lang doucht, bespaart u gemakkelijk tientallen euro’s per jaar.

Aansluitkosten

Uw betaalt aansluitkosten voor de aansluitingen in uw woning. Denk hierbij aan uw elektriciteitsmeter, gasmeter en watermeter. Afhankelijk van de hoogte van uw aansluiting (aansluitwaarde)  en verbruik betaalt u per jaar aansluitkosten aan uw regioleverancier.

Overzicht stroom verbruik apparaten

Tips voor het besparen op uw energiekosten

Welke energielabels en keurmerken zijn er? 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

henny vergeest

ik bespaart veel in huis en doe niet alle lampen aan veel kaarsjes aan gezellig en ook warmte gas en licht 60 euro kleding wassen alleen zaterdag zondag mijn verwarming niet hoog zetten dikker kleden soms een glaasje wijn krijg je het ook warm in de overgang is ook zuinig en ik kan nu ook sparen geweldig zuinig ik weet er alles van om te sparen groetjes henny

Maandag 12 november 2018 23:32

Louis M G A Esser

Waardevolle info. om bewustzijn van kosten (en verbruik) te verhogen!.

Donderdag 08 november 2018 09:17

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energieflex verliest vergunning

Update 23-10: Energieflex failliet (ACM trekt vergunning Energieflex in)

Woensdag 17 oktober 2018 11:36

UPDATE: 23-10-2018 Energieflex failliet Na surseance (uitstel) van betaling vorige week, heeft de rechter op 23 oktober energieleverancier Energieflex failliet verklaard. De curator gaat nu verder ...

Lees meer
woningwaarde stijgt met 2% door beter energielabel

Beter energielabel leidt tot 2% hogere verkoopprijs woning

Vrijdag 05 oktober 2018 11:29

Uit recent onderzoek (2e kwartaal 2018) van Calcasa blijkt dat een beter energielabel een positief effect heeft op de verkoopprijs. Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkoch...

Lees meer
Gasloos wonen

Gemeenten ontvangen rijksbijdrage voor gasloze wijken

Donderdag 04 oktober 2018 09:49

De rijksoverheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld aan 27 gemeenten om te starten met het aardgasvrij maken van een wijk. 74 gemeenten dienden een plan in om voor de rijksbijdrage in aanmerking t...

Lees meer
Stijging energiekosten 2019 fors

Energiekosten in 2019 fors omhoog

Maandag 17 september 2018 14:28

De kosten van stroom en gas stijgen in 2019. Net als in 2018 verhoogt de overheid de belasting op energie. Daarnaast is de verwachting dat de energietarieven ook in 2019 blijven stijgen. Updat...

Lees meer