Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

6 x vraag & antwoord over energielabel aanvragen huiseigenaren

Vrijdag 20 maart 2020 14:07Margot Boesveld
Wil je een definitief energielabel aanvragen of je huidige energielabel woning vernieuwen? Lees de informatie

Wil je een definitief energielabel aanvragen of je huidige energielabel woning vernieuwen? Lees de informatie

Zo kun je een energielabel aanvragen en waarom moet je niet te lang wachten.

Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. En als je isolerende maatregelen wilt of gaat uitvoeren of zonnepanelen hebt aangeschaft draagt dit ook bij aan een beter energielabel woning. Vanaf 1 januari 2012 verandert de regelgeving voor energielabels. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Zo ga je te werk. We geven antwoord op de volgende vragen.

 1. Hoe kom ik erachter welk energielabel mijn huis heeft?

 2. Hoe kan ik een nieuw energielabel aanvragen?

 3. Hoe hoog is de boete als ik geen energielabel heb?

 4. Hoe lang is een energielabel geldig?

 5. Wat kost een energielabel?

 6. Wat verandert en vanaf 1 juli 2020?

1. Hoe kom ik erachter welk energielabel mijn huis heeft?

Je kan op verschillende manier achter het energielabel van je woning komen. Zoek je energielabel is een handige website om erachter te komen welke energielabel jouw woning heeft en hoelang de energielabel geldig is. Heb je een nieuwe woning gekocht, dan is de oude bewoner (verkoper) verplicht je van het definitieve energielabel van de woning te voorzien. Woon je al langer op een adres dan kun je via de website van Milieu Centraal controleren welk (voorlopig) energielabel je woning heeft. 

2. Hoe kan ik een nieuw energielabel regelen?

Heb je bijvoorbeeld vloerisolatie of je spouwmuur laten isoleren dan heeft dit een positief effect op je energieverbruik en dus op het energielabel van je woning. Ook als je zonnepanelen of een warmtepomp hebt laten installeren kun je een nieuw energielabel voor woningen aanvragen of het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Dit kan allemaal online. Hiervoor heb je wel een DigiD nodig. 

Definitief energielabel aanvragen of bestaand energielabel vernieuwen

Je kan een definitief energielabel online aanvragen:

 • Ga naar Energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigiD
 • Controleer de gegevens van je woning en pas ze eventueel aan.
 • Voeg digitaal bewijs toe. Hier wordt vanzelf om gevraagd. Je kan dan denken aan een bouwtechnisch rapport, factuur van isolatie/zonnepanelen of foto’s).
 • Selecteer een erkend deskundige (op basis van procestijd of tarief).
 • De deskundige controleert gegevens. De erkend deskundige controleert jouw gegevens op afstand en komt dus niet bij je thuis langs. Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvang je van de Rijksoverheid een e-mail met het definitieve energielabel. Soms ontvang je binnen één dag al definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal. Na goedkeuring van jouw gegevens wordt het definitieve label automatisch geregistreerd.

3. Hoe hoog is de boete als ik geen energielabel voor mijn woning heb?

Een energielabel is niet verplicht, behalve als je je huis wil verkopen. Als je je huis gaat verkopen en na controle blijkt dat je binnen 6 weken na de overdracht geen definitief energielabel had aangevraagd, ontvang je direct een boete van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport.  De hoogte van de boete is per 3 juli 2019 verlaagd naar € 170,- voor particulieren en € 340,- voor organisaties.

4. Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Zorg dat je vóór het verlopen van het definitieve energielabel een nieuwe hebt aangevraagd. Mocht je energiebesparende maatregelen hebben getroffen die voor een beter energielabel kunnen zorgen, kun je ook tussentijds je energielabel vernieuwen. 

5. Wat kost een energielabel?

Een voorlopig energielabel is gratis. Voor een definitief energielabel betaalt je  administratiekosten van de erkend deskundige. Dat is vaak een paar tientjes. Maar let op: Vanaf 1 januari 2021 wordt deze regelgeving aangepast. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag met de aanvraag van het definitieve energielabel.

6. Per 1 januari 2021 verandert de regelgeving voor energielabel huiseigenaren

Per 1 januari 2021 (was voorheen 1 juli 2020) gaat de NTA 8800 in en wordt de systematiek voor het definitieve energielabel aangepast. De reden voor deze aanpassingen zijn:

 • De huidige nauwkeurigheid van het Vereenvoudigd Energielabel: Het energielabel voor koopwoningen wordt aan de hand van 10 kenmerken die de woningeigenaren zelf opgeeft bepaald. Dit is niet nauwkeurig genoeg.
 • BENG-2: De tweede reden is dat vanaf januari 2021 het energielabel bepaald wordt op basis van de BENG-2 in plaats van de Energie-Index. Dat betekent dat de geometrie meer invloed heeft op het resultaat.

Voor bestaande bouw zal het energielabel op basis van de BENG-2 indicator bepaald worden. Deze Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is dermate ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Hierdoor wordt het huidige systeem afgeschaft. Doordat de expert op locatie moet komen, is de verwachting dat de verkoper meer kosten moet maken. Naar verwachting lopen de kosten voor huiseigenaren op tot 200 - 300 euro.

De nieuwe keuring wordt uitgesteld en gaat pas op 1 januari 2021 van kracht. Wil je een definitief energielabel of je huidige energielabel vernieuwen? Doe dat dan zo snel mogelijk. De geldigheid van de energielabels met de nieuwe meetmethode is ook 10 jaar geldig.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Verduurzaming is duur. Nu blijkt er ook nog een rekenfout gemaakt te zijn

Kost klimaatakkoord huiseigenaar meer geld door rekenfout?

Donderdag 13 februari 2020 10:27

Eerder deze week kwam in het nieuws dat het planbureau een cruciale rekenfout gemaakt zou hebben bij het begroten van de verduurzamingsplannen van het kabinet. Vele kranten namen de berichten over wat...

Lees meer
Nieuwbouwhuizen krijgen geen vergoeding meer voor warmtepompen, palletkachels en biomassaketels

Streep door subsidie warmtepompen nieuwbouw

Maandag 25 november 2019 10:49

Abrupte stopzetting en strengere geluideisen gooien roet in het eten bij nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen kunnen vanaf 1 januari 2020, dus komende maand, niet meer rekenen op de subsidie. Voor woningen di...

Lees meer
Hoofdpijn door verduurzaming een combinatie van geldzorgen en slechte ventilatie

Energie neutrale woning zorgt letterlijk voor hoofdpijn

Dinsdag 29 oktober 2019 14:31

Niet alleen de geldzorgen rondom verduurzaming veroorzaken kopzorgen, maar omdat vaak de ventilatie wordt vergeten, krijgen mensen ook letterlijk hoofdpijnklachten. Ventilatie is cruciaal, maar er wor...

Lees meer
Isolatie verhoogt het wooncomfort

Hoeveel subsidie kan ik krijgen? Twee isolerende maatregelen

Donderdag 29 augustus 2019 07:00

Voordat je een groot bedrag gaat uitgeven aan isolatie, ben je vast nieuwsgierig naar hoeveel subsidie je kunt krijgen. De subsidie voor twee isolerende maatregelen (SEEH) is afhankelijk van de i...

Lees meer