6 x vraag & antwoord over energielabel huiseigenaren
Vrijdag 20 maart 2020 14:07:25

Hoe regel je een energielabel en waarom niet te lang wachten...

Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. En als je isolerende maatregelen wilt of gaat uitvoeren of zonnepanelen hebt aangeschaft draagt dit ook bij aan een beter energielabel. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Zo ga je te werk. We geven antwoord op de volgende vragen.

  1. Hoe kom ik erachter welk energielabel mijn huis heeft?

  2. Hoe kan ik een nieuw energielabel regelen?

  3. Hoe hoog is de boete als ik geen energielabel heb?

  4. Hoe lang is een energielabel geldig?

  5. Wat kost een energielabel?

  6. Wat verandert en vanaf 1 juli 2020?

1. Hoe kom ik erachter welk energielabel mijn huis heeft?

Je kan op verschillende manier achter het energielabel van je woning komen. Heb je een nieuwe woning gekocht, dan is de oude bewoner (verkoper) verplicht je van het definitieve energielabel van de woning te voorzien. Woon je al langer op een adres dan kun je via de website van Milieu Centraal controleren welk (voorlopig) energielabel je woning heeft. Dat kan via deze link: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

2. Hoe kan ik een nieuw energielabel regelen?

Als je je woning energiezuiniger hebt gemaakt  Heb je bijvoorbeeld vloerisolatie of je spouwmuur laten isoleren dan heeft dit een positief effect op je energieverbruik en dus op het energielabel van je woning. Ook als je zonnepanelen of een warmtepomp hebt laten installeren kun je een nieuw energielabel aanvragen of het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Dit kan allemaal online. Hiervoor heb je wel een DigiD nodig.

Definitief energielabel aanvragen of bestaand energielabel vernieuwen

Je kan een definitief energielabel online aanvragen:

3. Hoe hoog is de boete als ik geen energielabel heb?

Een energielabel is niet verplicht, behalve als je je huis wil verkopen. Als je je huis gaat verkopen en na controle blijkt dat je binnen 6 weken na de overdracht geen definitief energielabel had aangevraagd, ontvang je direct een boete van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport.  De hoogte van de boete is per 3 juli 2019 verlaagd naar € 170,- voor particulieren en € 340,- voor organisaties.

4. Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Zorg dat je vóór het verlopen van het definitieve energielabel een nieuwe hebt aangevraagd. Mocht je energiebesparende maatregelen hebben getroffen die voor een beter energielabel kunnen zorgen, kun je ook tussentijds je energielabel vernieuwen. 

5. Wat kost een energielabel?

Een voorlopig energielabel is gratis. Voor een definitief energielabel betaalt je  administratiekosten van de erkend deskundige. Dat is vaak een paar tientjes. Maar let op: Vanaf 1 juli 2020 wordt deze regelgeving aangepast. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag met de aanvraag van het definitieve energielabel.

6. Per 1 juli 2020 verandert de regelgeving voor energielabel huiseigenaren

Per 1 juli 2020 gaat de NTA 8800 in en wordt de systematiek voor het definitieve energielabel aangepast. De reden voor deze aanpassingen zijn:

Voor bestaande bouw zal het energielabel op basis van de BENG-2 indicator bepaald worden. Deze Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is dermate ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Hierdoor wordt het huidige systeem afgeschaft. Doordat de expert op locatie moet komen, is de verwachting dat de verkoper meer kosten moet maken. Naar verwachting lopen de kosten voor huiseigenaren op tot 200 - 300 euro.

De nieuwe keuring wordt pas in juli 2020 van kracht. Wil je een definitief energielabel of je huidige energielabel vernieuwen? Doe dat dan voor 1 juli van dit jaar. De geldigheid van de energielabels met de nieuwe meetmethode is ook 10 jaar geldig.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Zo breng je op een simpele manier je vaste lasten in kaart!
Wil je weten of je méér of minder dan gemiddeld kwijt bent aan jouw vaste lasten? Gebruik de 50-30-20 regel (50% Noodzakelijk, 30% Plezier, 20% Sparen). Verdeel jouw ne...
Zorgverzekering en Coronavirus? Hoe zit dat?
Er is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering.  ...
Netbeheerders: Compleet van het gas af niet mogelijk.
Netbeheerders zijn niet van plan om hun gasleidingen op te geven. Huizen van voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen, daar is stadsverwarming of gas nodig....

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam