Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Vanaf 1 januari 2015: definitief energielabel verplicht

Vrijdag 19 december 2014 12:00Margot Boesveld

 

Het energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2015 alle woningeigenaren en verkopers van nieuw opgeleverde woningen via een web-applicatie van de Rijksoverheid hun wettelijk energielabel  moeten aanvragen en registreren. Dit wettelijke energielabel is verplicht bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van de woning. 

Woningeigenaren zonder energielabel krijgen in januari of februari hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari een definitief energielabel aanvragen via de internetapplicatie energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid. Deze applicatie is nu nog in ontwikkeling. 

Het energielabel wordt bepaald op basis van een beperkt aantal energetische kenmerken van een woning. Alle woningkenmerken zijn vooraf ingevuld, ook ziet de woningeigenaar een indicatie van de labelklasse van zijn woning. 

Waarom komt er een definitief energielabel?

Dit is afgesproken in het Energieakkoord. Met het voorlopige energielabel kunnen marktpartijen aan woningeigenaren uitleggen hoe een huis energiezuiniger gemaakt kan worden. Na-isoleren van de woning kan een interessante optie zijn om uw energieverbruik te verlagen. Het energiezuiniger maken van uw woning kan bijvoorbeeld ook door het aanschaffen van dubbel glas, een nieuwe CV ketel, spouwmuurisolatie of dakisolatie.

Controleren van de gegevens

Wellicht heeft u na de aankoop van uw woning al besparende maatregelen getroffen. Dit kan u via de applicatie van de Rijksoverheid aangeven, zodat het definitieve energielabel aangepast kan worden. De web-applicatie geeft aan voor welke woningkenmerken de woningeigenaar bewijslast moet aanleveren. De bewijslast wordt door een erkende deskundige gecontroleerd. Bewijslast kan bijvoorbeeld bestaan uit een foto, factuur of bouwkundig rapport. Uitgangspunt is dat de woningeigenaar niet meer bewijslast hoeft aan te leveren dan nodig is om het noodzakelijke kwaliteitsniveau te halen. 

Vervolgens controleert een erkende deskundige de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. Dit definitieve energielabel is 10 jaar geldig na uitgifte. Dat geldt ook voor het huidige energielabel. Het voorlopige energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens zoals deze over de woning bekend zijn uit informatie uit de woningmarkt. Onder andere vanuit het Kadaster en onderzoek (WoON 2006).

Kan ik nu al controleren wat mijn voorlopige energielabel is?

U kan via de Energielabel-checker na gaan wat uw voorlopige energielabel is. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op bouwjaar en type woning.

Wat gebeurt er met het energieprestatiecertificaat?

Het energieprestatiecertificaat zal vanaf 1 januari 2015 overgaan in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. De Energie-Index is een vrijwillig instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Bij een Energie-Index ontvangt u automatisch een definitief energielabel.

Verder worden aan de Energie-Index financiële instrumenten gekoppeld, zoals het woningwaarderingsstelsel. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de Energie-Index om de investeringen van hun huizenvoorraad te waarderen en te bepalen.

De rol van de erkend deskundige

De erkend deskundige energielabel woningbouw komt in beeld als de woningeigenaar het energielabel wil registreren. De woningeigenaar selecteert een erkend deskundige en stelt de benodigde (en door het systeem aangegeven) bewijslast ter beschikking. In principe controleert de erkende deskundige de aangeleverde bewijsstukken op afstand, via de web-applicatie. Alleen als de woningeigenaar hulp wil bij het aanpassen van de woningkenmerken of bij het verzamelen van de bewijsstukken kan de rol van de erkende deskundige groter zijn. 

Per jaar vinden er ongeveer 120.000 verkooptransacties van woningen plaats. Per situatie kan de tijd die gemoeid is met het beoordelen van bewijzen verschillen. De verwachting is dat de kosten voor de woningeigenaar een paar tientjes bedragen. 

Wie kan erkend deskundige worden?

Diverse professionals kunnen erkend deskundige worden:

1)    Gediplomeerde EPA-adviseurs en -opnemers volgens BRL 9500-01 voldoen hieraan na het volgen van een instructie en het tekenen van een integriteitsverklaring. 

2)    Ook niet-EPA-gediplomeerden komen in aanmerking indien zij een examen doen voor Erkende Deskundige Energielabel Woningbouw en een bewijs van vakbekwaamheid overleggen. Vanaf 24 november 2014 vinden de eerste examens plaats. Het examenbureau voor de vastgoedbranche SVMNIVO is als eerste goedgekeurd om de examens af te nemen. Ook deze tweede groep gediplomeerden moeten een instructie volgen en een integriteitsverklaring ondertekenen.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

De Vastelastebond

Beste Conny,

Bedankt voor je oplettendheid. We hebben de correcte link in het artikel geplaatst.

Dinsdag 27 januari 2015 11:06

Manasse

Hi,
interessant artikel en het maakte me nieuwsgierig naar de waarde van mijn woning. Helaas, de link naar de energiechecker doet het niet. Fout 404.

Succes weer het komende jaar.

vriendelijke groet,
Conny

Zaterdag 24 januari 2015 09:45

Plaats een reactie

Lees meer over