Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Energie neutrale woning zorgt letterlijk voor hoofdpijn

Dinsdag 29 oktober 2019 14:31Margot Boesveld
Hoofdpijn door verduurzaming een combinatie van geldzorgen en slechte ventilatie

Hoofdpijn door verduurzaming een combinatie van geldzorgen en slechte ventilatie

Niet alleen de geldzorgen rondom verduurzaming veroorzaken kopzorgen, maar omdat vaak de ventilatie wordt vergeten, krijgen mensen ook letterlijk hoofdpijnklachten. Ventilatie is cruciaal, maar er wordt vaak te licht over gedacht. 
Hoofdpijn door verduurzaming is vaak een combinatie van geldzorgen en slechte ventilatie

Ventilatie cruciaal | woning zijn vaak te warm

Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar met de klimaatsplannen voor de deur worden de energiezuinige woningen potdicht geisoleerd. Er is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet namelijk het huis uit kunnen en schone lucht moet aangevoerd kunnen worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Helemaal te voorkomen is vervuiling niet, maar ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis. Een ander voorbeeld van de ongemakken van een goed geïsoleerd huis is het wel bekende kerstdiner. Schoonmoeder woont in een fantastisch geïsoleerd huis en dat is prettig. Maar bij een familiaire aangelegenheid - zoals het kerstdiner - hangen we letterlijk met de benen buiten. Daar zijn de energieneutrale woning vaak niet op berekend. Een raampje openzetten is dan niet voloende.

Tip: Zet een raampje open. Zorg dat lucht door je huis kan stromen, ventilatieroosters in binnen- en buitenmuren. En ja, dan gaat er een beetje warmte verloren, maar ventilatie is cruciaal voor de gezondheid.

Praktijk voorbeeld Zoetermeer

Dat ventilatie belangrijk is bewijst een nieuwbouwproject in Zoetermeer. Er werden volledig energie-neutrale woningen gebouwd. Het was de toekomst. Maar ze kampen met hoofdpijn door de hoge concentratie CO2 in huis. Ze hebben last van benauwdheid, een droge mond en slapen ze slecht.

Meer informatie over kosten verduurzaming

De hoge kosten zijn ook vaak de boosdoener voor kopzorgen. Niet alleen de vaste lasten nemen voor veel huishoudens toe. Verduurzaming betekent dat je moet investeren. Als huiseigenaar wordt je (o.a. door het verhogen van de gasprijs door het kabinet) op kosten gejaagd door isolerende maatregelen te realiseren.  En zelfs het aflsuiten van je gasaansluiting kost je geld. 

Huurders bevinden zich ook in een lastig parket. Of je gaat meer betalen aan huur omdat de woningbouw duurzame maatregelen doorvoert, of je gaat meer betalen omdat je energierekening stijgt,omdat de coorperatie juist niks aan verduurzaming doent.

Lees er alles over. Dit gaat de verduurzaming je kosten

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Isolatie verhoogt het wooncomfort

Hoeveel subsidie kan ik krijgen? Twee isolerende maatregelen

Donderdag 29 augustus 2019 07:00

Voordat je een groot bedrag gaat uitgeven aan isolatie, ben je vast nieuwsgierig naar hoeveel subsidie je kunt krijgen. De subsidie voor twee isolerende maatregelen (SEEH) is afhankelijk van de i...

Lees meer
YES subsidie is bekend.  Vanaf 2 september is dit aan te vragen

Bekendmaking subsidieregeling SEEH | extra informatie

Donderdag 15 augustus 2019 10:25

Op 15 augustus 2019 is de gewijzigde regeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) gepubliceerd in de Staatscourant. Dit betekent goed nieuws voor woningeigenaren en VvE's. De subsidieregel...

Lees meer
Groep voorstanders 'van het gas af' is gehalveerd

Steeds minder Nederlanders willen van het gas af | Groep voorstanders gehalveerd

Dinsdag 16 juli 2019 10:09

Steeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER. Het kabinetsvoornemen om de cv-ketel te verbannen verliest po...

Lees meer
Uitleg over warmteplan, subsidie en klimaat akkoord.

Het klimaatakkoord: dit betekenen de klimaatplannen voor jouw portemonnee

Donderdag 04 juli 2019 16:52

Het klimaatakkoord raakt iedereen. Boeren, het bedrijfsleven en ook huiseigenaren. Vooral het aanpassen van het vervoer en het verhogen van de gasprijs voor de Nederlandse huishoudens laten hun sporen...

Lees meer