Energie neutrale woning zorgt letterlijk voor hoofdpijn
Dinsdag 29 oktober 2019 14:31:37

Niet alleen de geldzorgen rondom verduurzaming veroorzaken kopzorgen, maar omdat vaak de ventilatie wordt vergeten, krijgen mensen ook letterlijk hoofdpijnklachten. Ventilatie is cruciaal, maar er wordt vaak te licht over gedacht. 
Hoofdpijn door verduurzaming is vaak een combinatie van geldzorgen en slechte ventilatie

Ventilatie cruciaal | woning zijn vaak te warm

Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar met de klimaatsplannen voor de deur worden de energiezuinige woningen potdicht geisoleerd. Er is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet namelijk het huis uit kunnen en schone lucht moet aangevoerd kunnen worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Helemaal te voorkomen is vervuiling niet, maar ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis. Een ander voorbeeld van de ongemakken van een goed geïsoleerd huis is het wel bekende kerstdiner. Schoonmoeder woont in een fantastisch geïsoleerd huis en dat is prettig. Maar bij een familiaire aangelegenheid - zoals het kerstdiner - hangen we letterlijk met de benen buiten. Daar zijn de energieneutrale woning vaak niet op berekend. Een raampje openzetten is dan niet voloende.

Tip: Zet een raampje open. Zorg dat lucht door je huis kan stromen, ventilatieroosters in binnen- en buitenmuren. En ja, dan gaat er een beetje warmte verloren, maar ventilatie is cruciaal voor de gezondheid.

Praktijk voorbeeld Zoetermeer

Dat ventilatie belangrijk is bewijst een nieuwbouwproject in Zoetermeer. Er werden volledig energie-neutrale woningen gebouwd. Het was de toekomst. Maar ze kampen met hoofdpijn door de hoge concentratie CO2 in huis. Ze hebben last van benauwdheid, een droge mond en slapen ze slecht.

Meer informatie over kosten verduurzaming

De hoge kosten zijn ook vaak de boosdoener voor kopzorgen. Niet alleen de vaste lasten nemen voor veel huishoudens toe. Verduurzaming betekent dat je moet investeren. Als huiseigenaar wordt je (o.a. door het verhogen van de gasprijs door het kabinet) op kosten gejaagd door isolerende maatregelen te realiseren.  En zelfs het aflsuiten van je gasaansluiting kost je geld. 

Huurders bevinden zich ook in een lastig parket. Of je gaat meer betalen aan huur omdat de woningbouw duurzame maatregelen doorvoert, of je gaat meer betalen omdat je energierekening stijgt,omdat de coorperatie juist niks aan verduurzaming doent.

Lees er alles over. Dit gaat de verduurzaming je kosten

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Netwerkkosten 2020 | Wat kost jouw stroom- en gas aansluiting?
Het gas- en stroomnetwerk is in Nederland onderverdeeld in 7 regio's. In elke regio is een andere netbeheerder verantwoordelijk voor het gas- en/of electriciteitsnetwerk. De vastela...
Dit kost het om je gasaansluiting af te sluiten
Nederlandse netbeheerders brengen hoge kosten in rekening wanneer je van het gas af wilt. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van de provincie waar je woont. Gas afsluiten | zo zit het | k...
Vaste lastendruk voelbaar | wat geef jij uit aan vaste lasten?
Toename vaste lastendruk is voelbaar. Alweer een onderzoek dat aantoont dat de vaste lasten druk voor veel huiseigenaren groter wordt. Gemiddeld gaat de helft van het bruto-inkomen op aan vaste lasten...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam