Kost klimaatakkoord huiseigenaar meer geld door rekenfout?
Donderdag 13 februari 2020 10:27:10

Eerder deze week kwam in het nieuws dat het planbureau een cruciale rekenfout gemaakt zou hebben bij het begroten van de verduurzamingsplannen van het kabinet. Vele kranten namen de berichten over wat voor veel verwarring zorgde. Bij zulke grote rekenmodellen moet er ruimte zijn voor hoor en wederhoor. 

het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft toegegeven dat het de kosten voor de verduurzaming van woningen te laag te hebben ingeschat, maar zegt in een reactie nog achter de berekening te staan. Wooncorporatiekoepel Aedes laat tegenover het dagblad weten dat de vergroeningskosten zo'n 40 tot 50 procent hoger liggen dan het planbureau vorig jaar berekende, maar dat klopt volgens het PBL niet. Beiden partijen maken gebruik van een andere rekenmethode. Aedes berekende dit volgens PBL vanuit een geheel anders perspectief. Het PBL heeft van het Klimaatakkoord de nationale kosten berekend, terwijl Aedes uitgaat van de kosten voor de woningeigenaar. Maar dat er fouten zijn gemaakt klopt wel.

Gestegen bouwkosten (architecten, constructeurs en installatiebedrijven) niet meegerekend

Dat de vergroening van huizen in Nederland duurder gaat uitpakken dan gedacht, komt ook door de gestegen bouwkosten. "We hadden vorig jaar nog niet voorzien dat de bouwkosten zo hard zouden stijgen" zegt Hoogervorst van PBL. "Bij volgende ramingen zullen die cijfers geactualiseerd zijn." Echter had het planbureau deze kosten wel meegenomen in de berekeningen. De stijgende kosten blijven binnen de bandbreedte. Waar het PBL geen rekening mee gehouden had zijn de de kosten voor het tijdelijk verhuizen van mensen en het plaatsen van steigers. Voor de volledigheid kun je de toelichting van het planbureau hier lezen. 

PBL ligt onder vuur

Het is niet voor het eerst dat het PBL verkeerde rekensommen maak. Precies een jaar geleden kreeg het instituut het zwaar te verduren nadat het kabinet de stijging van de energierekening verkeerd had voorspeld. Het kabinet gebruikte eind 2018 verouderde cijfers van het PBL om de stijging van de energienota te voorspellen. Begin vorig jaar bleek dat die voorspelling er compleet naast zat. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat moest diep door het stof toen bleek dat zijn ambtenaren zich op de verouderde PBL-cijfers hadden verlaten.
Ook bij de voorspellingen over het gebruik van elektrische auto’s in Nederland zat het Planbureau er naast. Het bereik van batterijen in stekkerauto’s dat werd verwacht in 2050 was in 2018 al bereikt. Het PBL gebruikte een geheim rekenmodel om te voorspellen wat de invloed is van de klimaatplannen op elektrisch vervoer, tot woede van Tweede Kamerleden. 

Volgende keer beter

Volgens PBL-onderzoeker Nico Hoogervorst blijkt nu dat bij het berekenen van de kosten van het klimaatplan voor vergroening van huizen het ‘achteraf niet helemaal goed is gegaan’. ,,Hier leren we van, zodat we het de volgende keer beter doen’’, zegt hij. Daar heeft de huiseigenaar echter op dit moment niet zo veel aan. 
 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Alle gemeentelijke belastingen en heffingen in 2020 omhoog
In totaal verwachten gemeentes dit jaar 6,3 procent meer geld aan gemeentelijke heffingen te ontvangen dan vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van ...
Wanneer is een hoge WOZ-waarde nadelig?
Een hoge WOZ-waarde is in veel gevallen onplezierig.  Nu de belastingbrieven op de mat vallen zal de WOZ-waarde vaker in opspraak zijn. Een groot deel van de Nederlandse huishoudens zal in i...
Grote groep Nederlanders financieel kwetsbaar
Een deel van de Nederlandse bevolking kan zich financieel weinig tegenslag veroorloven. Vooral huurders, alleenstaande ouders en personen die al rood staan op de betaalrekening zijn financieel kw...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam