Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM kan dwangsom opleggen aan energiebedrijven die verzaken

Dinsdag 26 oktober 2021 10:44Frank van de Ven
Het is niet rechtsgeldig om energiecontracten eenzijdig op te zeggen en consumenten forse tariefstijgingen voor te schotelen.

Het is niet rechtsgeldig om energiecontracten eenzijdig op te zeggen en consumenten forse tariefstijgingen voor te schotelen.

Het eenzijdig opzeggen van contracten door energieleveranciers is niet alleen onrechtmatig, maar voortaan ook een erg dure aangelegenheid. Energiebedrijven die lopende contracten willen stopzetten om een tariefwijziging door te voeren, krijgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) namelijk een dwangsom van 15.000 euro per week opgelegd.

Het eenzijdig stopzetten van een energiecontract met vaste tarieven is niet rechtsgeldig, maar dat is dus precies wat DGB Energie probeerde. De energiemaatschappij schreef klanten aan en vroeg hen mee te gaan met fikse tariefstijgingen. Deden ze dat niet dan werd de overeenkomst beëindigd. Toen publieke toezichthouder ACM daar lucht van kreeg, werd de maatschappij op de vingers getikt.

Op grond van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas is het stopzetten van de levering in de winterperiode – van 1 oktober tot 1 april –namelijk niet toegestaan. De ACM kan een dwangsom van 15.000 euro per week opleggen met een maximum van 45.000 euro. De publieke toezichthouder blijft energieleveranciers komende tijd goed in de gaten houden.
 

Voorbeeldbrief

Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier waarin hun contract eenzijdig wordt opgezegd, kunnen hun verhaal doen bij ACM ConsuWijzer. Op deze website staat een voorbeeldbrief klaar die consumenten kunnen gebruiken bij een eenzijdige opzegging.

Niet alleen consumenten krijgen met eenzijdige opzeggingen te maken. Zo ontving de Vastelastenbond een aantal klachten van eigenaren van boerenbedrijven. Deze ondernemers kregen van DGB Energie een brief in de bus waarin ze voor het blok werden gezet. Meegaan in forse prijsstijgingen of een contractbeëindiging. Dit is zoals gezegd niet rechtsgeldig.
 

Boeren hard geraakt

Door de flink gestegen gasprijzen krijgen ook boerenbedrijven het zwaar te verduren. Akkerbouwers ontvangen torenhoge energierekeningen. Boerenorganisatie LTO Noord maakt zich zorgen. Regiobestuurder Tineke de Vries liet RTV Noord weten dat “die enorme stijging van de gasprijs zorgelijk is. Als akkerbouwers zijn wij grootverbruiker doordat we moeten sorteren koelen en drogen. Daar is veel energie voor nodig.”

De Vastelastenbond houdt de situatie in de gaten en neemt contact op met ACM als dat nodig is. Het opleggen van dwangsommen is alvast een stap in de goede richting. De stijging van de gasprijzen heeft grote gevolgen. Zo staan kleine energiebedrijven op omvallen. Welkom Energie is één van die bedrijven kwam naar voren uit onderzoek van de Vastelastenbond. Vlak daarna maakte Welkom Energie bekend dat Eneco hen wilde inlijven. Beide bedrijven vroegen op 15 oktober 2021 de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming voor de overname.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Vandebron verdubbelt de variabele tarieven per november. In eerste instantie zou deze tariefwijziging pas in januari 2022 ingaan.

Variabele tarieven Vandebron in stroomversnelling geraakt

Maandag 25 oktober 2021 07:53

‌ Klanten van Vandebron met een variabel tarief krijgen al vanaf november te maken met een verdubbeling van de gasprijzen. In eerste instantie zou de stijging pas in 2022 ingaan, maar dat houdt ...

Lees meer
De Autoriteit Consument & Mark (ACM) wijst energiemaatschappijen op hun verantwoordelijkheden. Een contract eenzijdig openbreken om prijsverhogingen door te voeren mag niet.

Eenzijdige contractbeëindiging energiemaatschappijen is niet rechtsgeldig

Donderdag 21 oktober 2021 13:57

‌ De gastekorten zorgen niet alleen voor hoge energierekeningen, maar ook voor leveringsproblemen. Recentelijk stuurde energiemaatschappij Enstroga een brief naar zijn klanten met het verzoe...

Lees meer
Eneco Energie heeft interesse in Welkom Energie

Eneco wil Welkom Energie overnemen

Dinsdag 19 oktober 2021 12:22

U‌pdate: 28-10-2021: Inmiddels is de leveringsvergunning van Welkom Energie ingetrokken. Dat betekent dat het contract van de 90.000 klanten wordt stopgezet. Tot 1 december 2021 geldt een overgan...

Lees meer
Energieleveranciers weren klanten om de leveringszekerheid voor bestaande klanten te kunnen waarborgen

Energieleveranciers nemen geen nieuwe klanten meer aan

Vrijdag 08 oktober 2021 16:10

‌Energieleveranciers weren klanten om leveringszekerheid te waarborgen. Momenteel is er sprake van een omgekeerde wereld in de energiebranche. Zoals de Vastelastenbond al eerder voorspelde, komt ...

Lees meer