Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM vraagt energieleveranciers om transparantie over btw-verlaging

Donderdag 23 juni 2022 11:30Frank van de Ven
De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming wordt tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd. Energieleveranciers moeten duidelijk kunnen uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen.

De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming wordt tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd. Energieleveranciers moeten duidelijk kunnen uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energieleveranciers consumenten duidelijk uitleggen hoe ze de tijdelijke verlaging van de belasting op aardgas, elektriciteit en warmte doorberekenen. De overheid voert de tijdelijke verlaging – in plaats van 21 procent betaal je negen procent – door om de gestegen energiekosten op te vangen. De toezichthouder wijst energiebedrijven op hun verantwoordelijkheid om helder te communiceren wat het effect van deze verlaging is op de energierekening.

De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming wordt tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd. Deze belastingverlaging is van toepassing op alle onderdelen van de energierekening. Energieleveranciers moeten duidelijk kunnen uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen. Om consumenten te laten profiteren van de belastingverlaging kunnen leveranciers bijvoorbeeld het termijnbedrag in deze periode tijdelijk aanpassen.

“De tijdelijke btw-verlaging is ingevoerd om de hoge energierekening voor consumenten voor een deel te compenseren”, verduidelijkt directeur Consumenten Edwin van Houten van de ACM. “Het moet voor consumenten daarom duidelijk zijn wat die btw-verlaging betekent voor hun portemonnee. Consumenten moeten de btw-verlaging daarom duidelijk terugzien, bijvoorbeeld in een verlaging van hun maandbedrag.”


Transparante energierekening

De ACM geeft aan dat leveranciers de btw-verlaging niet moeten gebruiken voor het doen van tijdelijke ‘stuntaanbiedingen’. De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming is 21 procent en wordt (vooralsnog) voor slechts zes maanden verlaagd. Omdat consumenten over het algemeen langer dan een half jaar klant zijn bij een leverancier roept de ACM leveranciers op met 21 procent btw te blijven rekenen als zij een consument een aanbod voor een (nieuw) energiecontract doen. Dit is belangrijk omdat consumenten een aanbod van een leverancier moeten kunnen vergelijken met dat van andere aanbieders. Transparantie is het sleutelwoord.

Energieleveranciers hebben de plicht om consumenten goed te informeren over hun tarieven. Ook moeten de verstuurde rekeningen duidelijk zijn zodat consumenten weten waarvoor ze betalen en de rekening kunnen controleren. De ACM heeft energieleveranciers er in april 2022 daarom schriftelijk op gewezen dat zij ook duidelijk moeten zijn over de manier waarop zij de btw-verlaging doorberekenen aan klanten.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Om de hoge inkoopprijzen op te vangen, voeren energiebedrijven steeds vaker tariefwijzigingen door. Dit blijkt uit onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Energiemonitor 2022: Helft Nederlandse huishoudens heeft variabel contract

Woensdag 22 juni 2022 13:44

‌ ‌ De helft van de Nederlanders heeft een variabel energiecontract en zoals het er nu naar uitziet blijft dat voorlopig ook zo. Er zijn weinig tot geen vaste contracten beschikbaar. Dit...

Lees meer
Begin deze maand maakte het kabinet bekend dat het nieuwe gasboringen wil laten uitvoeren ten noorden van Schiermonnikoog.

Honderden wetenschappers raden gasboringen Noordzee af

Donderdag 16 juni 2022 10:01

‌Ruim 423 wetenschappers doen een oproep aan de Nederlandse regering om af te zien van gasboringen in de Noordzee. De onderzoekers zijn aangesloten bij Scientists for Future NL en Scientist Reb...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit wat de laatste stand van zaken in de energiemarkt is.

Energiecrisis in volle gang: ‘Verstandig om alvast noodscenario’s klaar te hebben’

Donderdag 09 juni 2022 16:07

‌De energiemarkt is nog steeds onstuimig te noemen en dat blijft voorlopig wel even zo verwacht directeur Dirk-Jan Wolfert. De directeur van de Vastelastenbond ziet wel een aantal positieve ont...

Lees meer
Energie: update juni 2022: RWE koopt Magnum-centrale van Vattenfall, Rusland stopt gaslevering en Nederland wint gas uit Noordzee

Wat gebeurt er op de energiemarkt

Donderdag 02 juni 2022 09:19

‌De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onrust en vraagt om adequaat handelen van energieleveranciers, overheid, bedrijven en consument. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in de...

Lees meer