Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Honderden wetenschappers raden gasboringen Noordzee af

Donderdag 16 juni 2022 10:01Frank van de Ven
Begin deze maand maakte het kabinet bekend dat het nieuwe gasboringen wil laten uitvoeren ten noorden van Schiermonnikoog.

Begin deze maand maakte het kabinet bekend dat het nieuwe gasboringen wil laten uitvoeren ten noorden van Schiermonnikoog.

Ruim 423 wetenschappers doen een oproep aan de Nederlandse regering om af te zien van gasboringen in de Noordzee. De onderzoekers zijn aangesloten bij Scientists for Future NL en Scientist Rebellion NL en  deelden hun zorgen in een open brief: “Het toestaan van nieuwe gasinfrastructuur leidt in de komende decennia tot extra uitstoot van broeikasgassen en dit staat haaks op de eigen klimaatambities van de Nederlandse regering.” 

De wetenschappers roepen de Nederlandse overheid op om de plannen voor gasboringen in de koelkast te stoppen. Om de temperatuur op aarde met niet meer dan 1,5 graad Celsius te laten stijgen, kan er volgens de onderzoekers niet in de Noordzee naar gas worden geboord. Dat is iets wat de overheid niet moet willen, stellen de ondertekenaars van de open brief. Zij stellen dat de wetenschap  “glashelder is over dat we ons in een klimaatnoodtoestand bevinden.”

Europa bevindt zich in een klimaatcrisis. “Overheden hebben zich - waaronder de Nederlandse - gecommitteerd aan het Klimaatakkoord van Parijs. We weten allemaal hoeveel risico we lopen als we toch doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen. Het is zoeken naar winst in een wereld waarin dat niet meer op deze manier kan,” verduidelijkt onderzoeker Pieter Pauw van de TU Eindhoven.
 

Gaswinning afbouwen

Begin deze maand maakte het kabinet bekend dat het nieuwe gasboringen wil laten uitvoeren ten noorden van Schiermonnikoog. Volgens Staatssecretaris Hans Vijlbrief is dat nodig om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk af te bouwen. Nederlandse huishoudens verbruiken nog steeds gas en er is nog bevoorrading nodig.

Het plan voor nieuwe gaswinning op 19 kilometer uit de kust van het Waddeneiland was al opgenomen in het regeerakkoord, maar de oorlog in Oekraïne heeft het proces versneld omdat er sprake is van gasschaarste. Het Russische Gazprom stopte eind mei met leveringen aan het Nederlandse GasTerra. De reden voor deze stopzetting is omdat de Europese sancties niet in roebels wilde betalen wat de eis van Rusland was. De winning van gas uit Groningen is de afgelopen jaren al een eind afgebouwd, als opmaat naar volledige sluiting van het veld.
 

Achtergrond energiecrisis

De Vastelastenbond schreef een drieluik over het ontstaan van de huidige energiecrisis. Deze blogs leggen uit hoe de situatie zo uit de hand kon lopen, wat de huidige stand van zaken is en hoe we de toekomst zien. In het achttienjarige bestaan van de Vastelastenbond hebben we de energiemarkt nog nooit zo turbulent gezien.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit wat de laatste stand van zaken in de energiemarkt is.

Energiecrisis in volle gang: ‘Verstandig om alvast noodscenario’s klaar te hebben’

Donderdag 09 juni 2022 16:07

‌De energiemarkt is nog steeds onstuimig te noemen en dat blijft voorlopig wel even zo verwacht directeur Dirk-Jan Wolfert. De directeur van de Vastelastenbond ziet wel een aantal positieve ont...

Lees meer
Energie: update juni 2022: RWE koopt Magnum-centrale van Vattenfall, Rusland stopt gaslevering en Nederland wint gas uit Noordzee

Wat gebeurt er op de energiemarkt

Donderdag 02 juni 2022 09:19

‌De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onrust en vraagt om adequaat handelen van energieleveranciers, overheid, bedrijven en consument. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in de...

Lees meer
Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft.

Vattenfall ontwikkelt waterstofproducerende windmolen

Vrijdag 20 mei 2022 13:50

‌ Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft. Op een bestaande molen ...

Lees meer
Duitsland zet alles op alles om niet meer afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Duitsland stopt eind 2022 met de import van Russische olie

Maandag 16 mei 2022 11:38

‌Tegen het einde van dit jaar stopt Duitsland hoe dan ook met de import van Russische olie. Wanneer het de Europese Unie niet lukt om gezamenlijk een sanctiepakket tegen Rusland op te stellen, ...

Lees meer