Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiemonitor 2022: Helft Nederlandse huishoudens heeft variabel contract

Woensdag 22 juni 2022 13:44Frank van de Ven
Om de hoge inkoopprijzen op te vangen, voeren energiebedrijven steeds vaker tariefwijzigingen door. Dit blijkt uit onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Om de hoge inkoopprijzen op te vangen, voeren energiebedrijven steeds vaker tariefwijzigingen door. Dit blijkt uit onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De helft van de Nederlanders heeft een variabel energiecontract en zoals het er nu naar uitziet blijft dat voorlopig ook zo. Er zijn weinig tot geen vaste contracten beschikbaar. Dit betekent dat consumenten zijn overgeleverd aan de grillen van de energiemarkt. Om de hoge inkoopprijzen op te vangen, voeren energiebedrijven steeds vaker tariefwijzigingen door. Dit blijkt uit onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Nederlanders die niet variabel zitten, profiteren nog van een vast contract. Zij worden niet maandelijks blootgesteld aan mogelijke prijsstijgingen. Na afloop van het contract is de kans zeer groot dat zij flink meer betalen voor hun energierekening.  De ACM presenteerde de bevindingen in de Energiemonitor 2022. In dit document wordt alle informatie opgeslagen die de toezichthouder heeft opgevraagd bij energieleveranciers. Deze data wordt aangevuld met de uitkomsten van een onderzoek onder consumenten.

De ACM voert jaarlijks in april onderzoek uit. Uit de Energiemonitor 2022 blijkt dat het aantal consumenten met een variabel contract tot en met 2021 jaarlijks daalde. In 2021 was die daling nog 44 procent. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat er een hoop veranderd is. Anno 2022 zijn er amper tot geen vaste contracten beschikbaar. De hoge inkoopprijzen op de energiemarkt zorgen ervoor dat het voor leveranciers duurder en lastiger wordt om hun inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen.


Voorlopig geen vaste contracten

Consumenten spreken de wens uit om weer voor vaste contracten te kunnen kiezen maar dat zit er voorlopig nog niet in. Overstappen kan nog steeds voordelig zijn. Ook als het gaat om van variabel naar variabel. Uit onderzoek van de Vastelastenbond blijkt dat er grote verschillen zijn tussen variabele tarieven. Op jaarbasis kunnen die verschillen oplopen tot wel 1.500 euro. De tarieven voor energie zijn nog nooit zo hoog geweest.

Een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) StatLine - Gemiddelde energietarieven voor consumentenExternal Link wijst uit dat het tarief voor een kuub gas het afgelopen jaar met 393 procent is gestegen. Het tarief voor elektriciteit (Kwh) steeg met 364 procent. Steeds meer consumenten tonen interesse in woningverduurzaming. In 2021 trof 81 procent van de consumenten één of meerdere verduurzamingsmaatregelen in huis. In 2022 steeg dit percentage naar 90 procent.
 

 

Energiebesparende maatregelen

De meest populaire energiebesparende maatregelen zijn de plaatsing van een slimme meter (60 procent), inzicht in het energieverbruik (39 procent), spouwmuurisolatie (38 procent), dakisolatie (38 procent), HR++ glas (36 procent) en zonnepanelen op het dak (31 procent). Woningisolatie is een belangrijke stap naar verduurzamen en lastenverlaging. Consumenten geven ook aan dat zelf energie opwekken met zonnepanelen vanwege de hoge energietarieven interessanter is geworden omdat de investering snel terugverdiend wordt. Ook elektrisch rijden wint aan populariteit door de hoge brandstofprijzen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Begin deze maand maakte het kabinet bekend dat het nieuwe gasboringen wil laten uitvoeren ten noorden van Schiermonnikoog.

Honderden wetenschappers raden gasboringen Noordzee af

Donderdag 16 juni 2022 10:01

‌Ruim 423 wetenschappers doen een oproep aan de Nederlandse regering om af te zien van gasboringen in de Noordzee. De onderzoekers zijn aangesloten bij Scientists for Future NL en Scientist Reb...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit wat de laatste stand van zaken in de energiemarkt is.

Energiecrisis in volle gang: ‘Verstandig om alvast noodscenario’s klaar te hebben’

Donderdag 09 juni 2022 16:07

‌De energiemarkt is nog steeds onstuimig te noemen en dat blijft voorlopig wel even zo verwacht directeur Dirk-Jan Wolfert. De directeur van de Vastelastenbond ziet wel een aantal positieve ont...

Lees meer
Energie: update juni 2022: RWE koopt Magnum-centrale van Vattenfall, Rusland stopt gaslevering en Nederland wint gas uit Noordzee

Wat gebeurt er op de energiemarkt

Donderdag 02 juni 2022 09:19

‌De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onrust en vraagt om adequaat handelen van energieleveranciers, overheid, bedrijven en consument. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in de...

Lees meer
Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft.

Vattenfall ontwikkelt waterstofproducerende windmolen

Vrijdag 20 mei 2022 13:50

‌ Voor de Schotse kust werkt Vattenfall hard aan de eerste waterstofproducerende windturbine op zee. Het bedrijf zegt dat het hiermee een wereldprimeur in handen heeft. Op een bestaande molen ...

Lees meer