Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op jeAutoverzekering

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Ongeremd besparen

Besteed je autoverzekering aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€5,- p.m.

(of €50,- p.j.)

Meer informatie

Autoverzekeringspremies stijgen fors: verschillen bij 10 populaire merken, van BMW tot Peugeot

Dinsdag 28 mei 2024 09:55DirkJan Wolfert
Premiestijging verschilt per automerk, Volkswagen is de grootste stijger.

Premiestijging verschilt per automerk, Volkswagen is de grootste stijger.

Dit jaar stijgen de premies voor autoverzekeringen gemiddeld met bijna 11 procent, volgens berekeningen van Independer. Dit betekent dat autobezitters gemiddeld zo'n 109 euro extra moeten betalen aan hun verzekeraar. De verschillen per automerk zijn aanzienlijk: een BMW-rijder betaalt bijna 170 euro meer, terwijl een Peugeot-rijder slechts met een verhoging van vijftig euro te maken heeft.

Premies fors in de lift
De nieuwe premies voor autoverzekeringen vallen op de mat met een onaangename verrassing voor velen. Verzekeraars rekenen gemiddeld bijna 11 procent meer voor een autoverzekering. Bij een eenvoudige WA-verzekering (de wettelijk minimaal verplichte dekking) stijgen de kosten zelfs met 12,5 procent, meldt Independer op basis van eigen onderzoek. Voor all-risk verzekeringen stijgen de premies gemiddeld met 10,3 procent. Het loont daarom de moeite om de autoverzekering onder de loep te nemen. Je kan het uiteraard ook een expert laten controleren.  

Premiestijging per verzekeringstype
Hieronder een overzicht van de verschillen in premiestijging per verzekeringstype:

Verzekeringstype
Procentuele stijging
Gemiddelde stijging in Euro
WA
12,5%
€ 122,80
WA+ (beperkt casco)
10,4%
€ 94,50
All-Risk 
10,3%
€ 117,00

Premiestijging per automerk
Naast verschillen in verzekeringstypes zijn er ook grote verschillen tussen automerken. Rijders van Duitse auto's zijn dit jaar gemiddeld genomen slechter af dan degenen die in Franse auto's rijden. Onderstaand de uitkomst van het onderzoek naar de gemiddelde premiestijging voor tien populaire automerken, waarbij in het slechtste geval de kosten ruim drie keer zo hoog uitvallen.

Merk
Procentuele stijging
Verschil per jaar in Euro
1.
Volkswagen
13,3%
€ 150,90
2.
Volvo
12,6%
€ 127,30
3.
BMW
12,2%
€ 168,20
4.
Toyota
9,6%
€ 74,60
5.
Ford
9,1%
€ 73,10
6.
Opel
7,7%
€ 67,00
7.
Renault
7,7%
€ 59,10
8.
Fiat
7,6%
€ 61,40
9.
Citroën
7,0%
€ 53,20
10.
Peugeot
5,8%
€ 49,20


Verklaringen voor premiestijgingen
Merken waarvan de verzekeringspremie relatief weinig stijgt, zoals Fiat en Peugeot, verkopen vooral kleinere en goedkopere voertuigen. Aan de andere kant worden bij merken zoals Volkswagen, Volvo en BMW gemiddeld grotere en duurdere modellen verkocht. Zo kost de bestverkochte BMW van vorig jaar, de IX1, bijna 49.000 euro, terwijl de populaire Peugeot 208 een startprijs van net geen 25.000 euro heeft. Duurdere auto's hebben hogere verzekeringspremies vanwege de hogere aanschafprijs en de doorgaans duurdere schadeherstelkosten door de vele technologische snufjes en prijzige onderdelen.

Uitzondering: Tesla
Opmerkelijk is de situatie bij Tesla. Op verzoek van Business Insider onderzocht Independer de premie-ontwikkeling voor Tesla en ontdekte dat de premies voor dit merk juist dalen. Dit is mogelijk te verklaren door een toename van het aantal verzekeraars dat Tesla's verzekert en de groeiende verkoop van tweedehands Tesla's.

Consumenten reageren op premiestijgingen
De forse premieverhogingen zorgen voor veel onrust onder autobezitters. Dat blijkt uit de cijfers dat veel consumenten overstappen naar een andere verzekeraar zodra zij op de hoogte zijn van de prijsstijgingen, zonder dat zij een nieuwe auto aanschaffen. De groep consumenten die bij de aanschaf van een nieuwe auto van verzekeraar wisselde, groeide vorig jaar met 13 procent. Het percentage automobilisten dat zich na een premieverhoging oriënteerde op andere aanbieders, steeg met 72 procent. De Vastelastenbond kan voor onderzoeken of je nog goed verzekerd bent en niet teveel betaald

Deel dit artikel

Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Autoverzekering

Allrisk verzekeringen populairder

Groter aantal automobilisten kiest voor een allrisk verzekering

Donderdag 14 maart 2024 16:38

‌ In 2023 was er een opvallende toename van het aantal autobezitters dat ervoor koos om hun voertuig allrisk te verzekeren, inclusief dekking voor schade aan hun eigen auto. Volgens Geld....

Lees meer
Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers legt uit wat beginnende bestuurders wel of juist niet moeten doen om de kosten van hun autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Torenhoge autoverzekering laat beginnende Amsterdamse bestuurder financieel in de prak rijden

Maandag 17 juli 2023 01:00

‌Beginnende bestuurders uit Amsterdam die een auto willen kopen, doen er verstandig aan om zich te verdiepen in de verzekeringspremies. Een WA-verzekering voor een 18-jarige Amsterdammer kost g...

Lees meer
In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering verdubbeld, blijkt uit onderzoek.

Autoverzekering bijna 20 procent duurder dan jaar ervoor

Woensdag 21 juni 2023 08:56

‌Autobezitters moeten dieper in de buidel tasten als ze hun nieuwe polis binnenkrijgen, want in vergelijking met vorig jaar is de premie 19,6 procent gestegen. Deze prijsstijging betekent dat er ...

Lees meer
 Ben jij verzekerd tegen zwalkend fietsende piraten, kikkers en andere bijzonder uitgedoste verkeersdeelnemers met een stuk in de kraag?

Ben jij goed verzekerd tegen carnaval(partijen)? Check je autoverzekering

Vrijdag 17 februari 2023 04:44

‌ ‌Carnaval barst los en dat betekent dat het tijd wordt om je autoverzekering nog snel goed onder de loep moet nemen. In deze periode neemt het aantal eenzijdige ongelukken tussen beschonk...

Lees meer