Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op jeAutoverzekering

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Ongeremd besparen

Besteed je autoverzekering aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€5,- p.m.

(of €50,- p.j.)

Meer informatie

Torenhoge autoverzekering laat beginnende Amsterdamse bestuurder financieel in de prak rijden

Maandag 17 juli 2023 01:00Frank van de Ven
Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers legt uit wat beginnende bestuurders wel of juist niet moeten doen om de kosten van hun autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers legt uit wat beginnende bestuurders wel of juist niet moeten doen om de kosten van hun autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Beginnende bestuurders uit Amsterdam die een auto willen kopen, doen er verstandig aan om zich te verdiepen in de verzekeringspremies. Een WA-verzekering voor een 18-jarige Amsterdammer kost gemiddeld 266 euro per maand en voor een allriskverzekering betaal je als beginnend bestuurder maandelijks 335 euro. Ter vergelijking: In het Friese Burgum betalen beginnende bestuurders ’slechts’ 201 euro voor dezelfde allriskverzekering. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers legt uit wat beginnende bestuurders wel of juist niet moeten doen om de kosten van hun autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Het Parool inventariseerde Poliswijzer.nl en kwam tot de conclusie dat beginnende bestuurders uit de hoofdstad diepe zakken moeten hebben om een auto te kunnen rijden. Bij onervaren automobilisten is het risico op ongelukken groter. Een ander aspect dat meespeelt, is dat de kans op schade en diefstal in Amsterdam vele malen hoger ligt dan in een dorp. Deze zaken zijn van invloed op de hoogte van de verzekeringspremie, stelt Van Beers. 


Kunnen Amsterdamse beginnende bestuurders wat doen om de kosten te verlagen?

“Dat is een lastige vraag. Heel veel kun je hier niet aan doen. Je zou eventueel een vrijwillig eigen risico kunnen kiezen van 150, 250 of 350 euro als dat mogelijk is en je dat risico kunt dragen bij schade. Daarnaast bouw je door veilig rijgedrag elk jaar een schadevrij jaar op waardoor je premiekorting krijgt. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer korting je krijgt. Zeker in het begin gaat dit met best grote stappen. Tot slot speelt leeftijd ook een rol. Hoe ouder je wordt, des te lager je premie. Voor bestuurders tot 24 jaar geldt een hoge premie en daarna zakken de premies bij de meeste maatschappijen sowieso.”


Wat raadt je af?

“Het gebeurt wel eens dat een jonge bestuurder de premie te hoog vindt en daarom de auto op naam van zijn ouders verzekerd. Ons advies is om dit nooit te doen! Allereerst omdat dit bij schade problemen kan opleveren als blijkt dat jouw zoon of dochter de regelmatige bestuurder is. Er kunnen na een ongeluk extra hoge eigen risico’s worden gerekend bij schade veroorzaakt door een jonge bestuurder en soms kan een verzekeraar zelfs besluiten niet uit te betalen. Een claim komt op naam van de ouders te staan. Ook de terugval en eventuele malusregistratie komt op naam van ouders, dit moet je niet willen.”


Het advies is om direct die dure autoverzekering af te sluiten als beginnend bestuurder?

“Absoluut! Je zult als bestuurder toch een keer moeten beginnen met opbouwen van schadevrije jaren. Als je hier jong mee begint, heb je daar later profijt van. Zeker omdat jonge bestuurders vaak een relatief goedkope auto aanschaffen waarvoor alleen een WA-verzekering nodig is.  Wanneer ze flink wat vlieguren hebben opgebouwd en later overstappen naar een duurdere auto sluiten ze vaak een allrisk-verzekering af. Met een aantal schadevrije jaren op zak betekent dit en lagere premie.”
 

Zijn alle polissen duurder in Amsterdam of zijn er verzekeraars die minder durven te vragen?

“Je kunt niet zeggen dat alle verzekeraars in bepaalde steden een toeslag rekenen. Gemiddeld gezien zal dit wel het geval zijn. Het is verstandig om in zulke gevallen de premies van autoverzekeringen goed te vergelijken want wellicht zitten er grote verschillen in premies bij de verzekeraars.”
Deel dit artikel

Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Autoverzekering

In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering verdubbeld, blijkt uit onderzoek.

Autoverzekering bijna 20 procent duurder dan jaar ervoor

Woensdag 21 juni 2023 08:56

‌Autobezitters moeten dieper in de buidel tasten als ze hun nieuwe polis binnenkrijgen, want in vergelijking met vorig jaar is de premie 19,6 procent gestegen. Deze prijsstijging betekent dat er ...

Lees meer
 Ben jij verzekerd tegen zwalkend fietsende piraten, kikkers en andere bijzonder uitgedoste verkeersdeelnemers met een stuk in de kraag?

Ben jij goed verzekerd tegen carnaval(partijen)? Check je autoverzekering

Vrijdag 17 februari 2023 04:44

‌ ‌Carnaval barst los en dat betekent dat het tijd wordt om je autoverzekering nog snel goed onder de loep moet nemen. In deze periode neemt het aantal eenzijdige ongelukken tussen beschonk...

Lees meer
Het onderscheidend vermogen van een autoverzekering afsluiten bij de Vastelastenbond is de combinatie van een aantrekkelijke, lage prijs én de expertise van een tussenpersoon.

Op zoek naar een voordelige autoverzekering met de service van een tussenpersoon?

Vrijdag 28 oktober 2022 10:06

‌ De autoverzekering is een verzekering waar vaak weinig bij wordt stilgestaan. Wanneer zo’n verzekering eenmaal is afgesloten, verdwijnt deze van het netvlies en dat is jammer. Voorta...

Lees meer
Met een gemiddelde toename van 6,8 procent stijgen de premies voor een WA-verzekering met beperkt casco het snelst.

Update autoverzekeringen: WA-verzekering met beperkt casco flink duurder geworden

Vrijdag 21 oktober 2022 10:19

‌ De autoverzekering is dit jaar duurder geworden en dat is onder andere te wijten aan de toename van autodiefstallen en extreme weersomstandigheden. Daarnaast spelen oplopende reparatiekost...

Lees meer